Tikimasi, kad eksporto mastai ateityje ir toliau augs – tai turėtų lemti ir išaugęs Lenkijos įmonių susidomėjimas Lietuvos rinka. Lyginant su praėjusiais metais, eksporto vertė iš Lenkijos į Lietuvą šiemet padidėjo beveik 130 mln. eurų. Į Lietuvą iš pietrytinės kaimynės įvežama daugiausiai mineralinių produktų (15 proc.), chemijos pramonės gaminių (13,2 proc.), mechaninių ir elektros įrenginių (10 proc.), maisto produktų (10 proc.) ir metalo dirbinių (9 proc.).

Šiems gaminiams neabejingi ir Lietuvos vartotojai – vienas šalies gyventojas per pirmuosius šešis 2012 m. mėnesius iš Lenkijos atvežtų prekių ar teikiamų paslaugų įsigijo vidutiniškai už 1095 litus. Daugiau Europos Sąjungos šalyse lenkiškiems produktams ir paslaugoms išleidžia tik Liuksemburgo ir Čekijos gyventojai.

Per pirmąjį 2012 m. pusmetį į Lietuvą iš Lenkijos eksportuota gaminių ir paslaugų, kurių vertė viršija 1 mlrd. eurų. Iš Europos Sąjungos šalių Lietuvą aplenkė tik Didžioji Britanija. „Noriu atkreipti dėmesį, kad Lenkijos eksportas į Lietuvą yra triskart didesnis negu į didžiulę Kanadą, penkis kartus didesnis negu į Kazachstaną ir tik 30 proc. mažesnis negu į JAV“, - sakė Lenkijos ambasados prekybos ir investicijų rėmimo skyriaus vadovas Henryk Szymański.

Eksportas intensyvus ir į kitas Baltijos šalis: eksportas į Estiją padidėjo 18 proc., į Latviją – 17 proc. Pasak H. Szymański tai lėmė faktas, kad šalys – netoli viena kitos. „Tai yra kaimyninės šalys - artimos rinkos, lengvesnė tarpusavio komunikacija. Kaip matome, yra labai palankios sąlygos tarpusavio prekybai vystyti“, - sakė jis. H. Szymański teigimu, augančiam bendradarbiavimui įtaką daro ir ekonominė šalių padėtis: „Baltijos šalyse turime gan stabilią ekonominę situaciją. Lietuva, Latvija, Estija gali pasigirti gerais ekonominiais rodikliais. Ir šiose šalyve BVP turi didžiausią augimą Europoje“.

Tikimasi, kad ateityje eksportas iš Lietuvos į Lenkiją ir toliau augs. Manoma, jog tai lems ir vis didėjantis Lenkijos įmonių susidomėjimas Lietuvos rinka. „Lenkijos įmonės sudarinėja Lietuvoje kontraktus, steigia čia savo atstovybes, Prekybos ir investicijų rėmimo skyrius gauna vis daugiau paklausimų iš įmonių, kurios domisi veikla Lietuvos rinkoje. Metinio Lenkijos eksporto į Lietuvą augimo potencialą per artimiausius 3 metus vertinu apie 10 proc.”, - kalbėjo H. Szymański.

Siekiant ir toliau stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, raginama kurti bendrus konsorciumus didelės vertės projektų vykdymui, naudotis Lenkijos kanalų pagalba ieškant partnerių kaimyninėje šalyje. Šiuo metu Lietuvoje gausu ir sėkmingai veikiančių lenkiškų įmonių pavyzdžių – įmonė „Mispol“ pasirašė 11 mln. zlotų vertės bendradarbiavimo sutartį su prekybos tinklu „Maxima“, kabelių gamintoja „Telefonica Baltics“ užimė apie trečdalį rinkos dalies savo srityje.

Tuo tarpu lietuvių valdomoms įmonėms įsitvirtinti Lenkijoje sunkiau. „Žinome tokių atvejų, kai Lietuvos įmonės kuria įmones Lenkijoje, bet galbūt jos dar ne iki galo perprato Lenkijos rinką. Visų pirma ji – didelė ir konkurencinga. Galbūt gerai, jei įmonės iš pradžių pradeda nuo mažesnių projektų, per juos susipažįsta su rinka ir tada pereina prie didesnių“, - sakė H. Szymański. Lenkijos ambasados atstovas kalbėjo, kad bendradarbiauti su įmonėmis siekiama, tačiau patarti, kaip įeiti į Lenkijos rinką, sunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)