Yra būdų, kurie leidžia tėvams pastebėti nederamus vaiko draugus, ir yra metodų, kurie leidžia padėti vaikui per konfliktus su draugais. Kalbėdami su vaiku apie draugystės pabaigą ir mokydami „mylėti savo priešą“, taip pat galite padėti vaikams, kai jų draugai taps priešais.

Kaip pastebėti nederamus draugus

Kai kurie draugai jūsų vaikui gali tiesiog netikti. Dažniausiai tai būna tie draugai, kurie nesutinka su jūsų vaiku, pykstasi su juo ir galiausiai tampa jo priešu. Tėvai gali pastebėti tokius draugus iš to, kaip jie bendrauja su kitais žmonėmis.

Vaikai, kurie teisia kitus („Tu taip lėtai skaičiuoji, tu veikiausiai esi kvailas!“), naudojasi kitais („Draugauju su Ana, nes jos mama savaitgaliais vedasi mus į kiną“), rūpinasi tik savimi („Ššš! Turiu papasakoti tau, kodėl nemėgstu ledų, o tavo istorija nėra svarbi“) ar jaučiasi viršesni tarp kitų vaikų („Ne, mes nežaisime futbolo, nes aš jo nekenčiu. Žaisime tik krepšinį“), negali būti gerais
draugais ir galiausiai taps jūsų atžalos priešais.

Kaip padėti vaikui per konfliktus su draugais

Vaikai dažnai viską vertina labai jautriai, todėl geriausi draugai, dėl ko nors susiginčiję, greitai gali tapti mirtinais priešais. Kol vaikai dar maži ir nėra patyrę pykčių su draugais, jiems atrodo, kad draugystę galima užbaigti ir dėl vieno nesutarimo.

Pasikalbėkite su savo vaiku, dėl ko jis susipyko su draugu, ir paaiškinkite, kad visiems draugams būna sunkių periodų. Jeigu galite, papasakokite apie savo pykčius su kokiu nors bičiuliu ir kaip vėliau su juo susitaikėte. Paklauskite vaiko, kaip jis galėtų išspręsti konfliktą, ir jei yra galimybių susitaikyti, tegu jis parodo draugui, kad jam vis dar rūpi jųdviejų draugystė. Pabrėžkite, kad atsakas
smurtu visada yra nederamas, nepaisant to, kokio pobudžio konfliktas kilo, ir priminkite, kad norint susitaikyti, žodžiai visuomet yra svarbesnė ir efektyvesnė priemonė.

Kalbėkite su vaiku, kad draugystės gali pasibaigti

Ne mažiau svarbu yra pasikalbėti su vaiku apie galimą draugystės pabaigą. Vaikai, kurie neturi didelės konfliktų su draugais patirties, nežino, kad vienas draugystes galima išsaugoti, o kitas geriau nutraukti. Aptarkite būdus, kaip jūsų vaikas praneš kitiems, jog draugystė baigėsi, ir paruoškite su vaiku atsakymų variantus, jeigu jis bus įkalbinėjamas draugauti toliau.

Kelis kartus pakartojus tokį paprastą atsakymą kaip „Atleisk, po mokyklos būnu labai užsiėmęs ir tiesiog neturiu laiko parke važinėtis riedučiais“, mandagiai galima parodyti, kad draugystė jau baigėsi. Jei subtilūs būdai nepadeda, galima elgtis ir tiesmukiškiau: „Atleisk, bet kai pasakei Laurai, jog aš bijau vorų, nebegaliu daugiau tavimi pasitikėti, o draugauti su žmogumi, kuriuo nepasitikiu, aš nenoriu“.
Tiesiog įsitikinkite, kad jūsų vaikas suvokia, ką reiškia užbaigti draugystę, ir kad jis nesuteiks buvusiam draugui antrojo šanso.

Mokykite vaiką „mylėti savo priešus“

Kartais, nepaisant to, kaip vaikas sprendžia konfliktus ar mėgina nutraukti draugystę, kai kurie draugai tampa priešais, kurie tiesiog neatstoja. Tokie priešai dažnai mėgsta priekabiauti, ar tai būtų fizinis agresyvumas (patyčios, smurtiniai veiksmai), ar emocinis šantažavimas (kaltės jausmo skatinimas, naudojimasis švelnesne vaiko prigimtimi ir pan.). Pasikalbėkite su savo vaiku apie tai, kodėl kažkas taip elgiasi.

Padėkite vaikui suprasti, kas slypi už tokio buvusio draugo elgesio ir kodėl jūsų vaikui vis dar reikia maloniai su juo elgtis. Tai nereiškia, kad jūsų vaikas turi toleruoti tokį blogą elgesį. Priminkite vaikui, kad toks elgesys niekada nebūna priimtinas ir pasikalbėkite, kaip reikėtų tai išspręsti. Aptarkite atvejus, kai reikėtų įsikišti suaugusiems.

Kai jūsų vaiko draugas virsta priešu, visoms pusėms prasideda nelengvas, skausmingas ir sudėtingas metas. Tėvų pareiga - pastebėti draugus, kurie galėtų tapti priešais, ir padėti vaikui, kai taip nutinka. Jei padėsite vaikui spręsti konfliktus su draugais, kalbėsitės su vaiku apie draugystės pabaigą ir mokinsite vaiką „mylėti savo priešus“, išspręsite problemas, kol jos dar netapo nevaldomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)