I. Tobias ir D. Stagniūnas tais pačiais metais užėmė penktą vietą „Cup of Russia“ turnyre. Tai milžiniškas pasisekimas, turint omenyje, kad pora kartu čiuožti pradėjo tik 2010 metų pavasarį.

Sausį pora užėmė devintą vietą Europos dailiojo čiuožimo čempionate, nors Mičigane (JAV) įsikūrusių šokėjų sezone būtą ir pakilimų, ir nuopolių. I. Tobias neslepia, kad be pasiektų nemenkų aukštumų sporte, abiems teko patirti skausmingų akimirkų asmeniniame gyvenime, kai neteko brangių šeimos narių. Be to, iki pasaulio čempionato likus trims savaitėms, šokėja patempė kulkšnį. Sportininkė neslepia, kad visa tai pareikalavo nemenkų pastangų.

Paskutinis sezonas pakeitė požiūrį į gyvenimą

„Paskutinis sezonas mus labai sustiprino ir netgi pakeitė požiūrį į gyvenimą. Jis privertė mus tapti neįtikėtinai vieningais“.

Nicoje vykusiame pasaulio čempionate amerikietės ir lietuvio pora liko 18-a – tai keturiomis vietomis žemiau, nei per nepaprastą debiutą 2011 metais. Vis dėlto, artėjant naujam sezonui, I. Tobias ir D. Stagniūnas pasirengę naujiems iššūkiams.

Šokėjus Kantone (Mičigano valstija) treniravo garsieji Marina Zujeva ir Igoris Špilbandas. Taigi, natūralu, kad juos sujaudino trenerių išsiskyrimas. Sportininkai įvertino situaciją ir nusprendė su I. Špilbandu vykti treniruotis į Novajų (Mičigano valstija). Tiesiog jie jautė, kad Igoris jiems, kaip šokėjų porai, gali suteikti daugiau, nors prisipažįsta kasdien besiilgintys visų Kantone paliktų žmonių.

Dabar čiuožėjai jau įprato prie naujos treniruočių aplinkos bei mėgaujasi Madison Chock ir Evano Bateso, Jekaterinos Riazanovor ir Iljos Tkačenkos bei Annos Cappellini ir Lucos Lanotte draugija. Porai savaičių prie jų prisijungė ir Tanja Kolbe su Stefano Caruso.
Kartu su I. Shpilbandu ir Marina Klimova šokėjai trumpai programai pasirinko ištraukas iš miuziklo „Oklahoma“, o laisvam šokiu – Sergejaus Rachmaninovo „Piano Concerto No 2“.

Pasirengimas naujam sezonui vyksta sklandžiai

„Pasiruošimas naujam sezonui vyksta labai sklandžiai“, - džiaugėsi I. Tobias. - Dirbame itin sunkiai, sunkiau nei bet kada anksčiau. Manau, kad mes visus nustebinsime savo laisvo šokio gilumu - muzika labai galinga bei sukrečianti ir privalome čiuožti taip, kad ją pateisintume“.

Naujas laisvas šokis labai skiriasi nuo pernykštės pramoginės ir žiūrovų palankiai sutiktos rokenrolo programos, o tai tik pabrėžia šios poros įvairiapusiškumą.

I. Tobias ir D. Stagniūnas – labai įdomi šokėjų pora, kurioje netrūksta kontrastų, pradedant jų biografija, baigiant asmenybėmis. Rugpjūčio 23-ią dieną 21-ą gimtadienį atšventusi Isabella gimė ir užaugo Niujorke. Užsimauti pačiūžas ją paskatino Tara Lipinski. Tai pirmą kartą nutiko sulaukus penkerių, o septynerių Isabella čiuožimu užsiėmė rimtai. Dar po metų mergaitė pradėjo papildomai šokti baletą garsiojoje Amerikos baleto mokykloje ir netrukus suprato turinti šokėjos talentą.

Judviejų asmenybės papildo viena kitą

Ji neslepia, kad meilė baletui užgimė atliekant labai skirtingus vaidmenis. Vis dėlto, galiausiai teko apsispręsti – baletas ar čiuožimas.

„Pasirinkau baletą, tačiau po trejų metų stebėdama Toronto olimpines žaidynes suvokiau, kad aš iš tikrųjų noriu būti šokėja ant ledo. Jaučiau, kad man tai tinka labiau nei baletas, tad pradėjau viską iš pradžių. Per tuos trejus metus sistema pasikeitė, tad teko prisitaikyti iš naujo“, - pasakojo šokėja ir pridūrė, kad pakako savaitės ir ji pasiekė sportinę formą, turėtą prieš trejus metus.

Iš pradžių I. Tobias šoko viena, ne poroje. Ją treniravo Ari Zakarianas, vėliau Aleksandras Žulinas, o prieš pereinant į baletą – Judy Blumberg. Grįžusią į čiuožimą merginą treniruoti ėmėsi Jevgenijus Platovas. Tada ji pirmą kartą stojo į porą su Otaru Japaridze ir kovojo už Gruzijos garbę. 2008 metų pasaulio jaunių dailiojo čiuožimo čempionate pora užėmė 14-ą vietą.

D. Stagniūnas, kuriam dabar 27-eri metai, gimė ir užaugo Kaune. Čiuožti pradėjo sulaukęs penkerių, nes tuo užsiėmė jo pusbrolis.

„Jis susilaužė ranką ir metė čiuožimą, o aš tai darau iki šiol, - pasakoja šokėjas. - Pasirinkau šokius, nes tai atrodė lengva, bet taip iš tikrųjų nėra“.

Deividas neslepia, kad jam labiau patinka šokti poroje nei vienam.
Lietuvoje rasti tinkamą šokių partnerę buvo sunku, todėl aukštaūgiam D. Stagniūnui teko jos ieškoti užsienyje ir persikelti į JAV. Nuo 2004 iki 2006 metų jis šoko su Kayla Nicole Frey, o nuo 2007 iki 2009 metų – su Katherine Copely. Kai pastaroji partnerė susižeidė, buvo priversta čiuožimo atsisakyti. Kaip tik tuo metu I. Tobias persikėlė į Mičiganą. 2010 metų gegužę Isabella ir Deividas pirmą kartą pabandė šokti poroje ir jiems puikiai pavyko.

Šokėja džiaugiasi, kad judviejų asmenybės papildo viena kitą, todėl juntamas balansas. Mergina yra gyvybinga, kunkuliuojanti, o Deividas gerokai ramesnis ir mąslus, sugebantis ramiu veidu pasakoti pokštus.

„Aš esu labai impulsyvi, o jis labai ramus, patikimas ir tvirtas. Jis mano uola – išlaiko mane ten, kur turiu būti“, - atviravo šokėja.

Čiuožėjai prisipažįsta mėgstantys pasirodymų metu padrąsinti vienas kitą.

„Žiūrint tai galima pastebėti. Tai tikra partnerystė. Mes privalome palaikyti vienas kitą“, - samprotauja I. Tobias.

Žavisi M. Drobiazko ir P. Vanagu

Abu šokėjai žavisi Lietuvos šokių ant ledo pažiba – pasaulio ir Europos čempionatuose medalius laimėjusiais ir penkiose olimpiadose dalyvavusiais M. Drobiazko ir P. Vanagu. D. Stagniūnas prisipažįsta, kad ši legendinė pora turėjo didelę įtaką jam pačioje karjeros pradžioje.

„Jie buvo mėgstamiausia mano pora“, - sako D. Stagniūnas. - Visur jie turėjo užimti aukštesnes vietas. Jie tikrai puikūs čiuožėjai ir man jie labai patinka“.

Suprantama, Isabella ir Deividas viliasi, kad galės atstovauti Lietuvai 2014 metų olimpinėse žaidynėse, nors tam I. Tobias turi gauti Lietuvos pilietybę.

„Mes stengiamės tai pasiekti“, - pavirtino D. Stagniūnas. „Tikiu, kad mes be problemų gausime pasą, - pridūrė I. Tobias. - Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, galėdama čiuožti už Lietuvą. Mane ten labai palaiko“.

„Manau, kad mudu esame svarbiausi žiemos sporto šakų atstovai, - pabrėžė Deividas, turėdamas omenyje Lietuvai žiemos olimpiadose atstovaujančius atletus.

Isabella mokosi lietuvių kalbos ir svajoja dalyvauti Sočio olimpiadoje

Šiuo metu Isabella mokosi lietuvių kalbos.

„Mokausi pati ir lankau pamokas. Išmokau keletą pagrindinių pasisveikinimų, paklausti kaip sekasi, padėkoti. Aš stengiuosi. Tai nėra taip paprasta, bet pamažu pradedu suprasti vis daugiau ir daugiau. Viliuosi, kad iki olimpiados Sočyje lietuvių kalbą išmoksiu pakankamai gerai“, - sako šokėja.
P
aklausti apie laisvalaikį, abu prisipažįsta jo turintys labai nedaug, kaip ir visi sportininkai.

„Man patinka leisti laiką su draugais ir mergina, atsipalaiduoti“, - pasakojo D. Stagniūnas. Jo šokių partnerė sako mėgstanti bet kokias knygas, nes didžiąją laisvalaikio dalį skiria skaitymui. „Man patinka fantastikos žanras, bet iš tikrųjų mėgstu visas geras knygas“, - sakė I. Tobias ir priduria dar mėgstanti leisti laiką su savo šeima, draugais ir keturiais mažyčiais ilgaplaukiais šuneliais, gyvenančiais su jos tėvais Niujorke.

„Šeima mums abiems labai svarbi. Deivido šeima gyvena Čikagoje. Mums labai pasisekė, kad šeimos gyvena netoli nuo mūsų ir mes galime leisti laiką su artimais žmonėmis“, - šeimos palaikymu džiaugiasi mergina.

Nors D. Stagniūnas šiuo metu yra akademinėse atostogose, I. Tobias mokėsi Kolumbijos universitete, o dabar nuotoliniu būdu studijuoja Harvardo universitete. Jos specialybė – anglų kalba.

„Noriu tapti vidurinės mokyklos anglų kalbos mokytoja“, - ateities planais dalijosi ji. - Aš esu aistringa anglų kalbos mylėtoja ir manau, kad aistringa mokytoja tikrai gali pakeisti klasę“.

Šokėjų pora šį sezoną ketina pasirodyti „Grand Prix“ varžybose „Skate America“, tačiau prieš tai dar teks rugsėjo pabaigoje šokti Vokietijoje vykstančiose „Nebelhorn Trophy“ varžybose.

„Mūsų ateinančio sezono tikslas – čiuožti geriausia, kaip tik galime ir, svarbiausia, mėgautis tuo, ką darome. Gyvenimas per trumpas, o čiuožimas per sunkus, jeigu tai nepriverčia tavęs jaustis laimingu. Įveikti olimpinių žaidynių kvalifikaciją – taip pat nepamaišytų“, - reziumavo I. Tobias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)