Tai teigiama šeštadienį paskelbtoje valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų programoje.

Ją pristatydamas partijos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius teigė, kad ši rinkimų programa smarkiai skiriasi nuo kitų, nes joje "nėra nė krislelio populizmo".

"Kukliai pavadinome "XVI Vyriausybės programa", - sakė penkioliktajai Vyriausybei vadovaujantis politikas.

Anot jo, pagrindinis programos moto – "mes buvome pajėgūs suvaldyti krizę, todėl esame pajėgūs sukurti solidarią gerovę. Nesustokime."

TS-LKD bene paskutinė iš rinkimuose dalyvaujančių partijų patvirtino savo rinkimų programą. Pasak A.Kubiliaus, dėl to susidomėjimas programa viešoje erdvėje gana didelis, nors televizijos kamerų tarybos posėdžių salėje jis pasigedo.

Medikės išsilavinimą turinti Seimo pirmininkė Irena Degutienė TS-LKD programą lygino su ligonio gydymu.

"Kada ligoniui darai galbūt ir tai kas jam galbūt tuo momentu ir nemalonu, bet darai iš būtinybės, kad žmogų išgelbėtum, kad jis nemirtų, bet pasveiktų, gyventų ir kurtų. Šiandien mes ir esame toje situacijoje, kai ligoniui padaryta pati sudėtingiausia, sunkiausia operacija, ir jis yra sveikstantis. Ir aš tą programą, kurią šiandien skaitau, tai matau, kaip medikai turi programą arba planą, kaip žmogų galutinai pastatyti ant kojų ir išleisti visiškai sveiką į gyvenimą", - teigė ji.

Beveik 200 puslapių TS-LKD rinkimų programoje teigiama, kad reikia palaipsniui mažinti mažas pajamas gaunančių dirbančiųjų apmokestinimą ir nustatyti socialinio draudimo įmokų lubas. Pabrėždami, kad nesiūlo įvesti progresinių mokesčių, konservatoriai teigia, jog reikia nuosekliai didinti neapmokestinamų pajamų dydį, kol jo maksimali suma mažiausiai uždirbantiems pasieks minimalią algą.

Kadangi minėti siūlymai trumpuoju laikotarpiu gerokai sumažintų biudžeto įplaukas, kompensuoti jas siūloma įvedant turto, automobilių mokesčius, mažinant įvairių, socialiai nereikšmingų lengvatų skaičių.

"Neketiname keisti pelno mokesčio tarifų. Manome, kad esamas pelno mokestis yra pakankamai nuosaikus, kad neatgrasytų investicijų", - rašoma TS-LKD programoje.

Taip pat neplanuojama mažinti 21 proc. PVM tarifo, nes jis yra nuosaikus ir atitinka vartojimo apmokestinimo lygį regione.

Konservatoriai žada sukurti tokią renovacijos programą, kad daugiabučio gyventojui nereikės rūpintis renovacijos darbais, jam nebus užkraunama kokia nors paskola.

"Gyventojas gaus garantiją, kad jo sąskaita sumažės, butas taps šiltesnis, o komunalinių paslaugų įmonė grąžins renovacijai paimtą paskolą iš sutaupytos energijos sąskaitos", - teigiama programoje.

Mokestinę politiką siūloma susieti su šeimos pajamomis: "Šeima turi būti skatinama auginti daugiau nei du vaikus." Žadama diegti priešabortinio konsultavimo sistemą.

TS-LKD dokumente tvirtinama, kad kurti modernią pažangią valstybę reikia talentingų žmonių.

"Sieksime pritraukti talentus iš Baltijos kaimynių, taip pat Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, pasiūlydami puikias sąlygas pradėti verslą bei palengvintas sąlygas jiems ir jų šeimoms gauti vizas ir darbo leidimus. Sieksime, kad Lietuva taptų pirmu pasirinkimu Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos mokslininkams bei entrepreneriams, norintiems įsisteigti, kurti bei realizuoti inovacijas Europos Sąjungoje", - rašoma programoje.

Konservatoriai neslepia norintys pakeisti policijos generalinio komisaro skyrimo ir atleidimo tvarką. Šio pareigūno skyrimas, anot jų, turėtų būti susisietas su vykdomąja valdžia.

"Pagal valdžių padalijimo principą prezidentas kaip valstybės vadovas negali būti atsakingas už policijos sistemą, nors pagal dabar galiojantį Policijos veiklos įstatymą jam atskaitingas generalinis komisaras", - įsitikinusi TS-LKD.

Užsibrėžta stabdyti sąvartynų plėtrą, iki 2020 metų uždarant bent vieną regioninį sąvartyną. Programoje siūloma keisti mokėjimą už atliekas - gyventojai turėtų mokėti už atliekų tvarkymą pagal faktinį šalinamų atliekų kiekį.

Sveikatos apsaugos skyriuje žadama įdiegti papildomą savanorišką sveikatos draudimą. Stabdyti gydytojų vykimą į užsienį planuojama įvedus reikalavimą 3-5 metus atidirbti Lietuvoje arba grąžinti pinigus už mokslą. Ketinama uždrausti visų vaistų ir maisto papildų, alkoholio reklamą, svaigalus parduoti tik specializuotose parduotuvėse ar skyriuose.

"Žmonėms, kurie akivaizdžiai piktnaudžiaus savo sveikata ir eikvos sveikatos draudimo fondo lėšas, bus didinami mokesčiai ir atvirkščiai – žmonėms, kurie saugos savo sveikatą, siūlysime mokesčių lengvatas ar kitaip sieksime juos skatinti", - rašoma TS-LKD programoje.

Ugdant visuomenės sveikatą, bus siekiama privalomai iki 9 metų vaikus mokyti plaukti, įvesti tris savaitines kūno kultūros pamokas mokykloje.

Ypatingą dėmesį partija žada skirti Pietryčių Lietuvos socialinei ir ekonominei raidai: "Reikalausime, kad šio regiono savivaldybių valdančios daugumos globotų šių savivaldybių teritorijose gyvenančias vietines lietuvių mažumas taip, kaip valstybė nacionaliniu mastu globoja tautines mažumas."

Tuo pačiu konservatoriai įsipareigoja grįžti prie vardų ir pavardžių rašymo tvarkos, siūlydami rasti europietiškas tradicijas, Konstituciją ir valstybinės kalbos statusą gerbiantį sprendimą.

Tarp darbų įrašytas ir siekis atstatyti Vilniaus Didžiąją sinagogą.

Užsienio politikos srityje kalbama apie politiką, suderintą su ES.

"Lietuva palaikys dalykiškus santykius su šiandieniniu Baltarusijos režimu tiek ir tuo mastu, kuriuo tai naudinga abiejų šalių visuomenėms ir neprieštarauja bendrai ES pozicijai", - sakoma programoje.

Konservatorių teigimu, tarpusavio pasitikėjimas su Rusija sustiprės, kai sovietinės okupacijos faktas bus pripažintas abiejose šalyse ir kai Rusija nelaikys Europos savo priešu, dėl kurio verta vykdyti propagandinę kovą, o prie Lietuvos ir Lenkijos sienų telkti galingą karinę ginkluotę ar plėtoti nesaugius, ekonomiškai nepagrįstus atominius projektus.

TS-LKD Seimo rinkimus laimėjo 2008 metais ir su liberaliomis partijomis sudarė Permainų koaliciją.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.