Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) ir Lietuvos kelių policijos tarnyba (toliau - LKPT), pažymėdamos garbingą kelių policijos jubiliejų, kartu surengė nepaprastą išbandymą kelių policijos ekipažams iš visos šalies.

Dalyvavo po du ekipažus iš visų dešimties Lietuvos apskričių, prie jų prisijungė ir trys LKPT ekipažai. Anksčiau šios varžybos apsiribodavo Lietuva, tačiau šiemet pirmą kartą buvo pakviesti ir trys ekipažai iš kaimyninių šalių: po vieną iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Pirmoji rungtis vyko netoli Trakų

Visi dalyviai varžėsi savo tarnybiniais automobiliais. Pareigūnai, startavę iš Rotušės aikštės Vilniuje, kaip tikrame klasikiniame ralyje kas minutę, patraukė Trakų link, kur jiems teko įveikti pirmąją rungtį - slalomą. Organizatoriai siekė, kad savo sugebėjimus pademonstruotų abu pareigūnai, todėl pravažiavus slalomo rungtį vieną kartą, pareigūnams teko pasikeisti vietomis automobilyje ir dar kartą įveikti tą pačią trasą.

Pirmąjį etapą po dviejų važiavimų laimėjo Valdas Mickevičius ir Darius Balkauskas su „Škoda Octavia" iš Telšių apskrities. Vos tris dešimtąsias sekundės dalis nuo jų atsiliko tauragiškiai Vygandas Čiaras ir Paulius Demereckas su „VW Passat". Kiek daugiau kaip pusę sekundės nuo žemaičių atsiliko LKPT atstovai Rolandas Korsakas ir Vaidas Žilionis, važiavę automobiliu „Audi A6".

Šioje rungtyje nepasisekė svečiams iš Lenkijos. Lukazso Ganko ir vienintelės varžybose dalyvavusios merginos Marzenos Radel tarnybiniame automobilyje „Ford Mondeo" sugedo vairo stiprintuvas. Kaip ten bebūtų, policijos pareigūnai parodė tikrą ištvermę ir sugebėjo tęsti varžybas net su itin sunkiai valdomu automobiliu. Tiesa, kovoti dėl aukštesnių pozicijų jie vilčių jau nebeturėjo.

Šaudymo rungtį laimėjo Latvijos kelių policijos pareigūnas

Vėliau visi dalyviai suvažiavo į Ruklos poligoną, kur buvo surengtos šaudymo varžybos. Visiems pareigūnams teko šaudyti į įvairiais atstumais (nuo 10 iki 25 metrų) sudėtus penkis apskritus taikinius. Kuo toliau stovintį taikinį numuši, tuo daugiau taškų gauni. Penkiems šūviams buvo skiriama minutė laiko.

Šioje rungtyje atsiskleidė svečiai iš užsienio. Vienintelis į visus taikinius pataikė ir geriausią rezultatą pasiekė Latvijos atstovas Nikolajs Miklaševičs. Kolegos negailėjo jam aplodismentų, kai Nikolajs nepadarė nei vienos klaidos ir surinko maksimalų taškų skaičių - 75. Antrąją ir trečiąją vietas užėmė alytiškis Erlandas Didžiulis (60 taškų), o Remigijus Nikitinas iš Utenos surinko 55 taškus.

Visi taškai buvo „paversti" sekundėmis ir atimti iš galutinio pareigūnų parodyto laiko visose važiavimo rungtyse.

Greitas slalomas oro uoste

Po šaudymo dalyviai suvažiavo į Ruklos oro uostą, kurio teritorijoje buvo surengtos dvi greito slalomo rungtys. Ja reikėjo važiuoti ne tik greitai, bet ir tiksliai, nes orientuotis nežinomoje vietovėje ir rasti teisingą kelią, kaip parodė tolesni įvykiai, sugebėjo ne visi.

Visus keturis kartus šioje rungtyje nepralenkiami buvo Estijos pareigūnai. Atvažiavę į Lietuvą policijos skiriamaisiais ženklais nepažymėtu, tačiau galingu „Škoda Superb" automobiliu, varomu visais ratais ir turinčiu net 3,6 l variklį, Ando Tamm ir Ragnar Janes po šių rungčių tapo vienvaldžiais bendros rikiuotės lyderiais. Deja, šiuose slalomuose paklydo vieni lyderių.

Svečiai iš Latvijos su galingu automobiliu „Volvo S60" (2,5 l variklis su turbina) buvo labai greiti, tačiau du kartus neįvykdė trasos. Už tai jie gavo nemažai baudos sekundžių ir galų gale iš kovos dėl lyderio pozicijų pasitraukė.

„Skid car" rungtis – rimtas išbandymas

Tai ne visų mėgstama rungtis, kuri tapo šio ralio „desertu". Pareigūnams teko pademonstruoti savo reakciją ir slystančio automobilio valdymo sugebėjimus. Mat „skid car" - tai automobilis, kurio galiniai ratai pakelti ir uždėti ant nevaldomų ratukų, todėl toks automobilis slysta net menkiausiame posūkyje.

Šioje rungtyje nepralenkiami buvo LKPT patruliai R. Korsakas ir V. Žilionis. Jie nepaliko jokių šansų konkurentams ir lengvai nugalėjo.

Pagrindinė taurė - į Estiją

Susumavus ralio rezultatus paaiškėjo, kad pagrindinė taurė „Kelių policijai 80" pirmą kartą iškeliavo į kaimyninę Estiją.

Ją iškovojo Ragnar Janes ir Ando Tamm (su automobiliu „Škoda Superb"). Į antrą vietą po sėkmingo pasirodymo „Skid car" rungtyje pakilo LKPT patruliai R. Korsakas ir V. Žilionis („Audi A6"). Trečioje vietoje liko uteniškiai Asvydas Bertašius ir Remigijus Nikitinas su automobiliu „Volkswagen Passat".

Iš viso lenktynėse dalyvavo 25 kelių policijos ekipažai iš keturių šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)