VRK narys Justinas Žilinskas DELFI teigė, jog inicijuojamas tyrimas dėl dviejų Tautininkų kandidatų – Juliaus Pankos bei Mariaus Galinio agitacinės medžiagos.

„Gautas skundas dėl J. Pankos. Aš savarankiškai pateikiau medžiagą dėl M. Galinio“, - sakė J. Žilinskas.

VRK sudomino skrajutės, kuriomis kviesta į susitikimą su J. Panka. Jos padabintos žydo karikatūra ir tekstu, kuriuo veikiausiai siekiama priminti Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimą išmokėti žydų bendruomenėms kompensaciją už nusavintą turtą: „O man Bubilius davė 130 milijonų ir duos dar...“ Žinoma, nepamiršta ir pagrindinė agitacinė žinia: „Balsuok už Nr. 10! Koalicija „Už Lietuvą Lietuvoje“ nemėtys pinigų!!!“

Kitas Tautininkų kandidatas M. Galinis agitacinėje medžiagoje vaizduojamas su tvarkingu kostiumu, juodais marškiniais ir kaklaraiščiu, išmargintu svastikos ornamentu. Tiesa, svastikos ant šio politiko aksesuaro pasuktos į priešingą pusę nei tos, kurias savo simbolikoje naudojo naciai.

Anot J. Žilinsko, VRK gali priimti įvairius sprendimus – nuo reikalavimo nutraukti tokio pobūdžio tautininkų agitaciją iki kreipimosi į teisėsaugą dėl tautinės nesantaikos kurstymo.

J.Panka: piešinėlyje – ne žydas, o svastika – lietuviška

VRK akiratyje atsidūręs vienas Tautininkų lyderių J. Panka DELFI teigė nesuprantantis, kuo VRK užkliuvo jo agitacija.

„Nustebinote iš tikrųjų. Manau, kad žmonės, kurie supranta humorą, neįžiūrės ten jokios tautinės nesantaikos kurstymo. Nebuvo tikslas kažką tai sukurstyti, įžeisti ar įskaudinti. Buvo tiesiog tikslas atkreipti dėmesį į valstybės pinigus, kurie švaistomi“, - kalbėjo politikas.

Jis taip pat pažymėjo, esą piešinėlis žydo nevaizduoja.

„Na, piešinėlis šaržuotas. Manau, ten kiekvienas gali įžvelgti vis kitą tautybę. Nebent kažkokia tai tauta save atrado šitame piešinėlyje. Tačiau aš neturėjau konkrečiai omeny jokios tautos“, - sakė J. Panka.

M. Galinio svastikoje jis taip pat nemato nieko blogo.

„Jisai prieš tai man buvo atsiuntęs tą nuotrauką. Jinai yra į VRK puslapį įdėta. Man labai gražu. Tai yra tautinė juostelė, išausta ganėtinai sunkiai, kaip suprantu, nes tokius simbolius kampuotus yra sunku išausti. Žmogus dalyvauja aktyviai etnografinėje veikloje, etninėje, baltų. Ir mes puikiai žinome, kad tai yra vienas pagrindinių baltų simbolių. Jeigu kai kurie politiniai veikėjai įžvelgia kažkur tai nacizmą, man tiktai gaila jų“, - sakė J. Panka.

Pasak jo, vadovaujantis tolia logika, Lietuvoje esą turėtų būtų uždrausta Europos Sąjungos vėliava – mat joje vaizduojamas penkiakampes žvaigždes esą galima laikyti sovietine simbolika.

Vis dėlto jis tikino su džiaugsmu sutinkantis žinią apie VRK veiksmus. „Mes labai daug skundų esame davę VRK. Ir jie nekreipė jokio dėmesio. Dabar bent jau turės darbo“, - reziumavo J. Panka.

Tautininkų rinkiminė agitacija