Tiesa, per paskutinę prekybos valandą akcijos prarado beveik visą per dieną užaugintą vertę – prekybai užsidarius akcijų kaina buvo pakilusi tik 0,17 proc. Brango ir „Panevėžio Statybos Tresto“ akcijos – jų vertė išaugo 1,7 proc. investuotojams laukiant gerų pusmečio finansinių rezultatų. Iš pigusių akcijų reikėtų išskirti „Agrowill Group“, kurių buvo perleista už 15,3 tūkst. eurų, kaina mažėjo 1,3 proc.

Talino akcijų biržos indeksas koregavosi 0,15 proc., apyvarta siekė 281 tūkst. eurų. Aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ ir „Tallinna Vesi“ akcijomis – šios pozicijos pigo jau trečią prekybos dieną iš eilės. Nuošaly neliko ir „Arco Vara“, kurios kaina smuko net 7 proc., buvo pasiekta solidi 45,7 tūkst. eurų apyvarta. Nuslūgo prekybos aktyvumas „Silvano Fashion Group“ akcijomis, jų buvo perleista už 21 tūkst. eurų. Kaina dienos eigoje praktiškai nekito, tik prieš biržos
uždarymą koregavosi 1 proc.

Rygos vertybinių popierių biržoje apyvarta buvo labai panaši kaip vakar ir siekė 27 tūkst. latų. Buvo sudaryti tik 53 sandoriai. Aktyviausiai prekiauta „Olainfarm“ akcijomis, kurių vertė išliko nepakitusi. Investuotojai taip pat domėjosi „SAF Tehnika“ ir „Grindeks“ vertybiniais popieriais. Biržos indeksas susitraukė 0,25 proc.

„Linas Agro Group“ (LNA1L) šiandien paskelbė puikius 2011/2012 m. II ketv. finansinius rezultatus. Bendrovės pajamos pasiekė 254,7 mln. Lt ir buvo 17,9 proc. didesnės nei prieš metus. Pasiekta ketvirčio EBITDA sudarė 18,4 mln. Lt (365,2 proc. daugiau, o grynasis pelnas augo 86,4 proc.). Prie teigiamų rezultatų daugiausia prisidėjo geresnės nei prieš metus prekybos grūdais bei žaliava pašarams prekybos rezultatai. Iš prekybos grūdais ir rapsais per praėjusį ketvirtį gauta 1,2 mln. Lt veiklos
pelno, kai dar prieš metus buvo patirtas net 17,5 mln. Lt veiklos nuostolis.

Tokį rezultatą lėmė tai, kad praėjusį sezoną buvo daug palankesnės prekybos grūdais sąlygos ir priešingai nei užpernai, įmonė neturėjo problemų su grūdų ir kukurūzų pristatymu tiek iš partnerių Lietuvoje, tiek ir tokiose valstybėse kaip Serbija. Nustebino prekybos žaliava pašarams rezultatai, nes veiklos pelnas sudarė 5,7 mln. Lt, kai pernai taip pat buvo patirtas nuostolis. Kaip ir tikėtasi, daug kuklesnius rezultatus pasiekė prekybos prekių žemės ūkiui segmentas dėl dukterinės bendrovės Ukrainoje pardavimo 2011/2012 m. III ketv. Bendrovė pusmečio viduryjeturėjo 54,8 mln. Lt grynųjų pinigų bei 43,6 mln. trumpalaikio finansinio turto, o to yra užtektinai tiek „Labūnavos“ pajų įsigijimui (22,5 mln. Lt), tiek ir „Dotnuvos projektų“ likusių akcijų perėmimui (32 mln. Lt). Tiesa, laukti gausesnių dividendų iš bendrovės nereikėtų – akivaizdu, kad ji linkusi toliau aktyviai investuoti. (teigiama)

Nors „Grigiškių“ pajamos 2012 m. II ketv. krito 8,1 proc. iki 71,9 mln. Lt, metinis EBITDA pokytis sudarė 7,5 proc., o grynasis pelnas padidėjo 10,4 proc. Tokį pelno pagausėjimą lėmė popieriaus ir jo gaminių segmento geresni nei prieš metus rezultatai. Šio segmento pajamų metinis kritimas sudarė 12,4 proc., tačiau bendrasis pelnas išaugo net 98 proc. Bendrojo pelningumo augimas veikiausiai gali būti aiškinamas mažesnėmis gamybos žaliavos kainomis bei sumažėjusiomis kuro sąnaudos gamyboje. Medienos plaušo plokščių gamybos bei žaliavos gofruotajam kartonui gamybos segmentai pademonstravo panašius į pernykščius rezultatus. Bendrovės grynieji pinigų srautai iš pagrindinės veiklos I pusm. buvo 16,3 proc. didesni nei prieš metus. Kaip tapo įprasta, bendrovė nemažina investicijų ir per I pusm investuota 14,5 proc. daugiau nei prieš metus – iš viso 15,7 mln. Lt, arba realiai visa EBITDA. Įmonės grynosios skolos ir EBITDA santykis sudaro 2,5 ir nors yra ne toks ir mažas, tačiau dar gali leisti įmonei pritraukti skolinto kapitalo tolesnėms investicijoms. Suprantant, kad padėtis eksporto rinkose kiek prastėja ir įmonei išlaikyti pardavimus darosi sunkiau, pelningumo didinimas yra geras ženklas, kad įmonės efektyvumas išties stiprėja.

Šaltinis
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją