Ir aš jau nė nekalbu apie tai, kiek visko su jais galima veikt, pradedant sriubų, salotų, padažų ir net desertų (aš visai norėčiau papasakot ir apie cinamoninį pomidorų pyragą, tik nežinau, kiek atsiras tokių, kurie drįstų kept) gamyba, baigiant pernokusių pomidorų mūšiais Ispanijoj ir Kolumbijoj (nesakykit, kad nenorėtumėt). O kol pats derliaus pikas, siūlau pamėgint juos įdaryt.

Pats paprasčiausias būdas – iškept pomidore kiaušinį/kiaušinienę. Nupjaunam pomidoro viršūnę, peilio ir šaukštelio pagalba pašalinam sėklas bei sultis, saikingai pabarstom druska bei pipirais, pridedam mėgstamų priedų (kumpio, virtos/keptos mėsos, smulkintų daržovių) ir įmušam kiaušinį. Arba išsiplakam kiaušinienės pagal mėgstamą receptą ir plakiniu pripildom pomidorus. Viršų apibarstom sūriu, jei norisi, ir kepam karštoj orkaitėj, kol kiaušinis sustandėja. Labai teisingi ir paprasti vasariški pusryčiai.

O dar galima...

***

Aš nežinau, tai derėtų vadint įdarytais pomidorais ar būdu patiekt salotas su pomidorais. Bet kadangi skanu, tai koks skirtumas.

Tunu ir pupelėmis įdaryti pomidorai

3 sočioms porcijoms reikės:

6 didelių pomidorų
2 skardinių smulkinto tuno savo sultyse
stiklinės virtų/skardinės konservuotų mėgstamų pupelių
2-3 skiltelių česnako
ryšelio svogūnų laiškų/raudonojo svogūno
druskos
pipirų
citrinos sulčių
ypač tyro alyvuogių aliejaus

Procesas:

Tuną ir pupeles, jei konservuotos, suberiam į sietelį ir leidžiam skysčiui nuvarvėt.

Nupjaunam pomidorų viršūnes ir išskobiam sėklalizdžius.

Svogūnų laiškus ir česnako skilteles smulkiai sukapojam (naudojant svogūną – supjaustom kiek įmanoma plonesniais pusžiedžiais), sumaišom su tunu ir pupelėmis, pasūdom, įdedam pipirų, pagal pomėgius apšlakstom citrinių sultimis ir alyvuogių aliejumi. Sudedam į pomidorus ir patiekiam su rieke mėgstamos duonos. Skanaus.

***

Kai pirmąsyk akis užkliuvo už „Tomates à la Provençale“ recepto, pamaniau, kad nesąmonė, neįmanoma, jog džiūvėsėliais įdaryti pomidorai yra tikrai valgomas ir gardus dalykas, o ne patežus daržovė su sprangiu įdaru. Prisipažįstu klydus – puikus garnyras: skanu, pagamint vos vos sudėtingiau nei išvirt ryžius, atrodo dailiai ir yra pakankamai neįprastas, jog pietaujančiųjų akys sekundei kitai padidėtų iš nuostabos.

Provanso pomidorai

3-4 valgytojams reiks:

6 vidutinio dydžio/12 mažų pomidorų
druskos
pipirų
100 g džiūvėsėlių
80 g sūrio (geriausia, kietojo, tačiau tiks iš esmės tinka bet koks mėgstamas fermentinis)
šaukštelio džiovintų Provanso žolelių
poros skiltelių česnako
poros šaukštų alyvuogių aliejaus

Procesas:

Įjungiam orkaitę kaist -190 laipsnių.

Pomidorus perpjaunam išilgai pusiau (jei naudojam mažus – nupjaunam tik viršūnėlę). Pašalinam sėklalizdžius, saikingai pabarstom druska ir pipirais.

Smulkiai sutarkuojam sūrį, sumaišom su džiūvėsėliais, įberiam ketvirtį šaukštelio druskos, šiek tiek pipirų. Česnako skilteles smulkiai sukapojam ir kartu su Provanso žolelėmis suberiam į įdarą. Gerai išmaišom.

Kepimo skardą ištepam aliejum. Sudėliojam pomidorų puseles ir paskirstom jose įdarą. Apšlakstom aliejum (jei turit įtaisą, skirtą aliejui purkšti, naudokitės juo) ir kepam 15-20 min. Patiekiam šalia mėsos ar žuvies kepsnio. Skanaus.

***

Jei dar niekada nebandėt į pomidorus prigrūst maltos mėsos – pats metas. Įdarą, žinoma, skatinu suimprovizuoti pagal šaldytuvo turinį ir pomėgius, t.y., naudot kitokias daržoves ir/ar prieskonius, o vietoj džiūvėsėlių įdėt saują kitą ryžių ir t.t.

Pomidorai su mėsa ir daržovėmis

4-5 porcijoms:

8-10 nemažų pomidorų
svogūną
morką
raudonąją papriką
1-2 skilteles česnako
400 g maltos mėsos (geriausia – jautienos)
druskos
pipirų
žiupsnelį čili pipirų
šaukštą džiūvėsėlių
aliejaus

Procesas:

Svogūną supjaustom kubeliais, morką – pusapskritimiais, papriką – juostelėmis, česnaką smulkiai sukapojam. Keptuvėje įkaitinam porą šaukštų aliejaus, sudedam svogūną ir kepam vidutiniškai kaitriai 5-6 minutes, kol sumikštėja. Tuomet dedam morką ir papriką, kaitinam, kol daržovės truputį apskrunda. Suberiam česnaką, pakepam 30-45 sekundes ir paliekam truputėlį praaušt.

Įjungiam orkaitę kaisti – 180 laipsnių. Nupjaunam pomidorų viršūnes ir pašalinam sėklas bei sultis.

Mėsą sumaišom su keptomis daržovėmis, pasūdom, pagardinam pipirais ir čili pipirais, suberiam džiūvėsėlius (jie reikalingi drėgmės pertekliui sugert) ir gerai išmaišom.

Pomidorus sustatom ant aliejum išteptos skardos, nesuglaudžiam ir kitaip liestis neleidžiam. Sudedam įdarą. Galima prikraut ir nemažą kaupą, svarbu, kad atgal grąžinta viršūnėlė laikytųsi. Kai jau šitai padaryta, apšlakstom pomidorus šlakeliu aliejaus (kad dailiau apskrustų) ir kepam 40-50 min. Patiekiam karštus su kuskusu ar ryžiais. Skanaus.

Nesušlapkit.

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)