Ketvirtadienį Margininkų kaimo bendruomenė atsisveikina su broliais Vidu ir Audriumi Petrauskais, kurie bus palydėti į paskutinę kelionę.

Kėdainiuose bus palaidota dar viena Vitalijaus Zaikino auka – 19 metų Deimantė Staniulytė. Mamos neteko du vaikučiai – trejų berniukas ir dvejų mergaitė.

Tragiškas likimas

D. Staniulytė pas savo sugyventinį N. P. atsikėlė prieš kelis mėnesius. Prieš tai pora gyveno Kėdainiuose, tačiau mieste išsilaikyti šeimai nepavyko ir teko kraustytis į Margininkų kaimą, kur gyveno N. P. giminaičiai.

Šeimai teko gyventi itin skurdžiomis sąlygomis. Vienoje apleisto namo pusėje gyveno trys broliai Petrauskai, kitoje – jauna šeima.

D. Staniulytės likimas išties nepavydėtinas – mergina jau nuo mažų dienų liko našlaite, augo su teta, o savo gyvenimą baigė sulaukusi vos 19 metų.

Antra tragedija

Kraupi triguba žmogžudystė jau ne pirmoji tragedija šiose apylinkėse. Visai greta Margininkų kaimo įsikūręs Vikaičių kaimas, kurį gegužės pabaigoje sukrėtė skaudi nelaimė.

Gegužės 30-ąją čia rastas negyvas 12-metis. Berniukas rastas šalia namų esančiame ūkiniame pastate. Čia vaikai ant balkių buvo prisirišę virvių, ant kurių supdavosi. Šios supynės berniukui tapo mirtinais spąstais.

Iš pradžių manyta, kad vaikas nusižudė. Nors oficialių išvadų dar nėra, tačiau linkstama prie nelaimingo įvykio versijos.

Vietiniai gyventojai tuomet nesutiko rinkti pinigų ir perduoti juos berniuko tėvams. Pastarieji nevengia taurelės, todėl žmonės baiminosi, kad ir laidotuvėms skirti pinigai bus tiesiog pragerti.

Po šio įvykio kaime apsilankė kone visos įmanomos institucijos ir įvairiausios komisijos. Tačiau situacija lieka nepakitusi.

Praėjusio sekmadienio vakarą Vikaičių kaimo gyventojas 26 metų V. Zaikinas nužudė tris žmones. Kuomet šaltakraujis žudikas nudūrė bei gerklę perrėžė D. Staniulytei greta esančiame kambaryje miegojo du mažyliai.

Pati V. Zaikino motina pripažino, kad išsigando namo grįžusio savo sūnaus ir paslėpė visus namuose buvusius peilius.

Apie vaikus nežinojo

Gudžiūnų seniūnijos seniūnas Regimantas Valiauskas paklaustas apie vaikų gyvenimo sąlygas Margininkų kaimo vienkiemyje pateikia šokiruojantį atsakymą – jis apskritai nežinojo, kad apleistame name gyvena du mažamečiai vaikai.

„Ta mergina – ne mūsų gyventoja. Ji registruota mieste. Mes jų nematome, kad ir vaikai yra, pas juos gyvena. Buvo du ar trys mėnesiai, kai jie atsikėlė pas mus. Nesimatė jų (vaikų – DELFI). Mes nežinojome, kad tie vaikai ten gyvena. Pas mus gyvena virš 2 tūkst. žmonių – ir senelių, ir neįgalių, ir rizikos šeimų, kur žiūrime pinigus ir perkame maistą. Tai žinokite mes darbo turime tiek, kad nespėjame“, - DELFI teigė R. Valiauskas.

Vietos gyventojai nuošalyje esantį apleistą namą vadino tiesiog „Petrauskyne“, nes čia gyveno trys broliai Petrauskai.

„Baisu“, - paklaustas apie gyvenimo sąlygas „Petrauskynėje“ žodžių į vatą nevynioja R. Valiauskas.

Sąlygos kelia šiurpą

Nors gyvenimo sąlygos „Petrauskynėje“ kelia šiurpą, atsakingos institucijos skėsčioja rankomis – šeima nebuvo įtraukta į rizikos sąrašą, todėl lankyti ją nebuvo reikalo.

„Mes viską žinome, kas ten yra. Tie vaikai dabar yra pas senelius, gretimame kaime“, - paklausta ar matė vaikų gyvenimo sąlygas Margininkuose DELFI teigė Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė.

- Dabar vaikai pas senelius, bet ar Jums buvo žinoma, kokiomis sąlygomis vaikai gyveno?,- DELFI paklausė V. Jucevičiūtės.

Jie nebuvo įskaitoje. Tai buvo jauna šeima ir tvarkingi žmonės.

Ar matėte sąlygas, kokiomis gyveno vaikai?

Sąlygos tokios, kad yra skurdas. Bet jie negirtavo, nei vaikų palikinėjo, vaikais labai rūpinosi. Aš žinau tą merginą, nes ji našlaitė pati. Ji mieste gyveno, nuomojosi, bet kadangi pajamos labai menkos tai išvyko gyventi arčiau jo (sugyventinio – DELFI) giminių, arčiau tėvų.

Jie gyveno kitoje namo pusėje. Taip, namas labai senas, senelių ar prosenelių. Bet jie gyveno kitoje namo pusėje, ne su dėdėmis. Šiaip skurdas, bet kaime labai daug skurdžiai gyvenančių.

Seniūnas teigia, kad apskritai nebuvo žinoma, kad tame name gyvena vaikai.

Jie nebuvo deklaravę gyvenamosios vietos. Jie iš miesto atvažiavę, gal kokį pusmetį.

O ar buvo specialistai aplankę vaikus ar tam nebuvo reikalo?

Negalima lankytis pas žmones, jei jie nėra įrašyti į socialinės rizikos šeimas, o jie nebuvo įrašyti, nes nebuvo priežasties.

Kada šeimos patenka į rizikos grupę?

Jei gaunami skundai, signalai kažkokie iš kaimynų, iš policijos, iš medikų, mokyklos ir panašiai. Tada būna tikrinama, įspėjama ir po trijų kartų įrašoma. O ten nebuvo tokių priežasčių – jie vaikais labai rūpinosi. Ta mergina absoliučiai negirtavo.

Vienintelis dalykas yra skurdas, o nepriežiūros, girtavimo niekada nebuvo. Ši šeima labai rūpinosi ir labai mylėjo tuos vaikiukus.

Pamačius vaikų gyvenimo sąlygas įspūdis susidaro tragiškas.

Patikėkite, kaime tokių trobelių labai daug.

Galbūt matėte socialiniuose tinkluose skelbtas nuotraukas?

Taip, žinome, matėme. Vaikų nuotraukos šalia girtaujančių žmonių? Tai čia dėdžių kambaryje, dėdžių pusėje. Jūs ten Vilniuje nematę, nepratę, o mes po kaimus važinėjame ir tokių labai daug.