Mūsų biologinė prigimtis persipynusi su aplinka. Mokslininkai, tyrę žmonių išvaizdos ir elgesio evoliuciją, pripažino, kad tam, kaip mes atrodome, daugiausia įtakos turi aplinka. Pavyzdžiui, vyrams labiausiai patinka apvalesnės smėlio laikrodžio formos figūrą turinčios moterys, tą patvirtino netgi tyrimas, kuriame dalyvavo iš prigimties akli vyrai.

Dar vienas tyrimas, skelbtas anksčiau, parodė, kad vyrų pasirinkimas priklauso nuo to, ar jų gyvenamoji vieta istoriškai skurdi, ar praeityje yra trūkę maisto. Kuo labiau ankstesnės kartos jausdavo maisto trūkumą, tuo apkūnesnės moterys buvo laikomos gražiomis.

Neseniai publikuotame Viren'o Swamio ir Martin'o J. Tovée straipsnyje aprašytas vyrų besikeičiančios simpatijos įvairioms moterų kūno linijoms tyrimas. Remdamiesi saugios aplinkos hipoteze jie įrodinėjo, kad vyrai, patiriantys psichologinį stresą, renkasi apkūnesnes moteris. Taip pat ir tuo atveju, kai jaučiasi nesaugiai, patiria maisto stygių, renkasi tuos požymius, kurie signalizuoja fizinę brandą ir pilnatvę.

Tyrime dalyvavo 81 vyras (41 eksperimentinėje grupėje ir 40 kontrolinėje). Viena grupė išbandė Trier testą, kuriuo laboratorinėmis sąlygomis pakeliamas streso lygis (kai pakyla ir kortizolio lygis). Po 20 minučių stresą sukeliančio testo jiems buvo parodytos moterų, turinčių skirtingą kūno masės indeksą (nuo labai liesų iki labai stambių) fotografijos ir jie buvo paprašyti įvertinti jų patrauklumą skalėje 1 iki 10.

Jie taip pat buvo paprašyti nurodyti patraukliausią fotografiją, taip pat liesiausią ir storiausią modelį, kuris jiems vis dar patrauklus. Palyginimui duomenys buvo renkami atsižvelgiant į tiriamųjų alkio jausmą ( kadangi buvo nustatyta, kad tai turi įtakos pasirinkimui), amžių ir jų kūno masės indeksą.

Štai rezultatai:

1) duomenys, gauti vertinant labai liesus ir labai apkūnius modelius grupėse, kurios jautė stresą ir kurios – ne, skyrėsi labai nežymiai;

2) stresą patyrę dalyviai kaip labiausiai patrauklius modelius įvertino normalaus ir apkūnesnio kūno sudėjimo moteris;

3) taip pat stresą patyrę dalyviai įvertino stambesnes moteris kaip labiau patrauklias, jie taip pat didesnio svorio moteris priskyrė prie vis dar patrauklių. Abi grupės plonus modelius įvertino vienodai.

Išvados: vyrai, patiriantys psichologinį stresą, labiau linkę patraukliomis laikyti didesnio svorio moteris. Juolab, kad toks pasirinkimas įgytas evoliuciškai, ir dabar dar polinkiai nesikeičia.

Gal metas prisiminti žymiuosius reperio Sir Mix-a-Lot'o dainos žodžius: „Man patinka didelis užpakalis“...ypač, kai aš susinervinęs!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)