Šeštadienio popietę atvykusi į Visuomenės harmonizavimo parką Prienų rajone Seimo pirmininkė kartu su jaunimu giedojo valstybės himną ir stebėjo, kaip pakeliama didžiausia Lietuvos istorinė vėliava – Vytis raudoname fone. Vėliavos rekordininkės plotas – 17 kvadratinių metrų.

Po ceremonijos bendraudama su žurnalistais I. Degutienė sakė mananti, kad lietuvių emigracijos pikas jau pasiektas.

„Aš manau, kad pasiektas. Todėl, kad ekonominė situacija po truputį, aišku, galbūt ne tiek, kiek mes norėtume, gerėja. Be abejo, kaip sakoma, valstybės gyvenime tai žingsniai visai kitokie. Kitas dalykas, yra dėsningumai, kada ekonomika po truputį atsigauna, žmogus arba jo socialinis poreikis patenkinamas tik praktiškai po metų ar po dvejų“, – DELFI kalbėjo I. Degutienė.

Pasak jos, kad Lietuvos žmogus pajustų ekonomikos atsigavimą, dar reikia šiek tiek laiko.

„Matyt, kiekvienos valstybės gyvenime istorija eina sinusoide. Kažkada buvo didžioji emigracija, 1922-1923 m., tada irgi valstybė tik kūrėsi, buvo patys didieji sunkumai. Bet pažiūrėkite, kiek daug žmonių grįžo, kiek daug šviesulių buvo Lietuvoje, kaip Lietuva suklestėjo. Gaila, kad tai truko tik 20 metų“, – apie emigraciją svarstė I. Degutienė.

Seimo pirmininkė sakė čia gyvenančius lietuvius visada raginanti tęsti ir puoselėti tėvų tradicijas. Pirma – gimdyti vaikus ir gerinti demografinę situaciją. Antra – dėti visas pastangas, kad ekonomika greičiau Lietuvoje atsigautų ir kad svetur darbo ieškoti vykstantys, nepritekliuje gyvenantys žmonės turėtų sąlygas likti savo šalyje.

Kartu Seimo pirmininkė įžvelgė pozityvumo jaunimo emigracijoje. „Jūs esate veržlūs, iniciatyvūs, mėgstantys rizikuoti ir galintys rizikuoti, bet jaunimas, kuris studijuoja užsienio universitetuose, įgyja ir patirties, ir žinių. Vienintelis noras – kad tas žinias, kurias gauna svetur, galėtų įgyvendinti realiame gyvenime grįžę į Lietuvą“, – teigė I. Degutienė.

Rekordinė vėliava vienija lietuvius bendrai ateičiai

Šeštadienį Visuomenės harmonizavimo parke pakelta didžiausia Lietuvos istorinė vėliava naudota ekspedicijoje „Amber Route BC“ (Gintaro kelias Baltija–Kaspija). Per dvidešimt kelionės dienų senuoju gintaro keliu ekspedicijos dalyviai aplankė Gruziją, Azerbaidžaną, Iraną ir Turkiją, svarbiausius Artimųjų Rytų miestus, susitiko su jų vadovais, verslo, mokslo, kultūros sričių atstovais bei ieškojo autentiško gintaro kelio pėdsakų.

„Su šia vėliava apkeliavome Gruziją, Azerbaidžaną, Iraną ir Turkiją, kėlėme ją didžiausiose Irano aikštėse, Ararato kalne, ši vėliava vienija lietuvius bendrai ateičiai, susibūrimui. Todėl ją šiandien ir iškėlėme“, - DELFI sakė ekspedicijos vadovas Rokas Volungevičius.

Liepos 12-15 dienomis vykstantį pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą organizuoja Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS). Kaip skelbia organizatoriai, tai unikalus precedento Baltijos šalyse neturintis forumas, kurio metu Seimas, Vyriausybė, Lietuvos verslo, kultūros ir mokslo elitas kartu su lietuviais iš visų Lietuvos regionų bei užsienio aptars strateginius mūsų valstybės ir tautos reikalus, ieškos sprendimų bei jų įgyvendinimo būdų taip spartindami pažangios ir modernios valstybės kūrimą.