Kas yra kabelinė televizija?

Kaip sako pavadinimas, kabelinė televizija – tai mokama televizija, kurios signalai į televizorių ateina kabeliais, o ne oru. Dažniausiai jos įvedimui į butą pakanka nutiesti laidą nuo laiptinės iki TV dėžės ir jūs jau galite mėgautis pakankamai kokybišku vaizdu ir keliomis dešimtimis kanalų.

Kabelinėje televizijoje TV signalams perduoti naudojami taip vadinami koaksialiniai laidai. Juos esame matę beveik visi, nes koaksialiniai laidai naudojami ne tik kabelinėje, bet ir anteninėje televizijoje (antenos prijungimai prie televizoriaus), prieš keliolika metų - kompiuteriams sujungti į tinklą.

Ar ji paplitusi Lietuvoje?

Taip ir netgi labai. Rinkos tyrimų kompanijos TNS LT duomenimis, pirmame šių metų pusmetyje kabelinę televiziją buvo įsivedę 40,6 proc. šalies namų ūkių. Šio tipo televizija yra populiariausia Lietuvoje.

Kabelinę televiziją žiūri daugiausiai šalies gyventojų, bet ne dėl to, kad jos tinklas yra geografiškai plačiausias, o dėl to, kad ji tiekiama tankiausiai gyvenamose vietose. Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos teigimu, ji vienija 102 tinklus, kurie įrengti 67 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, ir bendras abonentų skaičius siekia 317 tūkst. Šalyje veikia ir kiti, asociacijai nepriklausantys, tiekėjai.

Kabelinės televizijos paplitimas Lietuvoje (Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos iliustr.)

Šio tipo televizijos pradžia laikomi 1924 metai, anksčiau už anteninę televiziją, tačiau ji pradėta plačiau taikyti tik aštuntajame XX amžiaus dešimtmetyje. Kabelinė televizija labai greitai išplito JAV ir Vakarų Europos šalyse, o Lietuvoje atsirado 1989-1990 metais.

Du kabelinės televizijos tipai

Kabelinė televizija gali būti analoginė ir skaitmeninė. Antroji yra šiek tiek kokybiškesnė, tačiau jos įvedimui dažniausiai reikia įsigyti papildomą imtuvą (taip vadinamą DVB-C imtuvą). Dar du skaitmeninės kabelinės TV privalumai – daugiau kanalų ir papildomos paslaugos, tokios kaip transliacijos kalbos ar titrų pasirinkimas, laidų įsirašymas. Kita vertus, jos abonentinis mokestis yra šiek tiek didesnis už analoginę.

RRT duomenimis, 2012 metų pirmąjį pusmetį skaitmeninę TV žiūrėjo beveik ketvirtadalis (23,2 proc.) kabelinės televizijos abonentų.

Kaip įsivedama kabelinė televizija?

Visų pirma, reikia išsiaiškinti, ar jūsų mieste, rajone ir daugiabutyje kas nors tiekia kabelinę televiziją. Tuomet pasirašote sutartį su tiekėju ir kompanijos atsiųstas meistras nutiesia kabelį iki jūsų televizoriaus. Daugelis kabelinės televizijos tinklų ima vienkartinį 50-100 litų prijungimo mokestį už pajungimą.

Ką daryti, jei jūsų namas nepriklauso nei vienam kabelinės TV tinklui? Turite du pasirinkimus: laukti, kol iki daugiabučio namo arba individualių namų kvartalo bus atvestas kabelis arba rinktis kito tipo televiziją: antžeminę, internetinę ar palydovinę.

Kabelinio tinklo paieškas geriausia pradėti nuo Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos svetainės.

Kokie kabelinės televizijos privalumai?

Kabelinė televizija pasižymi geresne vaizdo ir garso kokybe lyginant su antenine televizija. Visų pirma dėl to, kad TV signalai atkeliauja į mūsų namus kabeliais ir tiekėjai stengiasi, kad šie signalai visur būtų stiprūs. Be to, kabelinės TV transliacijos yra žymiai atsparesnės trikdžiams, tokiems kaip blogos oro sąlygos.

Antras privalumas – daugiau programų. Teorinės kabelinės televizijos galimybės - iki 100 analoginių ir iki 1000 skaitmeninių TV programų. Tikrovėje standartinį paketą dažniausiai sudaro 45-50 programų. Jį galima bet kada išplėsti naujais kanalais už papildomą mėnesinį mokestį, pavyzdžiui, įsigyti filmų arba sporto programų paketą.

Kadangi kabelinė televizija yra mokama, kai kuriuose transliuojamuose kanaluose yra mažiau reklamos arba jos iš viso nėra.

Kabelinės televizijos abonentai gali nebijoti analoginės antžeminės TV išjungimo spalio mėnesį. Jie ir toliau matys visas programas savo senuose televizoriuose.

Televizijos kabeliais galima perduoti ne tik TV, bet ir kompiuterinius signalus. Dėl to daugelis kabelinės televizijos tiekėjų siūlo prisijungimo prie interneto paslaugą, kuri kartais gali būti vienintele pigia išėjimo į pasaulinį voratinklį galimybe.

Kokie jos trūkumai?

Kabelinė televizija yra mokama ir ji pasiekiama ne visur. Vidutinis abonentinis mokestis Lietuvoje yra 25 litai, pensininkams ir ilgamečiams klientams - keliais litais mažesnis. Kaina gali būti ir didesnė, jei jūs norite žiūrėti daugiau arba labiau specializuotas programas.

Kabelinė televizija pasiekiama tik ten, kur yra fiziškai nutiesti jos kabeliai. Dėl to jūs nerasite kabelinių tinklų daugelyje kaimų, atokiuose vienkiemiuose, kai kuriuose mažuose miesteliuose. Šiuo atžvilgiu antžeminė televizija yra žymiai universalesnė, nes pasiekiama, ko gero, visoje šalies teritorijoje.

Diegiant kabelinę televiziją namuose, neišvengiamai reikia tiesti laidus, kartais gręžti skyles sienose. Tinkamai nepasirūpinus, visa tai gali gadinti estetinį kambarių vaizdą.

Kokia kabelinės televizijos ateitis?

Šiandien kabelinė televizija vis dar karaliauja TV rinkoje, tačiau jos aukso amžius jau praeityje. Iš namų ją po truputį išstumia jaunesnės giminaitės – skaitmeninė antžeminė ir internetinė televizijos. TNS LT tyrimų duomenimis, lyginant 2011 ir 2012 metų pirmuosius pusmečius, kabelinę televiziją užsisakiusių namų ūkių sumažėjo 3,8 proc. (nuo 44,4 proc. iki 40,6 proc.). Sėkmingiausiais metais kabelinei televizijai buvo 2010-ieji, kuomet ją turinčių namų ūkių dalis siekė 45,1 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)