Savivaldybė nesilaiko memorandume duoto pažado – iki šiol neparengtas sklypo tarp Baltojo tilto ir Nacionalinės dailės galerijos detalusis planas. V. Butkus užsimena, kad jei savivaldybė nerodys iniciatyvos, jis dėl dovanos gali persigalvoti.

Kaip DELFI jau rašė, prieš pusantrų metų Vilniaus savivaldybė ir V. bei D. Butkų vadovaujama viešoji įstaiga Modernaus meno centras pasirašė meno centro kūrimo bendradarbiavimo memorandumą. Numatyta, kad MMC vietą atrastų lietuvių meno kūriniai nuo 1960-ųjų iki pat šių dienų. Apie 1500 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, video meno darbų miestui padovanotų V. ir D. Butkai. Jie į muziejaus projektą ir kolekcijos įsigijimą pasiryžę investuoti 20 mln. litų. Savivaldybei ar valstybei tektų pasirūpinti MMC išlaikymu.

Pasak V. Butkaus, iškart po memorandumo pasirašymo buvo dirbama pakankamai aktyviai. „Deja, pasikeitus valdžioms, darbo grupės veikla iš esmės sustojo. Ligi šios dienos ji nėra atnaujinta, nebuvo nei vieno bendro susirinkimo“, – DELFI sakė V. Butkus.

Viktoras Butkus
Pagal pasirašytą memorandumą savivaldybė parengti detalųjį žemės sklypo planą turėjo iki praėjusios gegužės. „Detalus planas nebuvo parengtas gegužės mėnesį, nėra parengtas ir dabar. Pasibaigus terminui, mes informavome savivaldybę, kad mūsų „nebesaisto memorandumo nuostatos ir pasiliekame sau teisę realizuoti projektą bet kuriuo kitu mums priimtinu būdu”. Tai nereiškia, kad visiškai nutraukiame sutartį su savivaldybe, bet tai yra rimtas signalas, kad jei bendradarbiavimo turinys iš esmės nepasikeis, ieškosime kitų alternatyvų“, – teigė V. Butkus.

V. Butkus pastebi, kad muziejaus pastato situacija gana neapibrėžta. Architektūrinio konkurso komisija, kurioje dalyvavo du savivaldybės atstovai bei architektūros ekspertai, palankiai įvertino konkurso nugalėtojų projektą. MMC pastato architektūrinės idėjos konkurse pirmąją vietą laimėjo grupė iš Vilniaus „A01 architektai“ – Živilė Putrimaitė, Dovydas Čipkus, Marekas Mickevičius, Marius Morkūnas ir Darius Romanovskis.

„Jį mes ir pateikėme detalaus plano derinimui. Bet kaip matėsi iš mero ir miesto vyr. architekto Atūro Blotnio pareiškimų spaudoje, savivaldybei jis nepatinka. Kaip, matyt, nepatinka nei antros vietos laimėtojas, nei joks kitas, nes tik trečios vietos laimėtojo projektas yra vienašališkai siūlomas ruošiamame detaliajame plane. Mums tai yra nepriimtina“, – sakė verslininkas.

Jei nepavyks susitarti su savivaldybe, V. Butkus apsvarstęs ir alternatyvą – kitoje vietoje statyti mažesnį pastatą. Tada, jo manymu, MMC išlaikymui nebūtų būtinos miesto ar valstybės lėšos.

Trukdė ir „Snoras“

Artūras Blotnys
Pasak Vilniaus vyriausiojo architekto Artūro Blotnio, detalusis planas baigiamas rengti ir šiuo metu yra derinimas su paveldosaugininkais. „Kadangi detalusis planas rengiamas truputį didesnei teritorijai, buvo žemės ir pasatų, kurie priklausė bankui „Snoras“. Dėl to detaliojo plano derinimas ir strigo, bet dabar bėdos jau išspręstos“, – aiškina jis. Po detaliojo plano parengimo žadama imtis techninio projekto.

„Konkursinė medžiaga mums tinka, manome, kad gali būti realizuojami ir kiti darbai, nebūtinai pirmos vietos laimėtojas. Tinkami ir antros, ir trečios vietos darbai. Aišku, mums labiausiai priimtinas trečios vietos laimėtojas, tačiau tai diskusijų klausimas“, – tai, kad mieliau statytų trečios, o ne pirmos vietos laimėtojų pasiūlytą pastatą, neslėpė A. Blotnys. Pasak A. Blotnio, kurį pastatą statyti, bus apsispręsta rengiant techninį projektą. Dėl to žadama tartis su verslininkais Butkais.

A. Blotnio teigimu, MMC darbai tęsiami ir miestas bando vykdyti savo įsipareigojimus. „Mes tęsiame detaliojo planavimo procedūras ir manau, kad jas baigsime, o tolesnė eiga, matyt, priklauso nuo visų pusių“, – teigė pašnekovas.

R.Alekna apgailestauja, kad procesas įstrigo

Raimundas Alekna
„Aš tik galiu apgailestauti, kad tai įstrigo – profesorius V. Butkus buvo ir, kiek žinau, išlieka ryžtingai nusiteikęs muziejų padovanoti Vilniui. Tik jis, kaip žmogus, aiškiai suvokiantis, kaip turi viskas funkcionuoti ir vykti, supranta, kad ir miestas turi prisiimti tam tikrus įsipareigojimus. Kad nesibaigtų kaip su kai kuriais projektais – pradėjo statyti, įpusėjo statybos, o paskui viskas numesta“, – teigia buvęs Vilniaus meras, dabar premjero Andriaus Kubiliaus visuomeninis konsultantas Raimundas Alekna.

R. Aleknos nuomone, nėra visiškai korektiška paimti ir vienašališkai laimėtoju pasirinkti kitą projektą. „Tai būtų komisijos nuvertinimas. Jeigu su komisijos sprendimu Butkai sutinka, tačiau atsiranda kažkas protingesnis ir išmintingesnis, pareiškia, kad laimėtojas pasirinktas neteisingai. Tai, manau, mažų mažiausiai, nekorektiška“, – kalbėjo R. Alekna, kurio vadovavimo sostinei metu pasirašytas memorandumas su Butkais.

Jo teigimu, dabartinė valdžia turi užtikrinti, kad projektas sparčiai judėtų į priekį, o architektūrinius sprendimus turi priimti specialistai.