Šie rezultatai paaiškėjo suskaičiavus praėjusį savaitgalį „EKO redakcijos“ inicijuotoje šiukšlių rinkimo akcijoje Smiltynės kopose rastų šiukšlių prekinius ženklus. Akcijos metu, kurioje taip pat dalyvavo Žali.LT bei „Žvejonės“ nariai per dvi valandas surinkta apie 30 maišų šiukšlių.

„Nepaisant to, kad beveik visuose Smiltynės paplūdimiuose yra šiukšliadėžės, kopose gali rasti ko tik širdis geidžia – nuo prezervatyvų pakuočių iki įprastesnių alaus ar vaisvandenių taros. Padėtis kiek graudesnė ruožuose, kur šiukšliadėžių nėra įrengta – dalyje vyrų ir beveik visame nudistų pliažuose. Juose ir rasta didesnioji dalis paliktų šiukšlių“, - sako projekto „EKO redakcija“ vadovas Martynas Norbutas.

Pasak M. Norbuto, poilsiautojai dažnai užmiršta, kad šiukšlės irgi „kalba“. Jos parodo pliažuose besilankančiųjų elgesio, bei mitybos įpročius.

„Švaros akcija norėjome sukurti Smiltynės šiukšlintojo paveikslą ir atrodo mums pavyko. Tai besirūpinantis asmenine higiena (rasta daug rankoms valyti skirtų servetėlių), dažnai rūkantis, Utenos ar Kalnapilio alų bei Coco-Cola, Vichy, Vytauto ar Tichė mineralinį vandenį geriantis asmuo. Įvertinus šiukšlių kiekį galima daryti išvadą, kad Smiltynės lankytojams rūpi aplinkos švara, tačiau jie nėra pasirengę įdėti daugiau pastangų švarai palaikyti, t.y. įveikti kelis šimtus metrų iki šiukšliadėžės“, - teigia Martynas Norbutas.

Socialinių investicijų valdymo centro „EKO redakcija“ projekto vadovo teigimu, kopos poilsiautojams tapo ne tik deginimosi ar pasivaikščiojimų vieta.

„Paliktos šiukšlės rodo, kad kopose neretai girtaujama. Esama vietų, kur alaus skardinių koncentracija yra žymiai didesnė. Smiltynėje renkasi ir romantiškai vakarą norintys praleisti žmonės – rastos net kelios nelegalios laužavietės, prie kurių buvo palikti vyno buteliai, vienoje vietoje net rožė. Vis dėlto gaila, kad daugelis žmonių nesupranta, jog norint grožėtis gamta reikia įdėti minimalias pastangas jos unikalumui išlaikyti – pirmas žingsnis galėtų būti susirinkti savo šiukšles. Antras žingsnis turėtų būti savivaldybės – mat surinkus ir išrūšiavus šiukšles paaiškėjo, jog rūšiavimo konteineriai prie gelbėjimo stoties dingę“, - sako M. Norbutas.

Smiltynės kopų šiukšlių rinkimas yra viena iš projekto „EKO redakcija“ dalyvių ir savanorių veiklų. Projekto metu rašomi ir iš užsienio kalbų verčiami straipsniai publikuojami įvairiuose naujienų portaluose.