Gastronomijos metraštininkas Athelme Brillat-Savarinas yra pasakęs: „Vištiena virėjui - kaip drobė tapytojui.“ Jei žinosite keletą gudrybių, savo virtuvėje galite sukurti šedevrą, ne prastesnį už Mona Lisa.

Svarbiausia – šviežumas

Rinkdamiesi vištą, žinokite, kad geriau šviežia nei šaldyta. Šaldyti produktai nėra blogai, tačiau jei galite rinktis, rinkitės geresnį. Nemažą šaldytos vištos masės dalį sudaro vanduo, kurio dedama prieš užšaldant.

Odelė turi būti drėgna, be sausų plotelių. Šviežia vištiena yra gelsva arba balta; spalva priklauso nuo paukščio lesalo. Jei perkate šaldytą vištą, apžiūrėkite, ar nėra rudų dėmelių.

Galite pirkti visą vištą, pjaustytą gabalėliais, o greitai sveikai vakarienei labiausiai tiks krūtinėlės be odos ir kaulų. Vištiena šaldytuve negenda 48 valandas, o šaldiklyje galite laikyti net tris mėnesius.

Geriausiai paukštieną atitirpdyti šaldytuve. Jei įdėsite į mikrobangę, iškeps viršutinis sluoksnis.

Kepimas orkaitėje

Užtenka paminėti keptą vištą su bulvėmis, ir prieš akis iškyla švenčių ar sekmadienio pietų su šeima vaizdeliai… Kaip tobulai iškepti vištą? Nėra jokios paslapties, tereikia išmokti keletą žingsnelių. Pašalinkite kogalvius, kaklą ir matomus riebalus. Nuplaukite ir nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druska ir pipirais. Jei norite įdomesnio skonio, į vidų įkiškite pusiau perpjautą svogūną, citriną ar apelsiną, kelias česnako skilteles, šviežio šalavijo lapelių ar keletą rozmarino šakelių. Tik neprikimškite per daug.

Dar viena gudrybė – tarp mėsos ir odos įkišti šiek tiek prieskoniais pagardinto sviesto. Jį galite sumaišyti su smulkintais svogūnais, džiovintu peletrūnu. Pastaruoju pabarstykite ir vištos odą. Kodėl gi nepaeksperimentavus?

Jei vištą kepsite ne folijoje, o kepimo inde, jis turi būti pakankamai erdvus, kad višta nesiliestų prie sienelių. Kad višta būtų sultingesnė, apipilkite puse stiklinės sulčių ar vyno, o kepant nuolat šlakstykite riebalais. Višta bus skanesnė, gražesnės spalvos.

Norėdami patikrinti, ar višta iškepusi, į kulšelę įsmeikite šakutę. Jei ima laisvai tekėti sultys, traukite iš orkaitės. Kitas būdas – pajudinti kulšelę. Jei ji lengvai juda savo guolyje, ruoškitės valgyti. Kad nenudegtumėte, kulšį judinkite su popierine servetėle.

Kepimas riebaluose

Šiuo būdu pagaminta vištiena tokia pat skani kaip kepta orkaitėje. Paskutiniu metu daug kalbama, kad riebaluose keptas maistas – nesveika. Todėl kepimui naudokite augalinį aliejų. Karts nuo karto pasmaguriaujant keptuvėje keptais gabalėliais tikrai nenutiks nieko blogo.

Supjaustykite vištieną gabalais ir pamirkykite juos vandens/pieno ir kiaušinio mišinyje. Tada pavoliokite miltuose (tinka ir kukurūzų) ar džiūvėsėliuose su mėgiamais prieskoniais. Įprastą druską ir pipirus galite pakeisti muskatu. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite gabalėlius ir kepkite ant vidutinės ugnies.

Prieš sudedant gabalėlius, įsitikinkite, kad aliejus įkaitęs, kitaip paukštiena prisigers riebalų. Kepkite 10-15 minučių. Tamsūs gabalėliai kepa pusantro karto ilgiau už baltus. Pirmiausiai dėkite kulšis, vėliau – krūtinėlę. Neprigrūskite pilnos keptuvės.

Greitai ir lengvai

Jei šaldytuve turite vištienos krūtinėlių ir šaldytų daržovių, vos per pusvalandį šeimynai pagaminsite skanią vakarienę.

Supjaustykite vištieną juostelėmis ir sumeskite į keptuvę (užteks keleto šaukštų alyvų aliejaus). Pabarstykite druska ir pipirais. Vištiena turėtų iškepti greičiau nei per 10 minučių. Tada suberkite daržoves, įdėkite mėgiamų prieskonių, išmaišykite ir kaitinkite, kol iškeps daržovės. Patiekite su ryžiais ir salotomis.

Maisto gaminimas neturi būti nuobodus. Norite kažko azijietiško? Pridėkite brokolių, kalafiorų, morkų, pagardinkite sojos, imbiero, česnako ir raudonųjų ankštinių pipirų padažu. Patinka pietų šalių virtuvė? Tiks kukurūzai, morkos, pupelės. Patiekite su salsos, kmynų, čili ir raudonėlio padažu.

Gardus sultinys

Ką darote su vištienos likučiais? Uodegėle, kurios visi atsisako? Kur dedate vištos vidurius? Išsivirkite gardaus sultinio! Jei liko keptos vištos gabalėlių, juos galite panaudoti salotoms, sumuštiniams, lietinių įdarui.

Atskirkite mėsą nuo kaulų ir sumeskite į puodą (labai tinka ir nusuktas kakliukas). Įpilkite vandens, kad apsemtų. Įmeskite pusę svogūno, porą morkų, česnako skiltelių, saliero stiebą, lauro lapelį ir kelis juoduosius pipirus. Pavirkite porą valandų ant mažos ugnies, nukoškite ir užšaldykite. Pravers gaminant sriubą, padažus ar kitus patiekalus, kuriems reikia sultinio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją