"Nusprendžiau parašyti, ieškodamas ornitologų pagalbos. Turiu namuose bėdą –- genį. Namas stove pamiškėje ir genys labai pamėgo jo struktūrinio tinko fasadą, kuriame pradėjo kalti skyles. Net neįsivaizduoju, kaip su juo kovoti, kaip jį baidyti, todėl gal Jūs galėtumėte mane nukreipti tinkama linkme", - laiške GRYNAS.lt klausia skaitytojas Raimondas.

Skaitytojui atsako žinomas Lietuvos gamtininkas Selemonas Paltanavičius:

Didysis margasis genys yra vienas dažniausių iš 9 Lietuvoje sutinkamų genių rūšių. Tą neabejotinai lemia šios rūšies gausa, nes miškuose šiuos genius girdime visu metus. Genių drevėse, kurias jie naudoja tik vieną sezoną, peri daug miško paukščių. Ne mažiau svarbu ir tai, kad didysis margasis genys yra žmogaus aplinkos palydovas, mielai perintis miestų parkuose, soduose, mielai besilankantis lesyklose.

Genio kaimynystė dažnai yra mėgiama – šiaip ar taip, šį paukštį pažįsta visi, gerbia jo darbštų būdą. Tačiau reikia žinoti, kad geniai priemiesčio parkuose ir miškuose praplatina daugelio zylėms skirtų inkilų landas ar prakapoja skyles jų šonuose. Paprastai inkilai taip „apdorojamai“ siekiant įsirengti vietas nakvynei.

Paskutinį dešimtmetį didieji margieji geniai vis dažniau vietas nakvynei įsirengia miestų pakraščiuose, prie miško sodybų esančių pastatų sienose. Tiesa, yra viena svarbi detalė: paukščiai pasirenka ne kapitalinės statybos medžiagas, bet laikinas – dirbtines dailylentes, putoplasto šiltinamąjį sluoksnį, tinklo imitacijas. Matyt, šios medžiagos įveikiamos lengviausiai. Žmonės kreipiasi ir klausia – ką daryti, nes geniai nesitenkina per žiemą namo gale ar sienoje iškirtę vieną landą, jų iškapoja bent dešimtį. Suprantama, po tokių genio darbų tenka tvarkyti namus, užtaisinėti skyles ar keisti apdailas.
S. Paltanavičius
Jeigu taip įvyktų, inkile nakvojantį genį galima sugauti (naktį kartele uždengti inkilo landą) ir kartu su inkilu išvežti bent keliasdešimt kilometrų nuo šios vietos. Išleistas paukštis neras tokių pačių sąlygų ir vėl virs „tikru“ geniu, kapojančiu medžius.

Ką daryti, kaip apsisaugoti nuo darbštaus paukščio kaimynystės? Kokių nors specialių apsaugos priemonių nėra, o žmogaus aplinkoje gyvenantis paukštis paprastai nereaguoja į baidykles, šviesas, muziką.

Yra viena priemonė, kuriai reikia pasiruošti Tam sukalamas varnėnams skirtas inkilas, kurio landos skersmuo 4,5 – 5 centimetro. Jis pakabinamas taip, kad dengtų genio iškirstą šviežią landą. Nakvoti atskridęs ir inkile įsikūręs paukštis kitų skylių kapoti neturėtų.

Jeigu taip įvyktų, inkile nakvojantį genį galima sugauti (naktį kartele uždengti inkilo landą) ir kartu su inkilu išvežti bent keliasdešimt kilometrų nuo šios vietos. Išleistas paukštis neras tokių pačių sąlygų ir vėl virs „tikru“ geniu, kapojančiu medžius. Beje, Švedijoje kasmet išduodami leidimai tokiems geniams ir meletoms (tam tikram nustatytam skaičiui) sumedžioti, nes šis reiškinys į Švediją atkeliavo anksčiau.