C.M.Martini, kuris buvo pagrindinis Vatikano liberalaus sparno kandidatas į popiežius po Jono Pauliaus II ir turėjo svarų balsą Bažnyčioje, mirė penktadienį, būdamas 85 metų.

Paskutiniame interviu jis kandžiai kalbėjo apie pompastišką ir biurokratišką Bažnyčią, nesugebančią žengti koja kojon su laiku.

"Mūsų kultūra paseno, mūsų bažnyčios - didelės ir tuščios, Bažnyčios biurokratija didėja, mūsų apeigos ir sutanos - pompastiškos", - sakė C.M.Martini, kurio interviu paskelbė italų dienraštis "Corriere della Sera".

"Bažnyčia privalo pripažinti savo klaidas ir pradėti radikalius pokyčius, pradėdama nuo popiežiaus ir vyskupų. Pedofilijos skandalai įpareigoja mus pradėti transformavimosi kelionę", - pareiškė kardinolas.

Pastarąjį dešimtmetį Bažnyčia buvo kaltinama nesugebėjimu iš esmės spręsti virtinės pedofilijos skandalų, kurie pakirto jos, kaip moralinio arbitro, statusą, nors ji ir sumokėjo daug milijonų kompensacijų visame pasaulyje.

C.M.Martini, kuris garsėja komentarais, kad prezervatyvų naudojimas tam tikrais atvejais gali būti priimtinas, interviu sakė, kad Bažnyčia turėtų atsiverti naujų tipų šeimoms, nes kitaip rizikuoja netekti tikinčiųjų.

"Moteris yra palikta vyro ir randa naują kompanioną, kuris rūpinasi ja ir jos vaikais. Antra meilė sėkminga. Jeigu ši šeima diskriminuojama, ne tik motina bus atskirta, bet ir jos vaikai", - sakė jis.

Tokiu būdu "Bažnyčia praranda ateities kartą", teigė C.M.Martini interviu, kuris buvo paimtas dvi savaitės prieš jo mirtį. Vatikanas nepritaria skyryboms ir draudžia kontracepciją, siūlydamas ištikimybę santuokoje ir susilaikymą, jei šeimos nėra.

C.M.Martini, liberalaus balso Bažnyčioje, galimybes tapti popiežiumi pakirto jo prisipažinimas, kad jis serga reta Parkinsono ligos forma. 2002-aisiais jis tapo emeritu.

Tad popiežių Joną Paulių II 2005-aisiais pakeitė ne C.M.Martini, o Benediktas XVI, Bažnyčios konservatorių herojus, savo griežta pozicija teologijos klausimais pelnęs tokias pravardes kaip "Dievo rotveileris".

C.M.Martini paskutinė žinia popiežiui Benediktui XVI buvo nedelsiant pradėti Katalikų Bažnyčios pertvarkymą.

"Bažnyčia atgyvenusi 200 metų. Kodėl nepakylame? Ar bijome?" - klausė jis.

C.M.Martini buvo labai mylimas, o šeštadienį pareikšti pagarbos velioniui į Milano katedrą buvo atėję tūkstančiai žmonių.