Ankstų praėjusių metų rugsėjo 18-osios rytą Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyrius gavo pranešimą, kad 4 val. pastebėta, jog Kupiškio rajono policijos komisariato kieme Kupiškyje, Gedimino g. 54, dega tarnybiniai automobiliai „Škoda Octavia“ ir „Mitsubishi Pajero Sport“.

Apžiūrėjus įvykio vietą nustatyta, jog ant kitų kieme stovėjusių specialiųjų automobilių variklių dangčių matomos tamsios spalvos skysčio dėmės. Gaisro priežastis – padegimas. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo. Tai pirmas įvykis nepriklausomos Lietuvos Respublikos istorijoje, kai nusikaltėliai drastiškai smogė visai šalies policijos sistemai.

Į įvykio vietą išvyko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato ONTB) ir Kriminalistinių tyrimų biuro (KTB) pareigūnai. Ikiteisminis tyrimas buvo pavestas atlikti vienam geriausių tyrėjų Panevėžio apskrities ONTB 3-iojo skyriaus vyriausiajam tyrėjui komisarui inspektoriui Evaldui Bložei (dabar šio komisariato ONTB 4-ojo skyriaus viršininkas), ikiteisminį tyrimą pavedama kontroliuoti vienai geriausių Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorei Nidai Grunskienei.

Įvykio vietoje pareigūnai nustatė, kad ketinta sudeginti visas Kupiškio rajono policijos komisariato kieme buvusias transporto priemones. Pagal pavojingumą nusikaltimas iš turto sunaikinimo (už tai gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų) buvo perkvalifikuotas į teroro aktą (šis nusikaltimas baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 12 metų.)

Padegto specialiojo automobilio „Škoda Oktavia“ vertė – 22 071 Lt, „Mitsubishi Pajero Sport“ - 27 096 Lt. Automobiliai sudegė ir buvo sunaikinti nepataisomai. Be to, pasikėsinta padegti policijos specialiuosius automobilius „VW Passat“ (vertė – 38 000 Lt), „Mitsubishi Pajero Sport“ (vertė – 28 600 Lt) ir „Mitsubishi Pajero Sport“ (vertė – 28 600 Lt). Taip pat pasikėsinta sudeginti komisariato kieme buvusius policininkų asmeninius automobilius „Mazda 6“ (vertė – 15 000 Lt) ir „Renault Laguna“ (vertė – 3800 Lt). Be to, bandyta padegti ir automobilį „Isuzu D-Max“, priklausantį Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui. Šie automobiliai buvo apipilti degiu skysčiu, bet jų nusikaltėliams padegti nepavyko.

Rinkdami įkalčius ir įrodymus, įvykio vietoje pareigūnai praleido apie 10 valandų. Iš įvykio vietos apžiūros buvo matyti, kad nusikaltėlių labai gerai pasiruošta ir pėdsakų palikta minimaliai. Pagal juos identifikuoti įtariamuosius buvo beveik neįmanoma. Šalia komisariato tvoros galimo atsitraukimo kelyje buvo rasti keli nepanaudoti degaus skysčio buteliai su dagčiais, t. y. „Molotovo kokteiliai“. Nusikaltėlių kėslų rimtumą rodė tai, kad į „Molotovo kokteilius“ buvo pilta naudotos alyvos, ilginančios degimo laiką ir sudėtingai gesinamos.

Po keleto parų intensyvaus darbo nustatyti potencialūs įtariamieji ir asmenys, galėję prisidėti ar kitaip žinoti apie minėtą nusikaltimą. Panevėžio apskrities ONTB pareigūnų aktyviu ir pasiaukojamu darbu per dvi savaites buvo nustatyti tikrieji nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai, t. y. 3 asmenys. Įtariamieji buvo sulaikyti.

Šių metų birželio mėnesį ikiteisminis tyrimas pabaigtas ir baudžiamoji byla perduota Panevėžio apygardos teismui. Baudžiamojoje byloje dėl teroro akto yra surinkta užtektinai duomenų, patvirtinančių, kad Vilmantas Pekarskas padarė nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 250 straipsnio 2 dalyje: 2011 m. rugsėjo 18 d. naktį nuo 3.32 iki 3.56 val., veikdamas bendrininkų grupėje su Edgaru Kvedaravičiumi ir Gyčiu Melniku, Kupiškio rajono policijos komisariato vidiniame kieme, padegė dvi policijos specialiąsias transporto priemones ir pasikėsino padegti kitus kieme stovėjusius automobilius. Buvo sunaikintos dvi mašinos.

Pareigūnai nustatė, kad V. Pekarskas, turėdamas tikslą atkeršyti policijos pareigūnams, dėl neapykantos policijai ir pykčio už teisėtus policijos pareigūnų veiksmus su juo ir kitais asmenimis, siekdamas visiškai sutrikdyti Kupiškio rajono komisariato veiklą, kad policijos institucija negalėtų vykdyti savo funkcijų, iš anksto susitarė su G. Melniku ir E. Kvedaravičiumi padegti visus Kupiškio rajono policijos komisariato vidiniame kieme stovėjusius automobilius – įvykdyti teroro aktą.

Tam V. Pekarskas, G. Melnikas ir E. Kvedaravičius pasigamino priemones automobiliams padegti – į stiklinius butelius pripylė vidaus degimo variklyje naudotos alyvos ir prie jų lipnia izoliacine juosta pritvirtino medžiagos skiautes. G. Melnikas pažadėjo pavežti V. Pekarską iki komisariato. 2011 m. rugsėjo 18 d. Apie 3.30 val. savo automobiliu „Peugeot 406“ atvežė
V. Pekarską prie komisriato, kur laukė E. Kvedaravičius. Kartu su pastaruoju V. Pekarskas, panaudodamas du iš septynių pasiruoštų butelių, padegė du policijos automobilius. Sudeginti daugiau automobilių nepavyko, nes V. Pekarskas ir E. Kvedaravičius pasirinko netinkamas nusikaltimo priemones ir būdą – ugnis užgeso arba neišsiplėtė į kitus automobilius. Šiais veiksmais sukelta sunaikinimo grėsmė Kupiškio rajono policijos komisariato pastatui ir garažams.

Nusikaltėlių mestą iššūkį Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, dėdami dideles pastangas, profesionaliai ir nuosekliai ištyrė. Tyrime dalyvavo beveik visi ONTB pareigūnai.

Rugsėjo-spalio mėnesiais skelbiame šalies Vyriausiųjų policijos komisariatų konkursui teikiamų tyrimų aprašymus. DELFI skaitytojai galės išrinkti labiausiai patikusį šių metų kriminalistų tyrimą. Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – spalio 27 d. minint kriminalinės policijos dieną DELFI įteiks specialias dovanas.


Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 15 d.