Valdžios svajonė iš brangaus NT šiemet surinkti 17 mln. litų ir liks tik svajone – turtingieji nesumokės nė 10 mln. Mokesčių inspekcija (VMI) pripažįsta žinanti, kad norėdami išvengti mokesčio, savininkai turtą perrašo artimiesiems.

Pernai įvestas NT mokestis taikomas šeimoms, kurios turi turto už daugiau nei 1 mln. litų. VMI skaičiuoja, kad tokių šeimų Lietuvoje yra beveik 2 tūkst. Politikai vylėsi, kad naujas mokestis biudžetą turėtų papildyti maždaug 17 mln. litų, tačiau VMI skaičiavimai rodo, kad suma nesieks nė 10 mln., o iki metų pabaigos gali dar susitraukti, nes žmonės turtą perrašinėja.

„Pastebėjom tokius atvejus, kad kai kurie žmonės perleido savo turtą arba giminaičiams, arba vaikams, arba tėvams. Per tą laikotarpį yra įvykęs turto perskirstymas. Be abejo, ne visos, tik dalis šeimų tuo pasinaudojo“, – sakė VMI viršininko pavaduotoja Vima Vildžiūnaitė.

Nesurenkant planuotos sumos brangaus NT mokesčio, konservatoriai svarsto įvesti visuotinį. Praėjusią savaitę jų lyderis Andrius Kubilius sakė, kad po Seimo rinkimų naujas mokestis atsiras.

NT turto specialistai irgi kritikuoja dabartinį mokestį – neva jam apskaičiuoti ir surinkti išleidžiama daugiau negu mokesčio surenkama.

NT mokestį reikia sumokėti iki gruodžio 15 d. VMI žada šeimoms nurodyti, kiek tiksliai joms reikės mokėti. Skaičiuojant vidutiniškai, daugiau nei 1 mln. litų vertės turto turinčioms šeimoms teks sumokėti po 5 tūkst. litų. Iki šiol nė vienas gyventojas savanoriškai nesumokėjo nė lito.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)