Likus porai valandų iki spektaklio, tvoras prie Dramos teatro jau dabino įspėjantys užrašai. Teatro prieigose ir prie jo durų budėjo policijos pareigūnai.

Nacionalinio dramos teatro vadovas Martynas Budraitis DELFI patvirtino, kad tokių priemonių teko imtis norint užtikrinti teatro darbuotojų bei žiūrovų saugumą.

Prie Nacionalinio dramos teatro besibūriuojantys žmonės buvo nusiteikę įvairiai: vieni - meldėsi, kiti - giedojo bažnytines giesmes, treti - vaišino spragėsiais. Nors apie 100 žmonių sudarančioje minioje buvo ir mažiau draugiškai nusiteikusių asmenų, kol kas policija pažeidimų neužfiksavo.

Tiesa, protestai paskatino bilietų į prieštaringą spektaklį pardavimus: šiuo metu laisvų bilietų nėra nei šeštadieniui, nei sekmadieniui.

M.Budraitis: režisieriui dėl to labai liūdna

„Ne paslaptis, kad buvo sulaukta visokių grasinimų. Jei viešoje erdvėje buvo išsakomi grasinimai, kad teatro teritorijoje bus padėtas sprogmuo, reikia į tai reaguoti. Norėdami užtikrinti saugumą, surengėme tam tikrą lankytojų patikrą. Prie teatro buvo pastatytos užtvaros“, - sakė M. Budraitis.

Nacionalinio dramos teatro istorijoje tai – pirmas atvejis, kai metalo detektoriais bus tikrinami į spektaklį ateinantys žiūrovai. Paprastai tokia sustiprinta apsauga taikoma tik teatre lankantis aukščiausiems valstybės vadovams.

„Man labai gaila, kad susidarė tokia situacija dėl spektaklio nemačiusių žmonių išankstinės nuomonės. Tai sudaro trukdžius kitai visuomenės daliai tą spektaklį žiūrėti“, - DELFI apgailestavo Nacionalinio dramos teatro vadovas.

Anot M. Budraičio, dėl susidariusios situacijos apmaudžiai reaguoja ir pats režisierius R. Castelluci.

„Kaip jis išsireiškė, jam dėl to labai liūdna. Man taip pat nėra malonu imtis tokių priemonių“, - prisipažino jis.

Policija pasirengusi

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis DELFI teigė, kad apsaugą užtikrina tiek policija, tiek teatro administracijos pasamdyti apsaugininkai.

„Buvo pranešimų, kad kažkas grasina susprogdinti teatrą. Policija atitinkamai ėmėsi tam tikrų saugumo priemonių“, - sakė R. Matonis.

Pasak jo, daugiau grasinimų dėl R. Castelluci spektaklio nesulaukta.

Pašnekovas ramino, kad viešoji tvarka bus užtikrinta, o pareigūnai gerai pasirengę.

Prezidentė vertinimą palieka žiūrovams

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį atsisakė komentuoti kilusį ažiotažą dėl prieštaringo italų režisieriaus spektaklio ir sakė vertinimus paliekanti žiūrovams.

Šalies vadovė teigė, kad pati neturės laiko pažiūrėti savaitgalį Vilniuje ketinamo rodyti R. Castellucci spektaklio "Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją", kurio kritikai teigia, jog jame nepagarbiai elgiamasi su Kristaus atvaizdu.

"Sunku man labai vertinti, aš pati to spektaklio nemačiau, ir, deja, neturėsiu laiko jo aplankyti, tai paliksiu jį vertinti tiems, kas jį pažiūrės", - sakė prezidentė, BNS paklausta, kaip vertina kilusį ažiotažą.

Kelios dešimtys Seimo narių penktadienį paragino Lietuvos visuomenę boikotuoti spektaklį, kuris, jų nuomone, įžeidžia krikščionis, skaldo visuomenę ir kursto religinę nesantaiką.

Šeštadienio vakarą prieš spektaklio rodymą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre taip pat planuojamos protesto akcijos.

Spektaklyje naudojamas italų Renesanso tapytojo Antonello da Messinos paveikslas "Pasaulio Išganytojas". Jo fone pasakojama išmatų nebesulaikančio seno ligoto tėvo istorija, jo santykiai su sūnumi.

Festivalio rengėjai atmeta kaltinimus dėl tyčiojimosi iš šventų simbolių. Pasak jų, teisė rinktis meninės išraiškos priemones negali būti ribojama. Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, kad raginimai cenzūruoti spektaklį yra nepriimtini demokratinėje visuomenėje.

Spektaklio reklama sulaukė Lietuvos katalikų bažnyčios ir Lietuvos stačiatikių protestų. Romos katalikais save laiko 77 proc. Lietuvos gyventojų, stačiatikių yra 4 proc., 0,8 proc. teigia esantys sentikiai. Nė vienai religinei bendruomenei savęs nepriskiria 6 procentai gyventojų.