Psichologinis atsparumas panašus į guminę juostą. Tėvai nori, kad jų vaikai mokėtų „išsitempti“ - išlaisvinti vaizduotę, talentus ir emocijas, o atėjus vakarui grįžtų į „pradinę būseną“. Psichologiškai tvirtas vaikas darželyje susipyksta su draugu, išsitepa dažais mėgstamiausius marškinėlius, bet grįžęs namo yra tas pats berniukas ar mergaitė, kurį ryte išlydėjote į darželį.

Kaip išmokyti vaikus neprarasti pasitikėjimo, kai jiems sunku ar kas nors nepavyksta? Štai keturi patarimai, kaip ugdyti darželinuko psichologinį tvirtumą ir pasitikėjimą savimi.

Leiskite vaikams patiems išspręsti savo bėdeles

Jei norite, kad jūsų vaikas būtų psichologiškai tvirtas, turite leisti jam „pargriūti“ ir pačiam atsikelti. Jis turi žinoti, kad padaręs klaidą, nelaimėjęs varžybų, užkliuvęs ir nugriuvęs, gali pasikliauti savo vidine stiprybe.

Jei jūsų sūnus bėgdamas parke pargriuvo, neskubėkite jam į pagalbą, nes priešingu atveju jis neišmoks atsikelti pats. Verčiau palaukite, kol jis atsistos, o tada pasakykite: „Oho, bėgai kaip žaibas! Gražu žiūrėti, koks tu greitas. Nusivalykim žemėtus keliukus ir bėk pas draugus!” Šioje situacijoje jūs susitelkėte ties tai, ką vaikas darė, o ne atkreipėte jo dėmesį į problemą ir ją už jį išsprendėte.

Šį pavyzdį galima pritaikyti daugelyje gyvenimiškų situacijų. Leisdami vaikui išmokti spręsti savo bėdeles ar problemas, tėvai jam parodo, kad jis pats tai puikiai sugeba.

Girkite pastangas, o ne rezultatą

Tobulumo sąvoka gali tapti didele kliūtimi vaiko kelyje ir neigiamai paveikti jo pasitikėjimą savimi bei psichologinį atsparumą. Mokykite jį, kad tobulumas neegzistuoja. „Tegul vaikas žino, kad svarbiausia yra pastangos ir atkaklumas. Jei girsite savo trimetį ar keturmetį už pastangas, pasieksite puikių rezultatų, – sako darželio auklėtoja Alicia Staples. - Jei vaikas auga galvodamas, kad turės nupiešti tobulą piešinį ar atlikti tobulą salto, jis sutelkia dėmesį į galutinį rezultatą, o ne darbą ir pastangas.“

Bendraudami su vaiku venkite žodelio „tobulas“. Nesakykite - „Tiesiog tobula!“, verčiau paklauskite – „Tavo namukas atrodo labai kūrybiškai – kodėl pasirinkai tokias spalvas?“ Šitaip jūs giriate vaiką už jo veiklą, o ne sutelkiate jo dėmesį į galutinį rezultatą. 

Rodykite pavyzdį

Pamąstykite, ar patys esate tvirtos ir savimi pasitikinčios asmenybės. Šeimos santykių ekspertė Linda Wiliams mano, kad tai yra svarbiausias dalykas ugdant vaiko vidinę stiprybę. „Tėvai turi rodyti pavyzdį ir garsiai kalbėti apie klaidas, kurias daro, - sako ji. - Taip jie padeda vaikui suprasti, kad gyvenime yra ir baltų, ir juodų dryžių, ir jei mama ar tėtis parodo sugebantys išspręsti sunkią problemą, jų vaikas ima tikėti, kad jis irgi tai sugeba.“

Jei norite formuoti teisingą požiūrį, stenkitės nevartoti žodžių „niekada“ ir „visada“. Jei darbas kelia daug streso, jei negalite išspręsti problemos ir sakote „niekaip nespėsiu iki galutinio termino“ ar „aš negaliu to padaryti“, jūs siunčiate vaikui žinutę, kad jei kas nors nesiseka, galima viską mesti. Verčiau sakykite: „Galutinis terminas jau pirmadienį, bet jei labai pasistengsiu, spėsiu.“ Labai svarbu, kad jūsų vaikas girdėtų frazes, iš kurių sklinda atkaklumas.

Leiskite rinktis

Jei liepsite darželinukui būti tokiu, o ne kitokiu ir neleisite jam rinktis, jis negalės išsiugdyti pasitikėjimo savimi, kuris yra svarbiausias psichologinio atsparumo komponentas. Leiskite savo vaikui rinktis ir jį palaikykite. Jei jūsų dukra užsisegė dryžuotą sijoną ir apsivilko ryškią languotą palaidinę, pasakykite jai, kad ji puikiai atrodo – tegul ji išeina į darželį džiaugdamasi, kad pati apsirengė ir sulaukė palaikymo.

Jei jūsų sūnus atsisėda pusryčiauti ir pasako, kad pats susišukavo, pagirkite jį už entuziazmą ir leiskite taip eiti į darželį.

Darželinis amžius – pats geriausias laikas leisti vaikui save išreikšti ir nesulaukti kritikos. Tokia tėvų parama ugdo vaiko savigarbą ir pasitikėjimą savimi.

Padėdami savo vaikams patiems spręsti savo problemas, mokydami juos, kad tobulumas neegzistuoja ir rodydami jiems, kad pritariate jų pasirinkimams, padėsite jiems atsikratyti frustracijų bei baimių ir užauginsite stipresnius bei labiau savimi pasitikinčius žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją