Architektai Edmundas Andrašius, Rimantas Zimkus, konstruktorė S. Karaliūtė
Pastatytas 1982
Savanorių pr. 370-394, Kaunas

Naują žodį gyvenamųjų namų statyboje tarė Kauno architektai Edmundas Andrašius ir Rimantas Zimkus, suprojektavę pirmąjį ekraninį namą Savanorių prospekto rytiniame gale (Savanorių pr. 370).

Šiais projektais buvo siekiama pagerinti gyvenamųjų namų architektūros išraiškingumą ir pakeisti jau gerokai nusibodusių tipinių gyvenamųjų namų „dėžės“ įvaizdį. Būtent dėl to namų statyboje panaudotas tuo metu laikytas kokybiškesniu, naujesniu ir netgi tradicinių medžiagų atgaivinimą simbolizuojantis kontrastingų šviesiai gelsvų ir raudonų plytų mūras. Tiesa, šis sprendimas kelia dvejopą įspūdį, griežta spalvine linija atskirtas raudonų plytų antstatas gali atrodyti kaip sovietiniams laikams būdingo statybinių medžiagų trūkumo išraiška – pritrūkus šviesių plytų teko užbaigti raudonomis. Tačiau ir kiti projekto sprendimai rodo, kad buvo vengiama tipiniams namams būdingos monotonijos.

Siekta sukurti įdomesnę tūrinę išraišką blokuojant skirtingo dydžio – devynių ir penkių aukštų korpusus; vengta lygių fasadų – jų plastiką formuoja išraiškingai priekin išsišovusios laiptinių ir virtuvių vertikalės. Tačiau bene svarbiausia šių namų naujovė, tai pagal ekraninio namo principą sukurta planinė butų (1-3 kambarių) struktūra. Butai čia suprojektuoti patogiai – buitinės patalpos ir virtuvės atgręžtos į gatvės pusę, o miegamieji ir gyvenamieji kambariai – kiemo pusėje. Toks sprendimas itin pasiteisino, kadangi namas pastatytas prie pat triukšmingos magistralės.

Vėliau, 1983–1988 m., tokio pat principo ekraniniai namai suprojektuoti su architekte G. Miškiniene, buvo pastatyti Kauno Taikos prospekte.

Ekraniniai gyvenamieji namai Kaune


Parengta pagal:
Kauno architektūra, Vilnius: Mokslas, 1991, p. 233–234