Tyrinėdamas sapnus A.Blumentals siekia išsiaiškinti, kaip visi žmonės tarpusavyje susiję, kaip atsirado ir veikiamas kolektyvinės pasąmonės vystėsi mūsų realybės suvokimas. Pasak pranešėjo, atidžiau pažvelgę į sapnus atrasime tam tikrus pasikartojančius modelius, kurie palaiko mūsų idėjas ir tikslus realiame gyvenime. Sapnai ne tik susiję su asmens vidiniu tobulėjimu, jie taip pat piešia kiekvieno laikmečio ir kartos veidą.

A.Blumentals, įkūręs sapnų duomenų ir tyrinėjimų bazę Dreamver.se, kviečia suprasti, kaip vieno žmogaus sapnai ir pasąmonė tampa didesnio paveikslo, istorijos dalimi. Projekto dalyviai raginami registruoti sapnus, tyrinėti jų prigimtį, pasekmes, taip pat – dirbti su sapnais, siekiant konkrečių gėrybių, kaip kūrybiškumas, išgijimas, tikslo ar prasmės suradimas.

Laisvalaikio pomėgį pavertęs oficialiu projektu Dreamver.se Aleks pamatė, kaip sapnų ieškotojų iniciatyva paplito po pasaulį.

- Jūsų projektas Dreamver.se jau susilaukė bendraminčių visame pasaulyje. Turbūt tenka daug keliauti?

- Fiziškai nekeliauju tiek daug, kiek kasdien bendrauju ir dalinuosi idėjomis su entuziastais Meksikoje, Kanadoje, Austrijoje, Brazilijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, JAV ir kitur. Per pastaruosius 25 metus esu gyvenęs dešimtyje ar daugiau šalių, išsidėsčiusių keturiuose žemynuose. Taigi, dabar mėgaujuosi galimybe ilgiau užsibūti vienoje vietoje.

- Ką pristatysite „TEDxVilnius 2012“ auditorijai spalio 6 d.?

- Kalbėsiu apie tai, jog visi didieji pokyčiai beveik visuomet vyksta ta kryptimi, kuri jau tam tikra forma egzistuoja individų grupės pasąmonėje. Tad jei mus ir jus domina poelgiai, pokyčiai bei priežastys, turime kreipti dėmesį į pasąmonės procesus.

Pranešime pristatysiu savo sukauptą patirtį, tiriant sapnų modelius ir struktūrą bei savo įžvalgas apie darbą su asmenimis ir jų grupėmis. Šias dvi temas perpinsiu ir visada remsiuosi realiu kontekstu – savo konsultanto darbo praktika. Jau dabar galite nuspėti, kad kalbėsiu apie tai, jog kai mes susiduriame su rimtomis problemomis, sudėtinga situacija, sapnai gali būti atsakymas, kaip išsisukti. Manau, kad sapnų tyrinėjimų praktika turi būti pradėta naudoti plačiau ir rimčiau.

- Dreamver.se projekto tyrinėjimai paremti tokia unikalia ir, rodos, neišmatuojama medžiaga kaip sapnai. Kaip mintis pradėti šį projektą šovė jums į galvą?

- Jūs teisi, sakydama, kad tai unikalu. Nes išties mūsų psichika tuo pat metu yra ir tyrimo įrankis, ir objektas. Taigi, čia nėra išorinio tyrėjo pozicijos.

Kai dabar atsigręžiu į savo praeitį ir matau, kaip gimė Dreamver.se… Atsimenu kūrybinius ieškojimus, idėjas, kurios žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, labai aiškiai kilo iš vidaus, iš pasąmonės ir pamažu vedė šio projekto link. Pirmiausia, miglotame sapne prieš ketverius metus, o pernai – labai aiškiai. Mano žmona Veronika susapnavo garsųjį matematiką Davidą Hilbertą, suformulavusį 23 neišspręstas matematikos problemas, kuris sapne tiesiai šviesiai liepė padaryti tokį projektą. Na, pagalvojome mes, štai mums ir tikslas.

- Ar jums teko girdėti legendą apie Vilniaus miesto įkūrimą ir su juo susijusį sapną?

- Taip, puikiai žinau legendą apie kunigaikščio Gedimino sapną ir Vilniaus įkūrimą. Visa mūsų kultūra ateina iš sapnų, kitaip ji nebūtų kuriama mitų ir metaforų pagrindu… Jėgos, kurios rikiuoja realybę ir įvykius į vietas, ateina iš pasąmonės procesų.

- Šių metų konferencijos tema – „Išalkę veiksmo“. Koks jūsų receptas, kaip įgyvendinti užsibrėžtus planus ir idėjas?

- Veiksmo ilgesys ar alkis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Mano receptas paprastas – iš pradžių išanalizuokite poreikį. Pradėkite veikti tada, kai esate pasirengęs. Veikite mažais žingsneliais ir keiskite kryptį pakeliui. Jei matote, jog viskas, ką darote, tai ridenate akmenį į kalną tik tam, kad pamatytumėte, kaip jis nurieda žemyn, turite sunaikinti tą kalną. Kad ir kaip logiška tuo metu atrodytų tiesiog ridenti akmenį ir toliau. Patikėkite manimi, atsikratyti kalno yra žymiai lengviau.

Aš pastebiu, kad veiksmo troškulys kyla iš tam tikro nusiraminimo, pasitenkinimo. Ta komforto zona sugeria mano energiją, išsklaido mano dėmesį, iššvaisto mano sugebėjimus bei sumažina kūrybingumą.

Kartais į save reikia pažvelgti kaip į tą kliūtį, t.y. kalną. Kartoti tuos pačius veiksmus ir tikėtis kitų rezultatų yra absurdiška. Jeigu žmogus pakartotinai įsimyli tam tikro tipo moteris, reikia pripažinti, kad yra kažkoks vidinis tai lemiantis faktorius. Taip yra su visomis obsesijomis, taip pat ir tobulėjimu. Žmogus negali savęs peraugti taip paprastai.

Tada tam kad pajudėtume pirmyn geriausia yra sunaikinti kalną, kliūtį. Tai reiškia, kad turėsite įsisavinti problemas ir patirtį, kurią anksčiau ignoravote ir ji kaupėsi, kol virto kalnu. Mes visi turime daugybę dalykų ar pažįstame žmonių, kurių daugiau ar mažiau nemėgstame. Ir mes turime tai pripažinti. Tai pirmas žingsnis į to viską gadinančio kalno įveikimą.

Spalio 6 d. Ūkio banko teatro arenoje „TEDxVilnius 2012“ konferencijoje išgirsime sapnų tyrėją Aleks Blumentals, iliustratorių Ray Bartkų, startuolių veiklų vystytoją Jon Bradford, lietuviško 3D spausdintuvo kūrėją Paulių Briedį ir daugelį kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)