Pakankama, bet neįmantri, kukli, bet nenuobodi. Gėlių spalvas reikia rinktis atsižvelgiant į mokytojo amžių ir charakterį, tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kas tą puokštę teiks – pirmokas ar vyresniųjų klasių moksleivis.

Kam skirta puokštė? Ir solidžią gyvenimo patirtį turinčiai mokytojai, ir ką tik į mokyklą dirbti atėjusiai pedagoginio universiteto absolventei bus malonu gauti iš mokinio gražią ir skoningai parinktą puokštę. Bet sutikite – pagyvenusiai matematikei ir jaunutei anglų kalbos specialistei vienodų gėlių juk nedovanosi. Ką jau kalbėti apie žilomis garbanomis pasipuošusią fizikę...

Ką tokiu atveju rekomenduoja floristikos etiketas? Jaunoms mokytojoms galima įteikti pastelinių atspalvių gėles – lelijas, gerberas ar alstromerijas. Rekomenduojama dovanoti nevisai prasiskleidusius žiedus.

Balzakiško amžiaus klasės auklėtojai tinka ryškiaspalvės stambiažiedės gėlės – jurginai, chrizantemos, rožės. Jei mokytoja peržengusi 65 metų ribą, rožinės spalvos rožės tikrai netiks. Jai nupirkite kažką maksimaliai elegantiško, be jokių papildomų papuošimų ir išorinio blizgesio. Pavyzdžiui, kalijų ar tų pačių rožių, tik vyšninės spalvos.

Jeigu gėlėmis norėsite apdovanoti mokytoją vyrą, jis jausis nejaukiai, gavęs prabangių raudonų rožių ar naiviųjų ramunių puokštę. Vyrui skirta puokštė privalo būti lakoniška – geriau, vertikalios formos ir gali būti vos vienas žiedas, prie kurio priderinta tamsi žaluma.

Kas dovanoja? Vyresniųjų klasių moksleivis su miniatiūrine našlaičių puokštele rankose atrodo taip pat juokingai, kaip ir pirmokė, kurios veido nematyti pro rožių ar gladiolių glėbį. Neverta pirmą kartą pasirodyti pirmoje klasėje su brangių ar egzotiškų gėlių puokšte. Tai atrodys kiek kvailai. Verčiau tokiu atveju rinktis sezonines džiaugsmingų spalvų gamos gėles – astras ar vidutinio dydžio kardelius. Beje, tokie žiedai tinka bet kokiam pedagogui.

Vyresniųjų klasių moksleiviams, renkantis mokytojui skirtą puokštę, nederėtų žavėtis daug kainuojančiomis gėlėmis. Krepšelis skaisčių rožių – vargu ar tinkama dovana, nes gali būti traktuojama kaip paraiška tapti numylėtiniu. O štai originaliai apipavidalintos trys ar net viena rožė – gero skonio ir pagarbaus santykio požymis.

Kalbant apie spalvas, tai aukštoji floristikos mada teigia, jog šį sezoną itin madingi natūralūs prinokusių vaisių atspalviai – nuo rožinės ir natūraliai rudos ar alyvinės.

Floristai tvirtina, kad parinkti tinkamą puokštę ne taip jau paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, daug kur egzistuoja įsitikinimas, jog netinka dovanoti geltonų tulpių ar rožių, kaip ir pernelyg tamsių atspalvių žiedų. Taigi verčiau jų nesirinkite ir norėdami pasveikinti pedagogus.

Nepelnytai pamiršti ir gvazdikai, kurie daug kam asocijuojasi su karo veteranais ir paminklais. O juk tai labai graži ir švelni gėlė, kuri, beje, labai ilgai nevysta. Įvairiaspalvių gvazdikų puokštė kainuoja nebrangiai, o rugsėjo 1-osios proga labai tinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)