Prieš keletą dienų Vyriausybės kancleris televizijos laidoje pripažino, kad liepos 18 dieną protokoliniu sprendimu Vyriausybė iš specialaus daugiabučių renovavimo „JESSICA“ fondo skyrė 40 milijonų eurų trijų sraigtasparnių pirkimui. Numoję ranką į pažadus ir šimtų tūkstančių piliečių teisėtus lūkesčius, valdantieji politikai skandalingosios programos lėšas, artėjant rinkimams, ketina naudoti ne pagal paskirtį.


Stabdydamas paramos lėšų švaistymą ir perspėdamas dėl teisinės atsakomybės už neleistinus priešrinkiminius veiksmus, Krikščionių partijos frakcijos vardu raštu kreipiausi į Vyriausybės vadovą. Tikiuosi, jog mūsų poziciją parems ir opozicinės frakcijos bei valdantieji parlamentarai, kuriems tenka politinė atsakomybė už vis dažniau klystantį Ministrų kabinetą.

Ministrui Pirmininkui tenka dar kartą priminti rinkiminius priesakus ir daugybę vėlesnių deklaracijų, jog daugiabučių renovavimas yra esą prioritetinė šios Vyriausybės programa. Tačiau per visą veiklos kadenciją ji nepajėgė priimti efektyvių renovavimo programos nuostatų ir taisyklių, kurios užtikrintų ES milijardinės paramos fondo lėšų paskirstymą pagal paskirtį, taip pat pagyvintų merdėjančią vidaus rinką ir papildytų iždo įplaukas.

Šimtus milijonų litų, skirtų daugiabučių renovavimo programai ir ekonomikos gaivinimui, Vyriausybė nepateisinamai laiko bankuose daugiau kaip trejus metus. Taip neleistinai „užšaldžius“ tikslinės renovavimo paramos lėšas ne tik prarasta galimybė sukurti dešimtis tūkstančių naujų darbo vietų, bet ir sumažinti šilumos suvartojimą, palengvinant žmonių gyvenimą. Dabartinė šalies administracija nepajėgė paskirstyti ir ES skirtos paramos smulkiam ir vidutiniams verslui iš „JEREMIE“ fondo, kurio lėšos buvo taip pat nenaudingai Lietuvai „nusodintos“ užsienio banke. Dėl to nekartą viešai kreipėmės į Vyriausybės vadovus, ragindami leisti nusilpusiam šalies verslui realiai pasinaudoti šiuo svarbiu lengvatinių kreditų šaltiniu.

A. Kubiliaus vadovaujamas Ministrų Kabinetas finansus „stabilizavo“ tik beatodairiškai skolindamasis bei didindamas mokesčius, bet nedėjo jokių pastangų ekonomikai pagyvinti ar bent gautai paramai padalinti. Stebint tokį dabartinės administracinjos bejėgiškumą ir lėšų naudojimą ne pagal paskirtį, kyla abejonės, ar Europos Komisija ateityje norės teikti Lietuvai paramą, kuri neša pelną bankams arba panaudojama panašiems, kaip sraigtasparnių pirkimams? Ar nebus pareikalauta sugrąžinti šių ne pagal paskirtį panaudotų šimtų milijonų?

Kviečiame visas Seimo frakcijas paremti Krikščionių partijos frakcijos reikalavimą nedelsiant sustabdyti, mūsų manymu, neteisėtą specialaus renovavimo fondo lėšų panaudojimą sraigtasparnių pirkimui. Raginame Vyriausybės vadovus neapgaudinėti šalies piliečių, kurie dar laukia pažadėtų lėšų daugiabučių namų apšiltinimui ir atnaujinimui, taip pat užsakymų naujoms darbo vietoms.

Atkreipiame dėmesį, kad ES paramos lėšos buvo skirtos daugiabučių namų renovavimui. Jeigu Vyriausybė specialiąsias lėšas panaudos ne pagal paskirtį, reikalausime ne tik politinės, bet ir teisinės atsakomybės už neleistinais veiksmais padarytą žalą valstybės interesams.