Laisvės pr. nuo 64 iki 78, Vilnius
Architektas Danas Ruseckas
Pastatyti 1986

Geležinio Vilko g. 3, Vilnius
Architektas Stasys Garuckas
Pastatytas 1988


Ekraniniai namai apsaugo butus nuo triukšmo ir stabdo jo skleidimą gilyn į gyvenamąjį rajoną. Apsauga nuo triukšmo sprendžiama arba gerinant sienų, langų, durų garso izoliavimo charakteristikas, arba naudojant specifines namų suplanavimo schemas.

Lengviausiai tai įgyvendinama, kai ekraniniuose namuose nebutinių komunikacijų (tai yra liftų ir laiptinių blokai, koridoriai, galerijos) ir buto pagalbinės patalpos (prieškambariai, virtuvės, sanitariniai mazgai, sandėliukai) įrengiamos triukšmingoje namo pusėje. Geriausi rezultatai pasiekiami įrengiant dvipusės orientacijos butus koridoriniuose bei sekciniuose-koridoriniuose (galeriniuose) namuose.

Pirmasis toks monolitinis ekraninis penkių aukštų daugiabutis Vilniuje pastatytas Justiniškėse ir apsaugo mikrorajoną nuo intensyvaus eismo triukšmo Laisvės prospekte (architektas Danas Ruseckas, pastatyti 1986). Tai aštuonių sekcijų namas. Sekcijos aukšte suplanuoti keturi 2-3 kambarių butai, į kuriuos iš laiptinės patenkama pro atvirą lauko galeriją. Gyvenamųjų kambarių langai ir balkonai atgręžti į vidinę kvartalo pusę, o pirmojo aukšto gyventojams įrengtos aptvertos terasos.

Šitas pastatas, apjungęs ir bokšto, ir ekrano temas- tai keturiolikaaukštis šalia vieno didžiausių ir intensyviausių miesto transporto mazgų - Savanorių prospekto žiedo, pastatytas pagal architekto Stasio Garucko projektą 1988 m. Keturiolikos aukštų lenktas monolitinis pastatas projektuotas kaip bendrabutis, prie jo jungiasi karkasinis nuo vieno iki penkių aukštų pakopomis kylantis korpusas, kuriame buvo numatyta Elektrinio suvirinimo įrenginių gamyklos mokomųjų kursų bazė.

Parengta pagal:
Pastatų tipologija. L.Ziberkas ir kt.Vilnius:Technika. 2008