Nauja žvaigždė pakilo? Kol kas tuo stipriai abejočiau. Vis tik kodėl paprastas, iki šių metų nelabai kam žinomas krepšininkas, sulaukia tiek dėmesio? Retas studentas, baigęs mokslus JAV, grįžęs į Lietuvą papuola į žurnalistų glėbį.

Visą vasarą atidavęs rinktinei, bet taip joje ir negavęs šanso daugiau pasirodyt, vakar Deividas pasirašė pirmą profesionalo sutartį su „Lietuvos ryto“ komanda. Bet kodėl mes taip mėgstam žaidėją, nors nesam dorai jo matę žaidžiančio?

1. Kęstas Kemzūra atrodo pakankamai svarus argumentas.

Kai atkabini abu brolius ir dar kelis neblogai pažįstamus žaidėjus, bet paimi NCAA ex-studentą, visiem atrodo, kad bus gerai. Juk nesinori abejot treneriu, parvežusiu į Lietuvą pasaulio bronzą.

2. Songaila, Šaras, Kaukėnas, Karnišovas, Kleiza, Petravičius, Pocius ir kt... Turim tikrai ne vieną pavyzdį, kaip iš NCAA atėję krepšininkai nustebina savo miksuotu Europos/JAV krepšiniu ir pasiekia įspūdingų aukštumų. Aišku, dar turim kokius 500 pavyzdžių, kurie visiškai nieko nepasiekė ir nepasieks. Bet visuomet tikimės, kad rinktinė gaus netikėtą kozirį. Pocius - naujausias egzempliorius. Velnias žino, gal ateityje negalėsim įsivaizduot, kaip anksčiau žaisdavom be Dulkio.

3. Nes Lietuva myli Ameriką. Juk visada norėjom pabėgt nuo rusų ir būt dėdės Semo draugais. Juk visada daug smagiau Cola ir kramtoma guma nei Buratinas ir meduoliai. Juk visi nori turėt Apple’us, žiūrėt Holivudo filmus, o ne važinėt žiguliais ir žiūrėt Šūriko nuotykius, užkandant daktariška dešra.

4. Nes Lietuvai reikia naujų žvaigždžių. Visi mylim Joną Valančiūną, bet per tuos kelis metus jau turbūt ir jo didžiausi fanai laukia, kol jis pagaliau išvažiuos į Torontą ir bus galima šiek tiek pailsėti nuo jo aukštinimo. O čia potenciali nauja žvaigždė. Reikia šiek tiek gryno oro krepšinio „selebričių“ zonoje.

5. Nes gyvenimas geroje šalyje išmoko gerų dalykų. Visi JAV baigę mokslus krepšininkai moka bendrauti su fanais ir žiniasklaida (apart Zavacko gestų halėje). Jei bus pokalbis su iš už Atlanto grįžusiu krepšininku, tu žinai, kad jie su savo tuo amerikonišku akcentu papasakos tikrai įdomių dalykų, o galų gale sudėlios pakankamai teisingus sakinius ir nebijos kameros bei žurnalisto. Labiau su Pocium ar su Delininkaičiu norėtum interviu?

Šviežias oras Lietuvos krepšinyje tikrai yra gerai. Tik kol kas jis užduoda daugiau klausimų nei pateikia atsakymų. Bet atsakymus turėsime jau už kelių mėnesių. O tada ir pamatysime, ar Lietuvoje sužibs nauja krepšinio žvaigždė.