Antroji per Šilutės rajoną ir miestą vingiuojančio Atmatos upės intako švarinimo akcija liepos pabaigoje joje dalyvavusį Rusnės bendruomenės „Rusnės sala“ pirmininką, kaimo turizmo verslininką Raimondą Plikšnį, įkvėpė naujiems žygiams: pasitaręs su „Rusnės salos“ bendruomene, Rusnės seniūnijos vadovybe ir Šilutės gražinimo draugija, šį antradienį jis pakvietė krašto gyventojus į ekologinį žygį baidarėmis Nemuno deltoje. 

Nors tądien pamario kraštą prausė lietus, sutartą valandą į Rusnę, prie senojo klevo, Pakalnės upės pakrantėje, susirinko gausus būrys žygeivių iš įvairių rajono vietovių. Tarp jų galėjai pamatyti ir Rusnės seniūnę Dalią Drobnienę, ir vieną iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių Robertą Kuncaitį, jau nekalbant apie kelias dešimtis kitų profesijų atstovų ir vaikų, užkrėstų upių švarinimo virusu. 

Pasiskirstę poromis, žygeiviai sulipo į baidares – žygyje dalyvavo iš viso 21 baidarė – ir, išklausę paskutinių pagrindinio organizatoriaus nurodymų, visi kartu leidosi pasroviui. Netoli taip vadinamo beždžionių tilto nemaža dalis baidarių pasuko į Pakalnės atšaką – Vorusnės upę. Grožėdamiesi Vorusnės upės vingiais ir pakrančių atodangomis, labindamiesi su pakeliui sutiktais meškeriotojais ir kitais žvejais, bet nepamiršdami pagrindinio žygio tikslo – rinkti iš upės šiukšles, po geros valandos ekologinės akcijos dalyviai išplaukė į nuo stipraus vėjo pasišiaušusias Kuršių marias: toliau pliaupė lietus, pūtė stiprus vėjas, todėl marių vanduo, tikrąja to žodžio prasme, maišėsi su dangumi. 

Blaškomi vėjo ir bangų, žygeiviai sunkiai skynėsi kelią toli į marias išsiplėtusių nendrynų pakraščiais, ieškodami įplaukos, vedančios pasienio stebėjimo bokšto link, kur jų laukė R. Plikšnys ir Stasys Blinkevičius su mikroautobusu ir priekaba baidarėms. Tačiau tik dviems valtelėms vargais ne galais pavyko iki ten prasibrauti.

Kiti gi žygio dalyviai nusprendė paieškoti patikimesnio kelio į Rusnės salą: sukorę mariomis dar vieną kitą kilometrą ir permirkę iki paskutinio siūlo, jie sėkmingai pasiekė Pakalnės upės žiotis. Vieniems jėgų užteko irkluoti prieš srovę, pakeliui renkant pakrantėse retai pasitaikančias šiukšles, iki Nemuno deltos regioninio parko informacijos centro, kiti rado savyje jėgų nuplaukti iki pat Plikšnių sodybos „Pakalnės vingis“, kur jų jau laukė karšta arbata ir Šilutės rajono savivaldybės tarybos nario Jono Purlio ant laužo virtas plovas...

Domantas Laukevičius čia pat, Pakalnės upėje, jūrine baidare kelis kartus atliko „eskimosą“ – paniręs į vandenį žemyn galva, jis kūno raumenų ir irklo pagalba atvertė baidarę į pradinę padėtį (šis triukas ne kartą išgelbėjo rusniškį ekstremalą jo žygio Baltijos jūra iš Estijos sostinės Talino į Klaipėdą šią vasarą), vėliau papasakojo ir apie patį žygį „Dėl Tavęs aš perplauksiu jūrą...“ 

Ekologinį žygį Nemuno deltoje užbaigė muzikinis vakarėlis.