JAV Valstybės departamento atstovė Victoria Nuland sakė žurnalistams, kad nors prezidentas Barackas Obama "vienareikšmiškai sakė neleisiantis Iranui įgyti branduolinio ginklo", sumanymas nustatyti kokius nors galutinius terminus arba raudonas linijas "nėra naudingas".

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu anksčiau pareiškė, kad jo šalis derasi su Vašingtonu, siekiant nustatyti aiškias sąlygas, kad būtų imtasi veiksmų prieš Iraną dėl jo branduolinės programos.

"Iranas nesiliaus, nebent matydamas aiškų pasaulio demokratinių šalių nusiteikimą ir aiškia raudoną liniją", - B.Netanyahu sakė Kanados visuomeniniam transliuotojui CBC.

Tačiau JAV valstybės departamentas atribojo Vašingtoną nuo šios Izraelio pozicijos, kurią daugelis laikytų įspraudžiančią Jungtines Valstijas ir Iraną į konfrontacijos logiką, galinčią atvesti iki karinių veiksmų.

"Amerikos žmonės žino, kad prezidentas nedviprasmiškai sakė neleisiantis Iranui įgyti branduolinio ginklo, - pažymėjo V.Nuland. - Taigi, žinote, kad mes visiškai užtikrinti dėl prezidento ryžto šioje srityje, tačiau nenaudinga ją gvildenti, nustatinėti vienokius ar kitokius galutinius terminus arba raudonas linijas."

Valstybės departamento atstovė pridūrė, kad vyks "intensyvios konsultacijos su Izraeliu".

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton anksčiau nesureikšmino kalbų apie planus nustatyti kokią nors darbotvarkę Iranui.

"Manau, mes palaikėme stabilų kursą savo dvikryptėje politikoje", - H.Clinton sekmadienį sakė radijui "Bloomberg", baigdama savo kelionę po Aziją.

"Visada sakydavome, kad kiekviena galimybė tebėra ant stalo, tačiau tikime derybomis, diplomatinėmis pastangomis per "P5 plius 1" (galingųjų šalių grupę), tačiau taip pat spaudimu", - sakoma jos interviu, kuris buvo paskelbtas pirmadienį.

Vašingtonas ir Vakarų šalys kaltina Iraną siekiant pasigaminti branduolinių ginklų, dangstantis taikia energetikos programa, tačiau Teheranas šiuos kaltinimus neigia.

Pasak H.Clinton, griežtos sankcijos Iranui duoda rezultatų, o diplomatiniam procesui vadovaujanti šalių grupė tęsia darbą šioje srityje, nors derybos su Teheranu yra įstrigusios.

Šią grupę sudaro penkios nuolatinės Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės ( Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos) bei Europos Sąjunga (ES).

"P5 plius 1" grupė artimiausiomis savaitėmis susitiks Niujorke JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose, nurodė H.Clinton.

"Mes nenustatinėjame galutinių terminų. Labai atidžiai stebime, ką jie daro, nes jų veiksmai visada būdavo daug svarbesni nei žodžiai", - ji pridūrė duodama interviu Rusijos mieste Vladivostoke.