Gydytoja sako, kad tai normalu, kad nebūtinai kalta mityba, taip turi būti, praeis, o priežastys lieka neaiškios. Nejaugi nėra būdų padėti mažyliui? Joana, Kaunas

Apie kūdikių virškinimo trakto problemas kalbamės su gydytoju vaikų gastroenterologu doc. Vaidotu Urbonu.

- Su kokiomis kūdikių virškinamojo trakto problemomis dažniausiai susiduria mamos?

- Tai kūdikių pilvo diegliai, vidurių pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, maisto atpilinėjimas. Šis negalavimas pasireiškia 10-15 proc. kūdikių ir dažniausiai išnyksta su amžiumi išnyksta.

- Kas sukelia pilvelio dieglius?

- Iki šiol nėra žinoma, kas konkrečiai sukelia pilvo dieglius (koliką), todėl ir vieno tinkamiausio gydymo būdo nėra. Įtarti, kad kūdikį vargina diegliai galima tuomet, kai jis kasdien nei iš šio, nei iš to ima verkti, riesti prie pilvo kojytes, ir net keletą valandų nepavyksta jo nuraminti. Tačiau ne kiekvienas pilvo skausmas yra diegliai, gali būti ir rimtesnių problemų, kurias nustatyti gali tik gydytojas. Tai gali lemti daugybė priežasčių, pavyzdžiui, organizmo reakcija į netinkamą maistą.

Po tyrimų gali paaiškėti, kad kūdikis yra alergiškas kai kuriems produktams, galintiems sukelti ne tik odos bėrimus, bet ir skausmus pilvo srityje. Jeigu mama vaikelį maitina krūtimi, jos pačios mityba taip pat gali turėti įtakos atžalos savijautai. Tiesa, konkrečiai įvardinti, kokie maisto produktai sukelia negalavimus, negalima. Kai aptinkama, kokių produktų netoleruoja kūdikis, paprastai maitinančiai mamai skiriama dieta. Tačiau ją reikia parinkti itin atsargiai, nes mama juk irgi turi maitintis, atsigauti po gimdymo, todėl svarbu stebėti, kokia mamos organizmo būklė, kad iš vieno ligonio nebūtų padaryti du. Pilvo diegliai praeina maždaug per šimtą dienų nuo jų atsiradimo.

- Kas yra tas pilvelio pūtimas? Kaip jį atpažinti?

Vidurių pūtimas – tai negalavimas, kurio metu dujos kaupiasi žarnyne. Dar viena neretai pasitaikanti problema. Dažniausiai pilvuką pučia dėl to, kad kokia nors maisto medžiaga lieka nesuvirškinta iki galo ir viduje rūgsta, pūva, dėl to žarnyne susikaupia dujų. Vieniem tos dujos išeina be didelių problemų, kitiems - užsilieka ir dėl to išpučia pilvą, o tai jau kelia diskomfortą, gal net skausmą. Maitinančios krūtimi mamos mityba turi reikšmės šiam kūdikio negalavimui, todėl kartais maisto racioną tenka koreguoti. Manoma, kad dažniausiai pilvo pūtimą sukelia pieno produktai, vaisiai, medus, egzotiniai augalai.

- Kas gali sukelti viduriavimą?

Viduriavimas – tuštinimasis skystomis ar vandeningomis išmatomis kelis kartus per dieną. Viena dažniausių viduriavimo priežasčių – virškinamojo trakto infekcija, plintanti per maistą, vandenį, kontakto metu. Infekciją sukelia įvairūs mikroorganizmai – virusai, bakterijos, parazitai. Priežasčių taip pat yra aibė: buvęs gydymas
antibiotikais, higienos trūkumas, kelionės į egzotines šalis. Dažniausiai serga vaikai iki 2 metų. Į gydytoją reikia kreiptis esant ūmiam viduriavimui, negerėjant būklei per 48 valandas, o jei vaikas mažas (0 – 2 metų amžiaus) ir tampa vangus, atsisako gerti, reikia kreiptis ir anksčiau. Taip pat būtina kreiptis į gydytoją, jei ligonis viduriuoja su krauju, atsiranda stiprus pilvo skausmas. Gydant viduriavimą svarbu atkurti prarastų skysčių ir elektrolitų kiekį.

- Ar mamos pienas turi reikšmės kūdikio virškinamojo trakto problemoms?

Taip gali turėti. Tai susiję su mamos valgomu maistu, pieno virškinimu. Pieno netoleravimas gali sukelti pilvuko pūtimą, skausmus. Mažylis tampa neramus, verkia, jo išmatos tampa skystos, tačiau atlikus tyrimus, paprastai nerandama uždegimo požymių. Negalavimai suintensyvėja po žindymo. Mama turėtų stebėti, ar po kiekvieno suvalgyto patiekalo rūšies ir jo kiekio kūdikis pasijaučia blogiau.

Kiekvienas kūdikis skirtingai reaguoja į įvairias medžiagas, patenkančias į jo organizmą su mamos pienu. Kuo mažylis jaunesnis, tuo reakcijos dažnesnės ir skausmingesnės. Manoma, kad labiausiai kūdikių virškinamojo trakto problemas sukelia gyvulių pieno produktai, vaisiai, uogos, daržovės. Svarbu paminėti, kad kūdikių alerginių ligų rizika išauga iki 50-80 proc., jei šeimoje yra sergančiųjų šiomis ligomis.

- Kaip išvengti šių problemų?

Vienareikšmio atsakymo nėra, tačiau esant pilvo pūtimui, patartina pagal laikrodžio rodyklę švelniai pamasažuoti kūdikio pilvuką, panešioti jį ant rankų vertikalioje padėtyje, pavežioti vežimėliu po parką, kiemą. Efektyvu tiesiog sėsti į mašiną ir važiuoti su vaiku. Sūpavimas kūdikį ramina.

Yra mamų, kurios vengia valgyti kai kuriuos maisto produktus, manydamos, kad būtent jie ir sukelia virškinimo negalavimus kūdikiui, tačiau iš tikrųjų reikia valgyti viską, jeigu kūdikiui nepasireiškia alergijos. Dar kartą pakartosiu, kad tikrosios negalavimų priežastys nėra aiškios ir maisto produktai gali būti niekuo dėti.

Kūdikiams skiriami ir probiotikai. Probiotikai – gyvi mikroorganizmai, kurie, vartojami tinkamomis dozėmis, pagerina žmogaus sveikatos būklę. Šios „gerosios“ bakterijos gyvena žarnyne, kur palaiko palankią bakterinę terpę, padeda užtikrinti gerą žarnyno veiklą. Dauguma probiotikų – pieno rūgšties bakterijos. Jos žarnyne gyvena visą žmogaus gyvenimą ir užtikrina svarbiausias jo gyvybės funkcijas.

Probiotikai teigiamai veikia žarnyno imuninę sistemą, atstato jo mikrobiotą, reikalingas bakterijas, saugo nuo žarnyno infekcijų. Geriausias gydytojas yra laikas, nes jie išauga iš šių problemų.

- Celiakija. Kas tai? Kaip ją atpažinti? Kaip dažnai pasitaiko?

Celiakija yra autoimuninė liga, kurią sukelia trys grūdinės kultūros – kviečiai, rugiai ir miežiai. Negalavimai pasireiškia plonajame žarnyne, tačiau liga gali pažeisti ir kitus vidaus organus. Išplisti gali į skydliaukę, kasą, kepenis, sąnarių sistemą, netgi smegenis. Deja, tai liga visam gyvenimui.

Kūdikiams ji pasireiškia sulėtėjusiu augimu, tokie vaikai tuštinasi nedažnai, tačiau ypač gausiai. Charakteringas simptomas yra atsikišęs, išsipūtęs pilvas, būdinga mažakraujystė (geležies trūkumas). Vienintelis gydymo būdas - griežta dieta – beje, labai efektyvi. Trupinėlis duonos per dieną jau yra labai kenksmingas, o Komunijos paplotėlis tolygus atominei bombai.

Susirgti šia liga gali ir suaugęs žmogus. Genetika turi didelę reikšmę šios ligos raidai. Tai gana dažna liga. Prieš porą metų darėme tyrimus Vilniaus mieste ir iš tūkstančio moksleivių dviems radome celiakiją. Užsienyje ligos atvejai dar dažnesni, iš šimto žmonių vienam randamas šis sutrikimas.

4 klausimai žinomoms mamytėms

Teatro aktorei Ilonai Balsytei (48) ir dainininkei Elenai Puidokaitei (Atlantai) (31)

– Su kokiomis kūdikių virškinimo trakto problemomis teko susidurti?

I. Balsytė: Turbūt išgyvenau tradicines vaikų virškinimo trakto problemas kaip ir daugelis mamyčių. Tai ir pilvelio pūtimas, ir pilvelio diegliai, viduriukų bėdos, atpylimas. Vienas mano vaikelis ypač dažnai skųsdavosi pilvelio skausmu. Tačiau kaip vėliau išsiaiškinau, tai buvo susiję su psichologiniais dalykais. Sakydavau dukrai, kad einame valgyti, tada ir prasidėdavo didžiausi skausmai. Negalėjau suprasti, kas jai nutinka.

Virškinamojo trakto problemos kiekvienam mano vaikui pasibaigdavo skirtingai. Dukrytėms viskas susitvarkė, kai joms buvo maždaug pusė metukų ir metukai, o sūnelis su šiomis problemomis vis susidurdavo iki dvejų.

E. Puidokaitė: Mano dukrelė išgyveno ir pilvelio dieglius, ir vidurių pūtimą, viduriavimą, atpylimą, vidurių užkietėjimą. Žinoma, buvo visko – ir ašarų, ir bemiegių naktų. Buvo taip, kad nežinojau ką daryti, kuo galiu padėti, kaip nuraminti kūdikį.

– Ką darydavote, kai vaikeliui pūsdavo ar skaudėdavo pilvą?

I. Balsytė: – Labiausiai padėdavo pilvuko masažas delnu pagal laikrodžio rodyklę ir visai nesvarbu, koks negalavimas – ar tai diegliai, ar pilvo pūtimas, ar vidurių užkietėjimas.E. Puidokaitė: – Kai mano Saulė skundėsi pilvuko skausmais, pūtimu (tai buvo maždaug nuo pusės iki dvejų metukų), vakarais jai duodavau banano tyrelę su kefyru. Pastebėjau, kad po tokios vakarienės ji visuomet ramiai miegodavo, pilvelis gerai „dirbdavo“. Tai mano senelės receptas, kuris mus išgelbėjo nuo daugelio negalavimų.

Dar gerdavome gydytojų skirtus lašiukus nuo vidurių pūtimo, masažuodavau jai pilvuką pagal laikrodžio rodyklę. Vos jai gimus, dažnai vežiodavau vežimėliu tyrame ore. Taip pat vartojome probiotikų, kurie padėjo mums susidoroti su virškinamojo trakto problemomis, leido jaustis geriau.

– Ar maitinant kūdikį krūtimi teko koreguoti savo mitybą?

I. Balsytė: – Vaikus maitinau labai ilgai. Visada atkreipdavau dėmesį į vaikelio būklę po žindymo. Pastebėjau, kad mano pačios mityba turėjo labai daug reikšmės mažylių savijautai. Ilgai stebėdavau, kaip mano vaikas jaučiasi po vieno ar kito mano suvalgyto patiekalo. Turėjau atsisakyti kopūstų, pupelių, žirnių, su vienu kūdikėliu negalėjau gerti kavos, iš raciono teko pašalinti daug produktų, kuriuos pati labai mėgau.

Maitinimo krūtimi dėl virškinimo problemų atsisakyti neteko. Atvirkščiai, kai pradėjau mažyliams duoti papildomo maisto, daržovių, vaisių, jiems sunkiai sekėsi tai priimti, todėl privalėjau nutraukti tuos produktus ir sugrįžti prie natūralaus maitinimo.

E.Puidokaitė: – Savo mažylę maitinau labai trumpai, gal tik trejetą mėnesių, nes vėliau dingo pienas. Tada teko maitinti ją mišinukais. Tą laikotarpį, kai maitinau krūtimi, žinoma, teko derinti savo mitybą. Iš patirties sakau, kad organizmas pats atsirenka, kas jam reikalinga ir atstumia tai, ko netoleruoja. Atsisakiau tai, ką labai mėgstu, – aštrių, sūrių, keptų, marinuotų produktų, įvairių padažų. Tačiau drįsčiau sakyti, kad mano dukrelė nebuvo labai išranki ir manęs „nebardavo“ už tai, ką valgydavau.

– Artėja šaltasis metų sezonas, kai vėl atgyja įvairūs virškinamojo trakto virusai – ROTA, NORA. Kaip su jais kovojate?

I. Balsytė: – Tam, kad „nepražiopsočiau“, nenusilptų organizmas ir vaikai nesirgtų, su maistu stengiuosi jiems duoti daugiau C vitamino. Perku daugiau citrusinių vaisių, į patiekalus dedu daugiau česnakų. Tai labai veiksmingos profilaktikos priemonės. Žinoma, ne visada pavyksta išvengti virusų ir mano vaikai yra sirgę minėtomis ligomis.

E. Puidokaitė: – Teko „draugauti“ su ROTA virusu, kurį „pasigavome“ sanatorijoje. Dėl to gulėjome ligoninėje. Gydytojai Saulei lašino lašines. Sunku nuspėti priežastis ir kovos būdus. Paprasčiausiai stipriname organizmą, stengiamės valgyti daug vaisių, daržovių ir iš to pasisemti vitaminų, geriame papildų, žuvų taukų, lankome baseiną, pratinu ją prie pirties. Pasivaikščiojimas tyrame ore teigiamai veikia mergytės organizmą.