Pirmadienį Kultūros paveldo departamentas (KPD) pakvietė žurnalistus apsilankyti šiuose dviejuose dvaruose. Ypač prasta Kalnaberžės dvaro būklė. Išpuvę stogai, nuniokotas pastatų vidus, trūkiai išorinėse sienose – visa tai liudija, kad dvarui liko labai nedaug laiko.

„Tegul baudžia, nė vienas dvaras nepriklauso man asmeniškai. Man tai nesvarbu tie dvarai, jie buvo mums įkišti. Žinau, kad įmonės į juos investavo, paskui valstybė sutrukdė juos restauruoti ir tuo viskas baigėsi. Jeigu nori, valstybė tegul juos paima“, - DELFI teigė V. Uspaskichas.

Paklaustas, kas tuos dvarus „įkišo“, politikas aiškino, esą valstybinių įmonių atstovai pusę metų vaikščiojo ir siūlė po 10-20 tūkst. litų tuos dvarus nupirkti.

„Galvojome ką nors padaryti, bet kai suplanavome padaryti, valstybė neleido daryti. Ir aš tada numojau ranka, nuo to laiko jie gali paimti. Dar tada, kai Kazys Pėdnyčia buvo generalinis prokuroras, ta žemė ar kažkas buvo užrašyta nežinau kam, dabar tiksliai neatsimenu. Jie areštavo ir draudė ten investuoti. Ir laikė kokius trejus metus. Tai aš tada nusispjoviau ir pasakiau: imkit juos patys ir dabar restauruokit“, - sakė politikas.

G.Drėmaitė: neįvertinę jėgų prisipirko dvarų, o dabar naikina

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė po pasivaikščiojimo Kalnaberžėje neslėpė pasibaisėjimo.

„Argi reikia sakyti, koks įspūdis? Blogai. Yra labai blogai. Bet tai yra vienas iš pavyzdžių Lietuvoje. Buvo laikas, kai neįvertinę savo jėgų prisipirko dvarų, dabar naikina. Jie turi atsakyti prieš Lietuvą, nes jie naikina kultūros paveldą, valstybės pamatus“, - žurnalistams sakė G. Drėmaitė.

Šiuo metu V. Uspaskicho verslo imperija dėl dvaro bylinėjasi su valstybe – už dūlantį kompleksą prašoma ketvirčio milijono litų, tačiau KPD nori politiko įmonę, valdančią dvarą, nubausti už nepriežiūrą. Paskaičiuota žalos suma – daugiau kaip 460 tūkst. Lt.

G. Drėmaitė neslėpė, jog su dvarininkais, jos nuomone, derėtų elgtis kiek įmanoma griežčiau.

„O kodėl reikėjo leisti visų dvarų sodybas išdalinti po tris hektarus? - piktinosi Kultūros paveldo komisijos vadovė. - Jeigu žmogus nesugeba išsaugoti to visko, reiškia – iš jo reikia atimti. Bet ne iš jo vieno. Tokių yra daug. Ir Laimutis Pinkevičius Lentvaryje, ir visi kiti. (...) Būtų mano valia, jeigu įvyktų atėmimas, jis turėtų sumokėti valstybei už padarytą žalą.“

Lig šiol nustatytą dvarui padarytą žalą ji laiko menka suma, tik iš dalies atspindinčia nuostolių apimtį. O apie kokius nors pinigus V. Uspaskicho verslui mainais į dvarą esą negali būti nė kalbos.

„Be abejo, gali sugriūti. Bet jūs puikiai žinote, kaip mūsų valstybėje vyksta teismai. Kas gali paneigti, kad ne specialiai vilkinami, o, kaip aš sakau, už kiek vilkinami dalykai“, - pridūrė G. Drėmaitė.

Gali pakakti vieno smarkesnio vėjo gūsio

KPD Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė žurnalistams teigė, jog Kalnaberžės dvarą valdo V. Uspaskicho verslo imperijai priklausanti bendrovė „Lukta“, o Sirutiškio dvarą – politiko valdomo koncerno „Vikonda“ finansininkė Audronė Jasaitytė.

Dėl Kalnaberžės dvaro dar prieš 14 mėnesių teisme nutarta prašyti ekspertizės. Tačiau jos rezultatų KPD nesulaukia iki šiol.

„Teismo procesas yra sustabdytas, kadangi praeitais metais priimta teismo nutartis atlikti statinio ekspertizę. Mes neturime informacijos, ar ji atlikta. Bet apie teismo proceso atnaujinimą duomenų dar neturime“, - sakė A. Naureckaitė.

Anot pašnekovės, per kiek daugiau nei dešimtmetį, kai dvare šeimininkauja V. Uspaskicho verslas, komplekso būklė gerokai suprastėjo.

„2001 m. (kai dvaras parduotas – DELFI) situacija buvo geresnė. Šiandien situacija avarinė, visiškai sugriuvusios perdangos, nėra išlikusių autentiškų elementų – daug jų mes praradę. Sienos su deformaciniais plyšiais. Prieš 10 viso to nebuvo“, - kalbėjo A. Naureckaitė.

Pasak jos, Kalnaberžės dvaro būklė tiek apverktina, kad pastatams milžinišką žalą padaryti gali ir viena smarkesnė audra.

„Visko gali nutikti. Vėjai, vėtros, škvalai – tikrai gali baigtis blogai“, - konstatavo A. Naureckaitė.

KPD specialistės teigimu, dvaro savininkams įsigijimo metu buvo surašytas laikinasis apsaugos reglamentas, įpareigojęs kompleksą prižiūrėti. Už pažeidimus skirta bauda. Tačiau jos suma – tik lašas.

„Skirta piniginė bauda, ją sumokėjo, neginčijo. (...) Šiuo atveju, jiems buvo skirta 1750 Lt bauda“, - sakė A. Naureckaitė.

Nori bausti ir už antrojo dvaro nepriežiūrą

Sirutiškio dvaro būklė geresnė, tačiau ir jis palengva nyksta. Pastarąjį sykį KPD Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė A. Naureckaitė ten lankėsi pavasarį. Per pusmetį, anot jos, padaryta akivaizdi žala.

„Pusmetis, ir rezultatas labai nekoks. Įėjus į vidų matosi – perdangos jau pradėjusios kristi. Matyt, laša iš viršaus“, - nužvelgdama dvarą sakė KPD specialistė.

KPD Kauno teritorinis padalinys, anot jos, jau ruošiasi bausti ir „Vikondos“ finansininkę A. Jasaitytę už saugomo objekto nepriežiūrą.