ES kūrėsi akcentuodama krikščioniškąsias vertybes

LGKT pradėjo nagrinėti Pasvalio rajono tarybos sprendimą, apeliuodama į tam tikrą ES vertybinę sistemą. Pirmiausia norėčiau priminti, kad ES kūrimosi vieni iš svarbiausių principų yra du: krikščioniškosios vertybės ir žmogaus teisės bei pagarba kiekvienos šalies ir netgi nacionalinės mažumos ypatumams.

ES niekada nebūtų susikūrusi pažeidžiant šiuos principus, nes priešingu atveju mes turėtume sovietų lagerį, kur visos valstybės būtų tvarkomis ir prižiūrimos pagal vieną kurpalių. Tai baziniai principai iš kurių kilo daugelis mūsų taip mėgiamų teisių. Šių nuostatų ne tik kad galima, bet ir privaloma laikytis ir juos puoselėti.

Nedaugelis ES gyventojų dabar žino, ką reiškia žvaigždės ES vėliavoje. Dažnas atsakys, kad jos simbolizuoja ES valstybių narių skaičių. Nieko panašaus. Vėliavos kūrėjas omenyje turėjo šv. Marijos nimbą, bandant pasakyti, kad ES kuriama krikščioniškųjų vertybių pagrindu. Aišku, jos nėra siejamos tiesiogiai su kokia nors religija ar tikėjimu į Dievą.

Tai ne sovietų lageris

Gaila kad minėtoji tarnyba pamiršo neseną bylą, kai ES komisarai norėjo nukabinti kryžius Italijos mokyklose. Po ilgų nagrinėjimų įvairiose institucijose buvo pasakyta, kad to daryti negalima.
Europos Sąjunga – tai ne sovietų lageris, kuriame, naudojantis kokiomis nors institucijomis, galima daryti intervenciją į kultūrinę erdvę. ES kaip tik pagrįsta kiekvienos valstybės kultūros vertybių ir požiūrių saugojimu. Jokios ES institucijos negali tapti kitokios prievartinės propagandos ruporais. Tik mes galime nuspręsti, kas auklėjant mūsų vaikus yra gerai, o kas blogai.

Iškyla esminis klausimas, jei tikrai norime ES plėtros, padidinti joje solidarumą ir pasitikėjimą vienas kitu, eidami niveliacijos būdu, griaudami tų valstybių supratimą, kas yra gerai, o kas – blogai, mes tik paskatinsime ES griūtį.

Net ir institucijos, kurios yra sukurtos ES rekomenduojant, kartais, tarsi norėdamos pateisinti savo egzistenciją, prisigalvoja įvairių nebūtų dalykų. Tokiu pavyzdžiu galėtų būti ne tik Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Reikia prisiminti, kad net ir Europos Parlamentas svarstė visiškai absurdišką klausimą, kad įmonių akcijos turėtų būti parduodamos lygiomis proporcijomis vyrams ir moterims. Regis, parlamentas nebeturi, ką veikti. 

Svarstant, kaip ES išbristi iš krizės, pirmiausia reikėtų peržiūrėti didžiulį biurokratinį aparatą. Mes patys turėtume atsakingai įvertinti, ar pačių sukurtos institucijos, kurių tikslas gana kilnus: žmogaus teisių, lygių galimybių apsauga ir puoselėjimas, neperlenkia lazdos ir nepradeda traktuoti įstatymų savaip, norėdamos pateisinti savo egzistenciją.