"Pasaulyje, kuriame prievarta nuolat palieka už savęs niūrius mirties ir sugriovimo pėdsakus, primygtinai būtina tarnauti teisingumui ir taikai", - sakė pontifikas savo homilijoje.

"Ypač meldžiu, jog Viešpats duotų šiam Artimųjų Rytų regionui taikos ir susitaikymo tarnų, kad visi žmonės galėtų gyventi oriai ir ramybėje", - sakė jis.

85 metų popiežius, kuris lankydamasis Libane ne kartą ragino siekti taikos ir susitaikymo Artimuosiuose Rytuose, atvyko pusvalandis prieš mišių pradžią ir kelią jo "papamobiliui" buvo trumpam pastojusi džiūgaujanti minia, kuri sveikino pontifiką ir mojavo Vatikano bei Libano vėliavomis.

Pradiniais apskaičiavimais, dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių, kurie susirinko virš Beiruto šviečiant maloniai saulei.

15-metė Mariana Khoury, kuri ryšėjo skarelę su arabišku užrašu "Tu pažadėjai ir atvykai", sakė: "Mes norime pažadėti jam, kad būsime Bažnyčios ateitis ir saugosime savo meilę Jėzui".

Pakylos, ant kurio įrengtas altorius, foną sudaro šalies simbolis - Libano kedras, o aplink pakylą sustatyti gyvi kedrų ir alyvmedžių - taikos simbolio - medeliai.

Benediktas XVI, kuris atrodė silpnas ir ėjo pasiramsčiuodamas lazdele, į Libaną atvyko penktadienį ir buvo šiltai sutiktas visų šalies daugiakonfesinės visuomenės grupių. Šį savo vizitą jis skyrė taikos žiniai.

Šeštadienį popiežius ragino krikščionis ir musulmonus sukurti darnią, pliuralistinę visuomenę, kurioje būtų gerbiamas kiekvieno žmogaus orumas ir užtikrinama teisė taikiai garbinti.

Jis taip pat pabrėžė, kad žmonės privalo atmesti kerštą, pripažinti savo pačių kaltes ir atleisti vieni kitiems.

Tie, kurie nori gyventi taikiai, turi perkeisti širdis, sakė Benediktas XVI. Tai, pasak jo, apima "keršto atmetimą, savo kalčių pripažinimą, atsiprašymų priėmimą jų nereikalaujant ir, ne paskutinėje vietoje, atlaidumą".

Libanas yra daugiakonfesinė šalis, kurioje musulmonai sudaro maždaug 65 proc. gyventojų, o krikščionys - likusią dalį.

Į Romą popiežius turi išvykti 19 val. (ir Lietuvos laiku), po atsisveikinimo žodžių Rafiqo Hariri tarptautiniame oro uoste.