Mokslininkai mano, kad šiuo būdu moterys nesąmoningai siekia suteikti antakiams vyrišką formą.

Tokią išvadą padarė Jungtinių Valstijų plastikos chirurgai, išanalizavę modelių ir aktorių veido bruožus nuo pat 1946 metų. Skriestuvais ir liniuotėmis jie matavo antakių atstumą iki akių ir kitas formos detales.

Analizė parodė, kad daugelį metų populiarumo pozicijų neužleido apvaliai išlenkti antakiai. Šis stilius, kuris, kaip buvo manoma, suteikia jaunatviškumo, populiarumo viršūnę pasiekė 7-ojo dešimtmečio viduryje.

Šiais laikais, Pietų Kalifornijos universiteto mokslininkų teigimu, antakiai yra lygesni ir nusileidę žemiau. Aktorės Demi Moore veide aukščiausi antakių taškai yra nukreipti į šonus, kuo toliau nuo nosies.

„Iš madų žurnalų galima spręsti, kad idealūs jaunatviškos moters antakiai palaipsniui žemėja bei tiesėja ir vis mažiau skiriasi nuo vyriškų antakių“, - konstatavo mokslininkai.

„Iš dalies tai yra atsakas į didėjantį moterų ir vyrų lygiavertiškumą profesinėje srityje“.

„Kadangi antakių forma perteikia mažiau moteriškumo, vis didesnę svarbą įgauna jų sugebėjimas atspindėti šviesą“, - teigė jie.

Mokslininkai pažymi, kad šiuolaikinė žemesnių ir tiesesnių antakių forma itin tinka pailgiems veidams, nes jie vizualiai neištempia veido.

Šios analizės rezultatai skelbiami žurnale „Clinical Plastic Surgery“. Ji buvo atlikta tam, kad padėtų plastikos chirurgams orientuotis antakių mados tendencijose, atliekant kaktos odos patempimo operacijas.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad moterų antakiai retai būna vienodi – dešinysis paprastai būna išlenktas aštriau. Taip gali būti dėl to, kad dauguma moterų yra dešiniarankės.

„Anksčiau aukštai išlenkti antakiai buvo laikomi moteriško patrauklumo bruožu. Dabar matome, kad vis daugiau moterų siekia turėti tiesesnius ir vyriškesnius antakius. Manau, kad tai susiję su vis didėjančia lyčių lygybe“, - sakė Didžiosios Britanijos plastinių, rekonstrukcinių ir estetinių operacijų chirurgų asociacijos atstovas Markas Soldinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)