Labai mėgstu gaminti žuvį. Ji lengvai priima skonį, gerai dera su keletu prieskonių, o jos paruošimas trunka neilgiau kaip 30 minučių. Tačiau, kai bandau išsirinkti žuvį… turiu vieną didelę problemą – tiek daug rūšių, tiek daug formų, skonių ir dydžių. Todėl dažnai renkuosi patį paprasčiausią variantą – baltą žuvį.

Šį kartą gaminau doradą (kitur ją vadina karališkąja arba auksaspalve dorada, nors ispaniškai ‘dorado’ reiškia auksinę spalvą). Jei nerandi dorados, puikiai tiks nedidelis vilkešeris arba kita tau patinkanti balta žuvis.

Dorada

Jums reikės:

1 dorada (apie 400 g)
1 česnako skiltelė
3 rozmarino šakelės
100 ml balto vyno
1/2 aitriosios paprikos
Druska, pipirai ir aliejus

Man patinka ruošti visą žuvį – ji būna sultingesnė, o daugiau pakepinta išlaiko traškią ir rusvą odą. Taip pat labai mėgstu išsaugoti ir pabrėžti tikrą žuvies skonį, todėl iš anksto nemarinuoju – prieš kepant į pilvo ertmę įdedu dvi šakeles rozmarino, šiek tiek druskos ir pipirų.

Įkaitinu keptuvę, įpilu du šaukštus aliejaus. Dedu doradą kepti. Iš pradžių apkepu žuvį iš abiejų pusių (po 4 minutes kiekvienai pusei, stengiuosi gerai apkepti odą), kai kepu žuvį jau ant antros pusės, pridedu į keptuvę vieną šakelę rozmarino, supjaustytą česnaką ir aitriąją papriką (pagal aštrumo poreikį). Taip pat kepant pabarstau žuvį druska ir pipirais.

Kai abi pusės jau apkepusios, į keptuvę pilu baltą vyną ir 4 minutes uždengiu ją dangčiu – šiek tiek patroškinu ir po to dar leidžiu keletą minučių doradai pakepti, o padažui sutirštėti. Peiliu patikrinu, ar žuvis jau iškepusi – mėsa turi būti balta iki kaulo ir sultinga. Jei iškepusi, dedu doradą į lėkštę, išspaudžiu griežinėlį citrinos, o keptuvėje likusiu vyno padažu ją apipilu.

Kartu su dorada puikiai dera bulvių ir morkų garnyras. Jį gaminu labai paprastai – bulves ir morkas išverdu ir leidžiu joms atvėsti, nugaruoti. Atvėsusias sudedu į kepimo indą, spusteliu nykščiu (jeigu šiek tiek sugniuždau bulves, susidaro daugiau briaunų fantastiškam skrudimui orkaitėje), apibarstau druska, pipirais, apšlakstau alyvuogių ir pašaunu 30 minučių į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Skanaus!

Martynas