Jie nurodė, kad H.Lazcano ir dar vienas vyras buvo nukauti, kai apšaudė karo jūreivių patrulį ir metė į karius granatas.

H.Lazcano ir antrojo vyro kūnai buvo atvežti į laidojimo namus Sabinase Koahuilos valstijoje.

Valstijos prokuroras Homero Ramos per spaudos konferenciją Sabinase sakė, kad į laidojimo namus įsiveržė ginkluoti kaukėti vyrai, kurie numalšino personalą.

"Jie pasiėmė palaikus, įkėlė juos į katafalką ir liepė vairuotojui važiuoti", - pasakojo H.Ramosas.

Anksčiau kariškiai buvo pranešę, kad per susirėmimą su karo jūreiviais pirmadienį šiaurinėje pasienio valstijoje Koahuiloje buvo nušautas žmogus, kuris tikriausiai yra H.Lazcano, dar žinomas pravarde "El Lazca" (Laska), bet tuomet dar trūko tvirtų įrodymų. Laukta, kol bus atlikta daugiau tyrimų, kad žuvusiojo tapatybė būtų patvirtinta.

"Informacija, kurią gavome po pirmųjų teismo medicinos tyrimų, pateikė užuominų, rodančių, kad vienas iš lavonų yra Heriberto Lazcano", - sakoma karo laivyno pranešime.

"Zetas" kartelis, kurį H.Lazcano įkūrė kartu su kitais dezertyrais iš elitinio armijos dalinio, yra įvykdęs kai kurias iš kruviniausių žudynių Meksikoje, organizavęs didžiausius kalinių pabėgimus ir nuožmiausias atakas prieš pareigūnus.

H.Lazcano, kuris dėl savo žiaurumo dar buvo žinomas kaip "El Verdugo" (Budelis), įtariamas šimtais nužudymų, tarp jų ir 2004 metų birželį įvykdyta žmogžudyste, kurios taikiniu tapo Francisco Ortizas Franco - vieno Tihuanoje leidžiamo savaitraščio, dažnai skelbdavusio straipsnius apie narkotikų kontrabandos pasaulį, redaktorius. F.Ortizas Franco savo dviejų mažamečių vaikų akivaizdoje buvo nušautas išeinantis iš klinikos.

Jungtinės Valstijos yra pasiūliusios 5 mln., o Meksika - papildomą 2,3 mln. JAV dolerių atlygį už informaciją, kuri padėtų suimti H.Lazcano.

Vadovaujant H.Lazcano, "Zetas" samdė daugiau smogikų, tarp kurių buvo daug buvusių Meksikos karių ir samdinių "kaibilų" - Gvatemalos karių, apmokytų kovos su sukilėliais metodų.

Šio vadeivos pastangomis buvusi nedidelė samdomų žudikų grupuotė virto negailestinga gauja, vykdžiusia vadinamojo Meksikos įlankos narkotikų kartelio užsakymus. "Zetas" taip pat buvo patikėta Meksikos įlankos kartelio narkotikų siuntų apsauga.

Galiausiai "Zetas" atsiskyrė nuo savo buvusių viršininkų 2010 metais ir nuo to laiko nuožmiai kovėsi dėl narkotikų verslo kontrolės Meksikos šiaurės rytuose, nors šis regionas laikomas tradicine Meksikos įlankos kartelio tvirtove. Per šiuos gaujų karus buvo nužudyta daugybė žmonių.

"Zetas" liūdnai pagarsėjo kaip pirmoji grupuotė, kuri išstatydavo viešai savo nužudytų priešų ir varžovų lavonus nukirstomis galvomis.

Vienas iš tokių incidentų buvo dviejų policijos pareigūnų nužudymas 2006 metų balandį kurortiniame Akapulko mieste. Jų galvos buvo rastos pamautos ant kuolų prie vieno vyriausybinio pastato.

Prie šio šiurpaus radinio paliktas laiškelis, pasirašytas "Z", skelbė: "Kad išmoktumėte pagarbos."