Judithos Beck knygoje „Beck dietos sprendimai“ rašoma, kad lieknėjimas susijęs ne tik su pačiu maistu, bet ir su tuo, kaip mes mąstome apie tą maistą („Juk aš nusipelniau to pyragėlio po ilgos darbo dienos, ar ne tiesa?“)

Daktarė Judith Beck įvardija devynis mąstymo stereotipus, kurie trukdo numesti svorį. Štai jie:

Viskas arba nieko

Mąstoma tik šiomis kategorijomis ir pamirštama, kad egzistuoja ir tarpinis variantas. Pvz., aš arba sėkmingai laikausi dietos, arba esu nevykėlė.

Išankstinis neigiamas prognozavimas

Ateitis piešiama labai pesimistiškai, neįvertinant kitų galimybių. Pvz., jei nenumesiu svorio šią savaitę, tai niekada nesugebėsiu jo atsikratyti.

Išankstinis pernelyg optimistiškas prognozavimas

Mąstoma apie ateitį pernelyg optimistiškai, neįvertinant kitų galimybių. Pvz., aš suvalgysiu tik kelis sausainiukus, kurių taip trokštu.

Emocinis mąstymas

Daromos išvados apie pasaulį vadovaujantis emocijomis. Pvz., aš taip pykstu ant savęs, kad valgau šiuos ledus – aš tikra nevykėlė.

Minčių skaitymas

Jūs tvirtai žinote, ką mąsto kiti ir tikitės, kad kiti supras, apie ką jūs galvojate.  Pvz., mano bendradarbė pamanys, kad esu nemandagi, jei nesuvalgysiu to pyrago, kurį ji atsinešė per savo gimtadienį.

Mąstymas siekiant apgauti save

Įtikinėjate save tuo, kuo kitais kartais netikite. Pvz., jei šį pyragą valgysiu per savo gimtadienį, kalorijos nesiskaitys.

Taisyklės, kurios nepadeda

Įsipareigojimas neatsižvelgiant į kitas aplinkybes. Pvz., vaikams sudarysiu daug nepatogumų išmesdama iš namų visą nesveiką maistą.

Pasiteisinimų ieškojimas

Jūs ieškote pateisinimo valgymui. Pvz., aš nusipelniau to, nes esu pavargusi ir susinervinusi.

Mąstymas perdedant

Neįvertinate situacijos. Pvz., aš visiškai neturiu valios.

Skamba panašiai? Sutikite, dažnai prisigalvojame priežasčių nevalgyti jokių saldumynų, ir kadangi esate tokios griežtos sau, dažnai mąstote stereotipiškai - viskas arba nieko.

Svarbu pradėti pastebėti, kada jūs pradedate mąstyti klaidingai, kokių stereotipų laikotės. Kai įprasite pastebėti tuos išankstinius nusistatymus, kitas žingsnis bus juos pakeisti naudingesnėmis mintimis. Tam reikės praktikos, bet tai pagrindinis komponentas, kurio taip trūksta sudarant daugumos dietų programas.

Kuriems mąstymo stereotipams jūs pasiduodate dažniausiai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)