Bendrovė nori gauti leidimą ištirti keturių kilometrų pločio koridorių, pranešė agentūrai BNS „Nord Stream" atstovas Baltijos šalyse Romanas Baumanis.

Tyrimų tikslas - įvertinti galimybes nutiesti pagal „Nord Stream" projektą trečiąją ir galbūt ketvirtąją dujotiekio atšaką.

Bendrovė „Nord Stream", atsižvelgdama į ekologinius ir techninius apribojimus, apsvarstė du galimus koridorius vamzdynui nutiesti Suomijos įlankoje.

Šie koridoriai eina per Estijos ir Suomijos ekonomines zonas, ir todėl atitinkami prašymai dėl tyrimų buvo paduoti abiejų valstybių valdžiai, pažymi „Nord Stream". Prašymas į Estijos URM buvo paduotas trečiadienį tarpininkaujant advokatų biurui „Sorainen".

Gavus tyrimų rezultatų, bus parengtas dokumentas, kuriuo remdamiesi „Nord Stream" akcininkai galės spręsti klausimą, ar bus galima tęsti dujotiekio plėtimo antrąjį etapą.

Birželio pabaigoje „Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris sakė, kad sprendimą dėl „Šiaurės srauto" trečiosios ir ketvirtosios atšakų tiesimo numatoma priimti iki 2012 metų pabaigos.

Pirmosios dvi dujotiekio atšakos neina per Estijos ekonomines zonas, bet šalis dalyvavo konsultacijose ir suderinimuose, nes jai dujotiekis „Šiaurės srautas" taip pat galėtų turėti pasienio poveikį.

2007 metais Estija atmetė prašymą leisti atlikti tyrimus savo ekonominėje zonoje.

Praėjusią savaitę Suomijos užsienio reikalų ministras Erkki Tuomioja patarė Estijai šįkart patenkinti koncerno prašymą. Jis sakė, kad Suomijai, pavyzdžiui, naujos dujotiekio atšakos yra ekonomikos, o ne saugumo klausimas.

Tačiau, pasak ministro pirmininko Andruso Ansipo, situacija, palyginti su ankstesniu „Nord Stream" prašymu atlikti tyrimus Estijos ekonominėje zonoje nepasikeitė, ir jis nemato priežasčių, dėl kurių vyriausybės pozicija dėl tyrimų turi pasikeisti.

A.Ansipas taip pat sakė ketvirtadienį spaudos konferencijoje, kad trečiadienį URM gautas „Nord Stream" prašymas išduoti leidimą atlikti tyrimus Estijos ekonominėje zonoje gali būti vertinamas tik kaip pirminis prašymas.

„Bendrovė „Nord Stream" prašymą gali pateikti tik tada, kai įmonė atliks būtinus tyrimus ir įmonės akcininkai priims sprendimą nutiesti dar vietą dujotiekį. Tik po to bus galima paduoti prašymą", paaiškino ministras pirmininkas.

Kiekvienos atšakos pajėgumas - 27,5 mlrd. kub. m dujų per metus. Siekdamas tenkinti dujų paklausą Europoje konsorciumas nagrinėja galimybę tiesti papildomas atšakas, viena jų gali eiti tiesiai į Didžiąją Britaniją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)