Apie tai pasakoja psichologė Edita Kuogienė.

Prie vienų auklių vaikai tiesiog „prilimpa“. Jos tampa mielesnės ir brangesnės nei tikros močiutės. Kitos išbūna šeimoje vos mėnesį ar savaitę. Kokios žmogiškosios savybės būtinos auklei, kad ją pamiltų vaikas ir pasitikėtų mama?

Kad auklę pamiltų vaikas, pirmiausia ji turėtų mylėti vaikus. Kita labai svarbi savybė – žaismingumas, ar auklė sugeba smagiai leisti laiką su vaiku.
Mamai labai svarbu auklės atsakomybės jausmas, kuris, deja, ne visada būdingas žaismingoms asmenybėms.

Bet kuriuo atveju gera auklė turėtų būti šilta ir atsakinga, tuo pačiu metu lanksti ir gebanti nustatyti vaikui elgesio ribas.

Kaip elgtis, jei auklė bando įpiršti vaikui savo nuostatas (aiškina, kad žmogus kilęs iš beždžionės, nors šeima yra tikinti, arba moko mažylį trenkti mušeikai atgal, o tėvai pataria ateiti ir jiems pasisakyti)? Ieškoti kitos auklės ar... auklėti ją pačią?

Jei mes bandysime keisti žmogų, šis priešinsis, ginsis, vadinasi, galime įsivelti į konfliktą. Tai, kad auklė kitaip supranta pasaulį ar moko vaiką kitokių elgesio būdų, galima panaudoti jo vertybėms, įsitikinimams stiprinti. Paaiškinkite, kad žmonės gali turėti įvairų požiūrį, tačiau jūs manote, kad teisinga yra gyventi pagal tuos, kuriuos skiepijate savo atžalai.

Kada nors vaikas vis tiek sužinos, kad yra ir kitaip manančiųjų, kitaip besielgiančiųjų, ir mokysis ne tik iš tėvų, bet ir iš aplinkos. Todėl anksti sužinojęs, kad yra ir kitokia nuomonė, anksčiau susidarys savo požiūrį į ją. Taip mokysite vaiką tolerancijos „kitokiems“, kitaip mąstantiems.

Antra vertus, jeigu auklė labai kategoriška ir netolerantiška jūsų vertybėms, geriau su ja atsisveikinti. Greičiausiai ji bus nelanksti ir nelabai paisys vaiko poreikių ir nuomonės, vadinasi, su juo konfliktuos.

Nemažai pagimdžiusių moterų jaučiasi išsekusios, todėl į talką pasikviečia auklę, nors ir pačios „sėdi“ su vaiku. Buvimas kartu suartina, atskleistos paslaptys prie puodelio kavos pradeda tirpdyti ribas tarp šeimininkės ir samdomos moters. Ar tai gerai?

Auklė, kuri taps dar ir drauge ar mama, gali sau leisti jus mokyti ar auklėti. Tuomet greičiausiai pradėsite pykti, nes atsiras vaidmenų konfliktas. Kartą nuoširdžiai išsikalbėjus jums gali būti sunku pasakyti pastabą, juo labiau atleisti už netinkamą darbą, nes intymūs pašnekesiai sukuria jausmą, kad judvi esate kažkas daugiau nei tik šeimininkė ir auklė.

Mamai, kaip ir kiekvienam viršininkui, patarčiau išlaikyti šiokį tokį atstumą, labai arti neprisileisti auklės ir aiškiai apibrėžti savo vaidmenį.

Į pagalbą auklę pasitelkusi mama nori, kad vaikas būtų saugus. Ką daryti, jei kyla įtarimas, kad auklė kažkaip neadekvačiai reaguoja į vaiko elgesį, yra tarsi apsnūdusi, vangesnių judesių? Arba mama pastebėjo, kad bare tuštėja butelių turinys. Ar saugu su tokia palikti vaiką nors iki tol, kol mama suras kitą?

Tokiu atveju sprendimą turėtų priimti tėvai, įvertinę visas aplinkybes. Aš pirmiausia žiūrėčiau, kad vaikas būtų saugus.

Ar gali turėti pakankamą atsakomybės jausmą rūkanti auklė? Ar priimti tokią? Kaip reaguoti pajutus, kad vaiko drabužėliai skleidžia tabako kvapą?

Jeigu rūko ir tėvai, jiems tai gali būti priimtina. Tačiau visais kitais atvejais, manau, tai netoleruotina. Kol auklė rūkys, vaikas bus be priežiūros, už kurią mokate pinigus.

Ne tik kino filmuose vyras įsižiūri auklę ir šeima išyra. Ką daryti pastebėjus, kad neakivaizdžiai universitete studijuojanti auklytė „blizgina“ akis į vaiko tėtį, vilki palaidinę su giliausia iškirpte? Duoti pastabą ar išprašyti, kad studijų, bet jau akivaizdžių, objektu netaptų vaiko tėtis?

Jeigu šeimos santykiai tvirti, tokią auklę greičiausiai išprašytų pats tėtis arba pasitartų su jumis, ką daryti. Antraip pastaba, manau, nepadės. Reikėtų pasirūpinti tarpusavio santykiais.

Jaunoms mamoms trūksta miego, jos kartais būna suirzusios ir pavargusios. Kaip elgtis vyrui, jei jo moteris nekaltai apšaukė auklę? Ginti auklę, padaryti pastabą žmonai, nekreipti dėmesio? Jei vyras stotų auklės pusėn, žmonos reakcija gali būti nenuspėjama...

Tai ir vėl priklauso nuo vyro ir žmonos santykių, kurie būna susiklostę dažniausiai dar prieš atsirandant auklei. Rekomenduoju likus dviese, akis į akį, pasikalbėti apie tai, kas vyksta. Kartais priežastis būna visai kita. Pavyzdžiui, žmonos nuoskauda, kad vyro elgesys neatitinka tam tikrų lūkesčių. Arba jos savijauta, tarsi vaiko priežiūra ją būtų įkalinusi. O gal ji jaučia baimę, kad vyrui yra nebe tokia patraukli kaip prieš gimdymą, o gal tai tik paprastas fizinis nuovargis? Vyrui siūlyčiau pasitarti su žmona ir rasti būdą, kaip jai padėti, o ne barti už netinkamą elgesį.

Kaip gražiai atsisveikinti su neįtikusia aukle, kad ji netaptų nusivylusia moterimi, savo pagiežą liejančia bendriems pažįstamiems?

Jeigu išklausysite auklės nuoskaudas, pasiteisinimus ar paaiškinimus, jai taps lengviau, nes jausis bent jau išgirsta, nors savo sprendimo ir nesiruošiate keisti.

Tačiau tikrai ne visada įmanoma atsisveikinti gražiai. Yra žmonių, kurie, nors ir kaip elgsitės, vis tiek lies nuoskaudą, nes taip pratę. Jeigu įtariate, kad jūsų auklė kaip tik tokia, atsisveikindami su ja pasakykite, kad nepageidaujate, jog jūsų šeimos gyvenimas būtų aptarinėjamas su „trečiaisiais“ asmenimis. Ir jeigu auklė manys kitaip, imsitės priemonių, kad užkirstumėte tam kelią.

Ką daryti, jei vaikas prisirišo prie auklės ir jos atsisakius nuolat klausinėja, ilgisi... Ar svetimą moterį įtraukti į giminaičių ir draugų būrį?

Ar norite painioti vaidmenis? Jeigu jums visiems svarbu turėti tokį nuostabų žmogų tarp savo draugų, tuomet įtraukite. Tačiau jeigu auklės pasiilgo tik vaikas, manau, kad susitikimus galima rengti tik vaikui. Vėliau po truputį juos retinti.

Patarimai

*Jeigu galite sau leisti, patikrinkite pasirinktą auklę auklių agentūroje. Naudodami specialius testus galėsite ją geriau pažinti, taip pat ten patikrins jos darbo istoriją, kitus duomenis.

*Priimdami į darbą auklę, iš anksto aptarkite, ko konkrečiai iš jos tikitės, nustatykite bandomąjį laikotarpį ir galimas atleidimo priežastis.

*Paprašykite auklės pildyti vaiko dienoraštį: kaip praleido dieną, kiek miegojo, valgė, buvo lauke ir pan.

*Jeigu turite galimybę, patarčiau bent jau kuriam laikui išsinuomoti stebėjimo įrangą, kad matytumėte, kas vysta, kai jūsų nėra namie.

*Pasistenkite kuo daugiau bendrauti su aukle, taip turėsite galimybę susidaryti nuomonę, koks tai žmogus.