Į Seimą kandidatuojantis ir teisinę neliečiamybę dar turintis socialdemokratas tokią versiją išdėstė ketvirtadienį, Vilniaus savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje.

STT rado pinigus, bet ne kyšį?

„Norėčiau jums prisipažinti, kad jūs šiek tiek žinote daugiau už mane greičiausiai“, - pokalbį su žurnalistais pradėjo R. Adomavičius.

Anot jo, STT pareigūnai ketvirtadienį krėtė Lietuvos socialdemokratų partijos, kuriai jis priklauso, Vilniaus skyriaus būstinę. Ten jis esą ir sužinojo apie tyrimą dėl „Vilniaus vandenų“.

„Vakar vakare LSDP Vilniaus būstinėje apsilankė pareigūnai tarnybų ir atliko procedūras, kurių tikslas buvo išimti medžiagą juos dominančią. Visa tai buvo padaryta. Pasakė, kad jie pradėjo ikiteisminį tyrimą bylos dėl „Vilniaus vandenų“, - kalbėjo R. Adomavičius.

Jis užsiminė, kad STT tiria „Vilniaus vandenų“ konkursus, susijusius su vandens tinklų įrengimu atokiose Vilniaus vietovėse. „Projektuose, kurie susiję su nuotekų ir vandens tiekimu nutolusioms miesto teritorijoms. Tai yra, jeigu teisingai prisiminsiu, Trakų Vokė, kur yra labai liūdna situacija, Daniliškės ir, berods, Šeškinė, jeigu neklystu“. Aš nei dalyvauju tose procedūrose, nei tiksliai žinau, kokia yra situacija“, - tęsė vicemeras.

Esą vieną šių konkursų laimėjo bendrovė „Utenos melioracija“. Su šia įmonė politikas teigė neturįs nieko bendro ir jos atstovų niekada nematęs.

Vicemeras sakė su „Vilniaus vandenų“ vadovybe ir Aplinkos ministerija derinęs šių projektų finansavimo detales, mat trūko lėšų. Poveikio pirkimams jis tvirtino nedaręs.

„Skirta buvo mažai lėšų, o projektų buvo žymiai daugiau. Su ministru aplinkos yra kalbėta – kad pirma praveskit viešuosius pirkimus, tuomet matysime, kiek reikia pinigų. (...) Preliminariai skaičiavime, kad prie tų projektų, kad jie būtų įvykdyti dar šiame laikotarpyje, trūksta apie 24 mln. litų, bet kai informavo („Vilniaus vandenų“ – DELFI) vadovas, paaiškėjo, kad trūksta gerokai mažiau, t.y. apie 12 mln. Lt. Ir buvo taip sutarta kitą savaitę eiti pas ministrą ir tartis, ar bus skirta tie 12 milijonų“, - savo dalyvavimą „Vilniaus vandenų“ procesuose nušvietė R. Adomavičius.

Jis teigė jokių sprendimų, susijusių su „Vilniaus vandenų“ viešaisiais pirkimais, nepriiminėjęs – esą viskas priklausė nuo Aplinkos ministerijai pavaldžios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) ir „Vilniaus vandenų“ Viešųjų pirkimų komisijos narių.

„Nei su APVA, nei su tos komisijos nariais iš viso nesu diskutavęs tomis temomis“, - sakė R. Adomavičius.

Politikas tvirtino kyšio neėmęs. Vis dėlto jis pripažino, kad STT pas jį rankinėje rado grynųjų pinigų ir šiuos pinigus paėmė. Pinigai esą buvo jo asmeniniai, skirti rinkimų kampanijos finansavimui.

„Rado, taip, pinigų. Aš dalyvauju kampanijoje. Tuos pinigus, kuriuos norėjau įnešti į sąskaitą ir apmokėti už stendų gamybą ir patalpinimą paėmė. (...) Taip, viską paėmė“, - sakė R. Adomavičius.

Manė esąs laisvas

Kaip ir STT, pinigų sumos Vilniaus vicemeras neatskleidė.

Iš STT agentų, kuriems atidavė savo telefonus ir kompiuterius, vicemeras teigė išgirdęs esąs laisvas žmogus.

„Procedūros pabaigoje, kai aš paklausia, ką gi dabar turėčiau veikti, sako – keliaukite namo. Tą ir padariau. Tiesa, dar paklausiau, kaipgi čia dabar bus. Niekada nesu buvęs panašiose situacijose. Sako, dirbkit savo darbą – jūs esat laisvas žmogus. Taip buvo pasakyta“, - pasakojo R. Adomavičius.

Jis akcentavo, kad įtarimai jam dar nėra pareikšti. „Mano manymu, kaltinti nėra kuo. Bet tiek jau to“, - sakė politikas.

Įtaria, kad už STT stovi politiniai oponentai

R. Adomavičius teigė įtariantis, kad STT įsitraukė į rinkimų kampaniją.

„Pareigūnai įtaria. Vat čia ir yra visa tyrimo esmė – išsiaiškinti. Šita visa istorija – be abejo, kad rinkimų finišo tiesioji, įkarštis“, - tęsė vicemeras.

Jis priminė, kad ne itin malonios žinios pastaruoju metu skamba apie Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą ir kitus įtakingus politikus. Esą gali būti, kad politiniai oponentai siekia prieš rinkimus sukompromituoti ir socialdemokratus.

„Reikia ir socdemams tą dėmelę uždėti. Aš taip pat įtariu tiktai, kaip ir pareigūnai įtaria“, - ironizavo R. Adomavičius.

„Vilniaus vandenų“ vadovas: kaltinimai R. Adomavičiui – absurdas

Penktadienį, pasklidus žiniai apie Vilniaus vicemerui R. Adomavičiui metamus kaltinimus kyšininkavimu, į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prisistatė Valentinas Miltienis – sostinės savivaldybės bendrovės „Vilniaus vandenys“, kurios viešaisiais pirkimais galimai manipuluoti bandė vicemeras, vadovas.

V. Miltienis į STT prisistatė apie 13 val. Iš pradžių „Vilniaus vandenų“ vadovas mėgino nereaguoti į žurnalistus, tačiau vėliau vis dėlto sutiko pakalbėti apie įtarimus, esą R. Adomavičius už poveikį „Vilniaus vandenų“ pirkimams galėjo paimti kyšį, kurio suma viršija 32,5 tūkst. Lt.

„Nieko (R. Adomavičius – DELFI) nedarė ir daryti negali. Niekas negali daryti. Mes dirbame labai pagal įstatymą ir nustatytas formas. Kur reikia ataskaitas pateikinėti, kiekvieną projektą vertina gal 6-8 žmonės pagal savo procedūrą. Apie kokias čia įtakas galima kalbėti? Absurdas“, - žurnalistams STT patalpose sakė V. Miltienis.

Jis gynė savo pavaldinius, kurie esą nieko blogo nepadarė.

„Galiu pasakyti drąsiai, kad visiškai pas mus žmonės sąžiningai dirba ir atsakingai. Ir pagal visus įstatymus. Ką reikės – teisėsaugai mes padėsime, pateiksime visus dokumentus“, - teigė V. Miltienis.

Paklaustas, koks tiksliai yra 8 mln. Lt vertės konkursas, kuriam poveikį galimai siekė daryti R. Adomavičius, pašnekovas teigė to nežinantis.

„Aš nežinau. Pas mus skelbiama daug konkursų yra. Yra 6 mln. Lt, yra 8 mln. Lt, yra 15 mln. Lt. Mes skelbiame gal kelis šimtus konkursų kasmet. Apie ką kalba – aš nežinau“, - tvirtino V. Miltienis.

„Vilniaus vandenų“ vadovas teigė procese figūruojantis kaip liudytojas. Vis dėlto žurnalistų akivaizdoje V. Miltienis į STT kabinetus nėjo – pastoviniavęs priimamajame, jis iš STT patalpų išėjo.

STT atstovas Ruslanas Golubovas žurnalistams teigė, kad kratos ketvirtadienį atliktos „Vilniaus vandenyse“, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), kuriai priklauso R. Adomavičius, Vilniaus skyriuje bei paties vicemero kabinete. Anot STT atstovo, kaltinimų vicemerui kol kas negalima pateikti, kadangi jis su LSDP kandidatuoja į Seimą ir turi teisinę neliečiamybę. Vyriausioji rinkimų komisija klausimą dėl R. Adomavičiaus imuniteto panaikinimo svarstyti gali jau penktadienį.

Kokia tiksliai R. Adomavičiaus galimai paimto kyšio suma ir kas tą kyšį įtariamas davęs – STT atstovas nenurodė. Esą tai ikiteisminio tyrimo duomenys.