Kenksminga aplinka

Saulė, karštis, vėjas perdžiovina plaukus, daro neelastingus, o ultravioletiniai spinduliai išardo viršutinį jų sluoksnį, kaip tik todėl šiltuoju metų sezonu plaukai yra kur kas jautresni, greičiau pažeidžiami.

Nuo jūros vandens plaukai tampa šiurkštūs, negyvybingi, išblunka. Be to, dėl sausesnio klimato, vėjo plaukuose greičiau susikaupia dulkių, nešvarumų, o nuo tvankumo ir karščio gausiau išsiskiria prakaitas, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla, todėl vasarą plaukus tenka dažniau plauti.

Kaip dažnai galima tai daryti? Būtina jaustis smagiai ir sveikai, todėl plauti galvą galima nors ir kiekvieną dieną arba kai tik plaukai susiriebaluoja, pajuntate niežulį, nesvarbu, ryte ar vakare.

Taisyklingas plovimas

Ypač atidžiai vasarą reikia rinktis šampūnus, nes trinkimas plaukus taip pat džiovina – pašalinamas susikaupęs riebalinis apnašas.

Šampūnas turi būti labai švelnus, neutralaus pH, toks, kurį galima būtų naudoti kiekvieną dieną. Jo jokiu būdu negalima pilti tiesiai ant plaukų arba rankų ir iš karto įtrinti į plaukus – šampūnas turi būti kuo mažiau koncentruotas, todėl būtina skiesti jį vandeniu arba pradžioje patrinti tarp rankų, kad suputotų, o tik paskui plauti plaukus.

Prakaito, riebalų išsiskyrimą galvos porose sumažins ir tinkamai parinkta vandens temperatūra: geriausia naudoti kuo vėsesnį, idealu – kūno temperatūros.

Nepamirškite balzamo ar kondicionieriaus. Pastarasis labiau tinka riebiems plaukams: jie tampa purūs, pasipučia ir šukuosena ne taip greitai suglemba.

Šiltuoju metų laiku plaukus geriausia džiovinti natūraliai, tik jokiu būdu ne tiesioginiuose saulės spinduliuose – drėgniems plaukams UV spinduliai kenkia kur kas labiau nei sausiems.

Išsiruošusios į tolimesnę kelionę galite įsigyti patogų ir praktišką kelioninį variantą „du viename“ – šampūną su balzamu. Bet ilgai naudoti šios priemonės nepatartina: plaukai gana greitai apsunksta, nes balzamas neleidžia kokybiškai pašalinti visų nešvarumų, tad jie sluoksnis po sluoksnio kaupiasi ant plaukų, galvos odos.

Vasarą patartina plaukus šukuoti retomis šukomis – jos tausos jautrius plaukus. Susivėlusius ilgus plaukus šukuoti pradėkite nuo plaukų galiukų ir pamažu kilkite link šaknų.

Švelnios priemonės

Šiltuoju metų sezonu naudokite švelnesnius ne tik šampūnus, bet ir visas kitas plaukų priežiūros priemones: kaukes, balzamus, putas, losjoną, laką. Svarbu, kad jie, kaip ir šampūnas, plaukus giliai drėkintų, apsaugotų nuo žalingų išorės veiksnių. Puiku, jei tokių kosmetikos priemonių sudėtyje yra bambukų, alavijų, dilgėlių, varnalėšų ekstraktų, vitamino B6, kalcio pantotenato, keratino, jūros kolageno. Prieš pirkdamos priemones pasitikslinkite, ar informaciniame lapelyje nurodyta, kad jie saugo plaukus nuo UV spindulių ir jūros vandens.

Jei ketinate plaukus palepinti atkuriamąja kauke, procedūrai rinkitės vakaro metą: plaukai turės laiko atsigauti, geriau įgers vertingas medžiagas. Saulėtą dieną ruošiantis į lauką ar paplūdimį nederėtų plaukų ištepti natūraliais aliejais – jie tikrai neatstos profesionalios apsauginės priemonės, atvirkščiai, niokos plaukus. Juk ant aliejaus sluoksniu išteptos kūno odos saulėje atsiranda pūslių! Panašiai nutinka ir plaukams.

Nepamirškite galvos apdangalo!

Kad plaukai išliktų sveiki ir gyvybingi po itin didelių vasaros karščių, ne visuomet pakanka kosmetikos priemonių – būtina pasirūpinti galvos apdangalu. Jie šiais metais itin madingi, todėl bet kuri moteris nesunkiai suras tau tinkamą: skarelę, kepuraitę, galvos juostą, turbaną, panamą. Kepuraitė turi būti neankšta, kad plaukai nešustų, kvėpuotų. Puiki išeitis – vasarinis skėtis.

Apsaugine priemone nuo saulės spindulių ir vėjo gali tapti pati šukuosena: kadangi pirmiausia ir greičiausiai pažeidžiamas viršutinis plaukų sluoksnis, patartina juos kruopščiai supinti į kasą ar rūpestingai surišti. Taip kartu pasirūpinsite ir plaukų galiukais: netvarkingai plaikstomi vėjo jie greičiau išsausėja ir pradeda skilinėti.

Nedažykite!

Gyvuoja nerašyta taisyklė: prieš atostogas visos moterys skuba į kirpyklą dažyti plaukų. Geriausia šią procedūrą atlikti iki atostogų likus 2–3 savaitėms arba jau pailsėjus. Nesvarbu, kokiais dažais dažomi plaukai, net jei ir šiuolaikiškais natūraliais augaliniais (išskyrus chna ir basma), jų struktūra yra pažeidžiama: plaukas tampa silpnesnis, jautresnis. Ypač jautriai į UV spindulius reaguoja stipriai nušviesinti ar po spalvos nublukinimo procedūros plaukai.

Natūrali kosmetika

Norint, kad plaukai vasarą išliktų sveiki ir išpuoselėti, prižiūrėti juos reikia kur kas atidžiau nei rudenį ar žiemą. Pagelbės profesionalios kosmetikos priemonės, tačiau naudingų „pagalbininkų“ galite rasti ir savo namuose.

Dėmesio! Tradiciškai daugelyje kaukių naudojamos citrinos ar majonezo šiuo metu pravartu atsisakyti: pastarajame yra daug druskos, o druska ir saulė tarpusavyje nedera, citrinų rūgštis minkština plauką ir daro jį jautresnį.

Grožis iš gamtos

Lygiomis dalimis sumaišykite vaistinių gelsvių, varnalėšų šaknų ir dilgėlių lapų. 4 šaukštus mišinio užpilkite 4 stiklinėmis šalto vandens ir uždengusios 15 min. pavirkite ant silpnos ugnies. Atvėsusį viralą perkoškite ir įtrinkite galvos odą.

Sumaišykite šaukštą brendžio, 2 šaukštus svogūnų sulčių su ¼ stiklinės varnalėšų šaknų nuoviro ir, įtrynusios galvos odą, šiltai apsiriškite. Po 2 val. plaukus išplaukite.

20 g varnalėšų šaknų užpilkite 1 l verdančio vandens ir 15 min. pakaitinkite ant silpnos ugnies. Nukaiskite ir įmeskite 10 g medetkų žiedų, palaikykite 10 min., nukoškite. Tokiu nuoviru galvą plaukite bent 2–3 kartus per savaitę.

Imkite po 3 šaukštus susmulkintų varnalėšų ir ajerų šaknų, užpilkite 1 l verdančio vandens ir 15–20 min. pavirinkite ant mažos ugnies, paskui atvėsinkite ir perkoškite. Nuoviru galvos odą trinkite 2–3 kartus per savaitę.

Lygiomis dalimis sumaišykite kadagių ir beržų lapų. Saują mišinio 5 min. užpilkite 3 l verdančio vandens, indą šiltai apvyniokite ir 1 val. leiskite nusistovėti. Nuoviru galite plauti ir skalauti plaukus.

Saują ramunėlių užpilkite 70 °C temperatūros vandeniu, palaikykite 15–20 min., nukoškite ir perplaukite nuoviru plaukus.

Išplautus plaukus perskalaukite vandeniu, kuriame įmaišyta šaukštas obuolių acto ir keli lašai arbatmedžių aliejaus. Lengvai pamasažuokite galvos odą – plaukai sustiprės ir sveikai blizgės.
Kad plaukai taptų tankesni ir greičiau augtų, galvos odą kas kurį laiką vis įtrinkite mišiniu iš pusės stiklinės tarkuotų krienų ir 2 stiklinių natūralaus vynuogių vyno.

30 g džiovintų dilgėlių ir šalpusnių lapų mišinio sumaišykite su 20 g susmulkintų ajerų šaknų, užpilkite 1 l verdančio vandens, 10 min. pavirkite ir palikite 1 val. pritraukti. Perkoštu skysčiu įtrinkite galvos odą.

4 šaukštus šalpusnių lapų ir tiek pat apynių spurgų užpilkite 70 °C temperatūros virintu vandeniu, uždenkite šiltai ir palaikykite iki 30 min., paskui nukoškite. Gautu nuoviru įtrinkite galvos odą ir plaukus.

Plaukai ir maudynės

Jei esate maudynių mėgėja, pasirūpinkite maudymosi kepuraite – plaukus būtina apsaugoti nuo vandens, nesvarbu, maudysitės jūroje ar baseine. Jei kepuraitės neturite ir nepavyko galvos išsaugoti sausos, išsimaudžiusios būtinai palįskite po dušu. Pavyzdingai sutvarkytuose paplūdimiuose turi būti gėlo vandens dušai. Idealu, jei paskui nusausintus plaukus pateptumėte nenuplaunama apsaugine priemone.

Nusimaudžius ežere, tvenkinyje ar upėje, kurių vanduo yra gėlas, plaukų perplauti nereikia, bet nepamirškite jų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Elastingumo suteiks jogurtas

Ištepkite plaukus natūraliu jogurtu, palaikykite kaukę 15–20 min. ir kruopščiai nuplaukite. Jogurte esančios naudingos medžiagos (baltymai, pieno rūgšties bakterijos ir kt.) atgaivins plaukus, suteiks elastingumo.

Alus privers spindėti

Praskieskite stiklinę alaus 2 stiklinėmis vandens ir gautu mišiniu išskalaukite išplautus plaukus. Specifinis alaus kvapas gana greit išsisklaidys, o plaukai taps elastingesni ir sveikai blizgės.
Medus prisotins vitaminų

Šaukštą medaus ištirpinkite 1 l atvėsinto vandens ir gerai išskalaukite išplautus plaukus; po kurio laiko nupilkite vėsiu vandeniu. Plaukai įgaus drėgmės, pasipildys vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Čemeryčių vanduo pagerins augimą

Sumaišykite po šaukštą čemeryčių vandens, ricinos aliejaus ir medaus su kiaušinio tryniu. Gauta mase ištepkite plaukus bei galvos odą, uždenkite šiltai ir palaikykite bent 30 min., paskui išplaukite kaip paprastai.

Ar žinote, kad...

Šiltuoju metų laiku itin svarbu gerti kuo daugiau vandens, nes plaukų išvaizda labai priklauso nuo skysčių pusiausvyros organizme.

Alkoholis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Tai pirmiausia pakenkia galvos odai, ji išsausėja, pradeda niežėti ir pleiskanoti. Jeigu vartojate alkoholį, būtinai gerkite kuo daugiau mineralinio vandens.