„Žvelgti į pasaulį pro rožinius akinius“, „pasinerti į juodas mintis“, „pažaliuoti iš pykčio“... Visos šios frazės byloja, kad mūsų emocijos turi spalvų atitikmenis. Nuo neatmenamų laikų tam tikroms spalvoms žmonės priskiria ypatingą reikšmę.

Kai psichologai aiškinasi spalvų simboliką, jie yra priversti atsižvelgti į konkrečios vietos kultūrines tradicijas. Taigi, vienos ar kitos spalvos reikšmė, priklausomai nuo geografinės vietos, gali skirtis. Štai Rytuose gedulo spalva yra balta, o Vakaruose – juoda. Kinijoje laimę ir sėkmę simbolizuojanti raudona spalva daug kur reiškia aistrą.

Vis dėlto nepaisant šių skirtumų, spalvų „bazinis dažnis“ (arba „vibracijos“) suteikia joms universalią prasmę. Taip tvirtina Williamas Bertonas, sukūręs „Spalvų energijos“ metodiką. Jau daugiau kaip tris dešimtmečius buvęs osteopatas ir akupunktūros specialistas nagrinėja fizines, psichologines bei dvasines spalvų savybes. Per tuos metus jis išstudijavo 45 spalvų paletę. Jis tikina, kad bet kokios spalvos pasirinkimas konkrečią akimirką turi tam tikrą reikšmę.

Taigi, W. Bertono sudarytas testas atspindės ne tik jūsų emocinę būseną, bet ir gali atsakyti į jums rūpimus klausimus. Ilgai negalvodami pasirinkite vieną iš aštuonių išvardytų spalvų. Anot šios teorijos autoriaus, kiekviena spalva turi dvi būsenas - „materija“ ir „šviesa“.

„Materija“ - tai „Aš“, tai yra mums būdingas požiūris į aplinką. „Šviesa“ - tai vadinamoji tapatybė, savasis aš, mūsų saviraiškos būdas.

Testą galima atlikti ne kartą. Jis gali padėti kaskart, kai reikia išspręsti kokią nors konkrečią problemą. Sutelkite dėmesį į jus neraminantį klausimą ir pasirinkite spalvą. Kiekvienos būsenos aprašyme pateikiami konkretūs žodžiai, įvardijantys temas, kurias reikėtų apmąstyti.

GELSVA – ramybė

Materija: polinkis įtakai, kuklumas, supratimas.

Stengiatės atrasti savo stilių, suprasti savo paveikslą, įgauti žinių ir įgūdžių, kurie jums pravers ateityje, kai suksite savo lizdą ar kursite savo ateitį. Vis dėlto jums kartais būna sunku save išreikšti, išsakyti savo nuomonę. Norėdami pereiti į „šviesos būseną“, pasistenkite atskleisti visas savo galimybes ir gebėjimus.

Šviesa: įžvalgumas, išmintis, nuolankumas.

Visai nereikia stengtis visko suprasti – pasitaiko protui ir logikai nepavaldžių situacijų. Kadangi sugebate išsaugoti ramybę ir nesistengiate lipti kitiems per galvas, kad tik pasirodytumėte geriau už visus, dar viena maža nuolaida jums didelių sunkumų nesukels. Nesvarbu, kas nutiktų, visada galvokite apie rytdieną.

Stenkitės suvokti, kas jums iš tikrųjų vertinga, suformuluokite savo principus. Jūs turite milžiniškas galimybes, tereikia jomis patikėti! Ir nebūkite pernelyg rimtas...

PILKŠVA – netikrumas

Materija: abejonės, dvejonės, skeptiškumas.

Jums viskas atrodo painu ir neaišku. Nuolat gyvenate abejonėse ir net nesuprantate, kas su jumis darosi. Bijote keisti savo požiūrį bei pasaulėžiūrą vien todėl, kad baiminatės suklysti. Suprantate, kad tai, kas dar neseniai jums buvo tiesa, dabar neteko prasmės, tačiau nežinote, į ką dabar atsiremti... Norėdami pereiti į „šviesos būseną“, iš pradžių sau pripažinkite, kad žemė slysta iš po kojų, o tada jau mokykitės neįstrigti savo įsitikinimuose ar baimėse – pasistenkite į tai pažvelgti tarsi iš šalies.

Šviesa: sprendimai, aiškumas, tikslios mintys.

Jūsų abejonės pamažu sklaidosi. Pamažu atsakote į savo vidinius klausimus ir randate problemų sprendimus. Galbūt nustojus laikytis įsikibus savo įsitikinimų, netgi pavyks pradėti keisti požiūrį į pasaulį. Tokiu atveju prieš jus atsivertų nauja realybė, kuri jus įkvėps kur kas labiau, nei ankstesnioji. Vis dėlto jums prireiks laiko, kol tai taps jūsų pasaulėžiūra – teks ją įsisąmoninti, įprasti prie naujų idėjų ir sąvokų.

OCHRA – laisvė

Materija: išvaizda, pastangos, traukos jėga.

Jums stinga savigarbos. Savo gyvenimui skiriate nepakankamai dėmesio. Štai kodėl pernelyg pasikliaunate kitais. Esate linkęs painioti profesinę veiklą su asmeniniu gyvenimu. Pernelyg daug dėmesio teikiate išvaizdai, nesistengdami suvokti, kas po ja slypi. Norėdami pereiti į „šviesos būseną“, turite išmokti pasikliauti savimi ir patenkinti savo poreikius, pasitelkus savas galimybes. Taip pagaliau apsispręsite būti savimi.

Šviesa: meniniai gebėjimai, savo likimo valdymas, tikėjimas savimi.

Gyvenate pilnavertį gyvenimą, esate energingas ir įgyvendinate produktyvius projektus. Jūsų jėga slypi jūsų gebėjime būti savo paties gyvenimo autoriumi, realybėje savarankiškai įgyvendinti savo paties sugalvotą siužetą. Jūs suvokiate savo dvasinį potencialą ir niekas, kas galėtų jums nutikti, jūsų jėgų nesumenkins.

MĖLYNA – įkvėpimas

Materija: sąžiningumas, intuicija, meninis pojūtis.

Jums puikiai sekasi bendrauti su žmonėmis. Savo žodžių nešvaistote vėjais. Puikiai suvokiate dalykų esmę ir mokate ją perteikti. Esate apdovanotas natūralia menine nuojauta, kartais vadovaujatės intuicija. Vis dėlto neretai gali stigti pasitikėjimo šeštuoju pojūčiu – jeigu jūsų neaplanko įkvėpimas, o dar kažką tenka daryti paskutinę minutę, pradedate save blokuoti. Kad pereitumėte į „šviesos zoną“, pasistenkite kaip įmanoma dažniau leisti savo nuojautai vesti jus ir nulemti jūsų sprendimus.

Šviesa: autentiškumas, įkvėpimas, dvasingumas.

Jums nereikia daug laiko padaryti tam, ką sumanėte, nes jūs ne tik turite stiprią intuiciją, bet ir iš prigimties esate apdovanotas įkvėpimu. Išreikšdami save, daug duodate kitiems ir, kartais to net nesuvokdami, pasufleruojate jiems gerų idėjų. Jūsų vidinio jautrumo ir atvirumo dėka viskas vyksta taip, lyg, tarsi pamojus burtų lazdele. Lengvai randate kilusių problemų sprendimo būdus. Tai galioja ir profesinėje veikloje, ir asmeniniuose reikaluose.

RAUDONA – palaikymas

Materija: patikimumas, autonomija, individualizmas.

Esate veiklus, mėgstate bendrauti, mokate atlikti darbus ir randate resursų, padedančių padaryti tai kaip įmanoma geriau. Žingeidumas ir mokėjimas savarankiškai veikti suteikia jums galimybę dirbti daugelyje sričių. Vis dėlto, greičiausia, esate sutelkęs dėmesį į save ir gyvenate pirmiausia sau, todėl jus kartais graužia vienatvės jausmas. Norėdami pereiti į „šviesos būseną“, turite labiau atsiverti kitiems, priimti jų kitoniškumą.

Šviesa: vienatvės suvokimas, solidarumo jausmas.

Jūs esate nepriklausomas ir jau spėjote pasireikšti profesinėje srityje, kur jūsų gebėjimai tikrai labai vertinami. Puikiai susitvarkote su vienatve, kurios retkarčiais griebiatės tam, kad atgautumėte jėgas. Tuo pačiu metu lengvai galite būti tarp žmonių, nes jūsų įgimta kantrybė leidžia jums puikiai su jais sutarti – niekas nesijaučia nereikalingu.

ŽALIA – mobilumas

Materija: lygybės siekis, mokėjimas dalintis, žmogiškumas.

Jūs vertinate tradicines šeimos vertybes, jums brangūs artimieji. Jums svarbu, kad aplinkui būtų žmonės, su kuriais galėtumėte pasidalinti jausmais. Siekiate asmeninės laimės, stengiatės išvengti konfliktų ir tiesioginės konfrontacijos. Kad pereitumėte į „šviesos būseną“, būtina išmokti susitaikyti su kitų žmonių netobulumu – būtent jis dažnai tampa nesusipratimų ir konfliktų priežastimi. Jeigu jums pavyks pakeisti savo požiūrį į kitų trūkumus, tai pasitarnaus jūsų, kaip asmenybės, augimui.

Šviesa: emocionalumas, empatija, pagarba.

Jūs žinote paslaptį, kaip sukurti nuoširdžią atmosferą bei mokate visus nuteikti taip, kad pasimiršta ir prastas oras už lango, ir gyvenimiškos problemos... Jūs valdote savo jausmus ir mokate išklausyti neteisdami kito. Negana to, mokate netgi pasišaipyti iš savęs. Dar svarbiau yra tai, kad jums pavyksta išsaugoti harmoniją draugų rate, poroje ar šeimoje.

RUSVA – minkštumas

Materija: protas, dėmesys, pusiausvyra.

Jūs daug svarstėte apie save ir savo gyvenimą. Mokate atsižvelgti į realią situaciją. Tobulindami savo asmenybę, pasitelkėte ir protą, ir širdį. Puikiai suvokiate, kad priimant realybę tokią, kokia ji yra, vien proto dažnai nepakanka. Kad pereitumėte į „šviesos būseną“, išmokite teisingai vertinti savo troškimus – nereikėtų jų visiškai ignoruoti, tačiau jie taip pat negali tapti visatos centru.


Šviesa: persitvarkymas, pozityvi dvasia, lankstumas.

Jūs pasiekėte tam tikrą pusiausvyrą, kuri jums leidžia ramiai reaguoti į aplinkui vykstančius įvykius. Laikotės savų ritualų ir stengiatės pozityviai mąstyti. Nepažįstamos gyvenimiškos situacijos nekelia jums nerimo, nes visa tai jūs vertinate kaip praturtinančią gyvenimišką patirtį. Vis dėlto nepraraskite budrumo, kad išbandymai neišmuštų jūsų iš pusiausvyros.

TURKIS – pakilimas

Materija: bejėgiškumas, jautrumas, viltis.

Susidūrę su problemomis, dažnai pasijuntate bejėgiu žmogumi ir galvojate, kad jums nebelieka nieko kito, kaip kreiptis pagalbos į kažką, kas yra stipresnis ar labiau kompetetingas. Jūsų prašymai gali būti įvykdyti, tačiau jums vis tiek būtina apvalyti kūną ir sielą, pirmiausia – išlaisvinti savo prislopintas emocijas. Tik tada jums pavyks atsikratyti to vidinio lūžio, su kuriuo gyvenate. Jeigu norite pereiti į „šviesos būseną“, nepraraskite vilties ir pasikliaukite savimi.

Šviesa: išsilaisvinimas, atsinaujinimas, gijimas.

Jūs gyjate. Atsidūrę aklavietėje, pradedate ieškoti išeičių. Jus vis dažniau aplanko harmonijos jausmas. Tai plečia jūsų sąmonę, o tai naujomis gijomis jus susieja su kitais žmonėmis ir visu pasauliu. Esate pasiruošęs dovanoti meilę visiems, kurie pasirengę ją priimti. Raskite drąsos meilės gydomajai galiai išbandyti.