Planuojama, kad jau kitų metų birželio 1 d. sistema veiks pilnu pajėgumu. Teigiama, kad mokami bus tik greitkeliai, kuriuose yra padidintos saugumo priemonės.

Šiuo metu Baltarusijoje yra mokamas vienintelis kelias M-1/E-30 Brestas – Minskas – Rusijos siena.

Kuomet mokamų kelių bus daugiau, apie tai, kad įvažiuojama į mokamą kelią informuos kelio ženklai, kurie bus statomi tokiose vietose, kad vairuotojai turėtų galimybę pasirinkti nemokamą alternatyvą.

Kaip bus imamas mokestis?

Visų pirma mokestis priklausys nuo transporto priemonės tipo. Jų dydį transporto ministerija nustatys iki šių metų pabaigos.

Mokamų kelių operatorius bus atsakingas už mobilių įtaisų, kurių pagalba bus imamas mokestis už kelius, išdavimą.

Mobilūs įrenginiai bus privalomi visoms transporto priemonėms, kurios turės mokėti už kelius ir jais naudosis. Šių prietaisų nebus galima permontuoti į kitą transporto priemonę. Įrenginio pirkti nereikės, tačiau užstatą palikti bus privaloma. Jis bus gražintas atiduodant mobilų įtaisą.

Visi už kelius surinkti pinigai bus pervedami Baltarusijos valstybinei kompanijai „Belavtostrada“. Dalį šios sumos kompanija pagal rangos sutartį perves elektroninę sistemą diegiančiai ir prižiūrinčiai austrų įmonei „Kapsch TrafficCom AG“. Likusi dalis pateks į biudžetą.