"Šitas projektas yra brangus ir rizikingas ir aš manau, dėl to nėra sutarties su Latvija ir Estija. Mūsų partija siūlo referendume nepritarti atominės elektrinės statybai", - naujienų agentūros BNS ir "Lietuvos ryto" televizijos rengiamuose debatuose "Lyderių forumas" sekmadienį sakė socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

"Siūlome visiems Lietuvos piliečiams nepritarti. Jūs man pasakykite, jei tas projektas iš tikrųjų toks konkurencingas ir naudingas, kodėl estai ir latviai, jau nekalbant apie lenkus, šiame projekte nedalyvauja", - tvirtino "Tvarkos ir teisingumo" Seimo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų sąjūdžio lyderiai teigė remiantys naujos AE statybą, tuo tarpu Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas tvirtino projektui pritarsiantis tik tuomet, jei jame konkrečiai sutiks dalyvauti Latvija ir Estija.

"Jeigu (iki referendumo - BNS) pasirašys Latvija ir Estija šį projektą, aš tikiuosi, Darbo partija balsuos už. Aš asmeniškai balsuosiu už", - sakė V.Uspaskichas.

Pasak naujos AE projektą remiančio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko premjero Andriaus Kubiliaus, derybos su Latvija ir Estija dėl dalyvavimo naujos AE projekte vyksta labai intensyviai.

"Visiškai akivaizdu, kad be latvių ir estų mes naujos elektrinės nestatysime", - sakė A.Kubilius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis tvirtino, jog šiuo metu per mažai atsižvelgiama į vartotojų interesus.

"Šioje diskusijoje, pasisakydamas už atominę elektrinę, aš visgi per mažai girdžiu argumentų iš vartotojų pozicijų. Mes liberalai siūlome, kad sutelkiant lėšas (naujos AE statybai - BNS) būtų leista investuoti Lietuvos privačioms kompanijos ir individualiems žmonėms, kad jie irgi galėtų tapti dalininkais ir patys prisiimtų riziką", - sakė E.Masiulis.

Anot jo, jei tokios investicijos bus daromos, projektas bus gyvybingas.

Parlamento rinkimai ir patariamasis referendumas Lietuvoje vyks spalio 14 dieną. Referendume gyventojams bus pateiktas teiginys: "Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje", o žmonės turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: "taip" arba "ne".

Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija "Hitachi" tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę Visagine elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.