Ištyrus 740 tūkst. moterų paaiškėjo, kad vidutinis 57 metų moters KMI buvo lygus 26 (nedidelis antsvoris). Moterų, turėjusių keturis ir daugiau vaikų, KMI buvo padidėjęs iki 27,2, o tų, kurios neturėjo vaikų – sumažėjęs iki 25,6. Iš vaikus gimdžiusių moterų grupės 70 proc. maitino krūtimi maždaug 7,7 mėnesio.

Tyrimo duomenys parodė, kad moterys, kurios žindė kūdikį bent šešis mėnesius, sulaukusios daugiau kaip 50 metų galėjo pasigirti lieknesne figūra negu tos moterys, kurios savo vaikų nežindė. Mokslininkai apskaičiavo, kad kiekvienas pusmetis žindymo virš 50 metų sulaukusios moters kūno masės indeksą (KMI) sumažindavo maždaug 1 proc.

Jei du vaikus turinti moteris kiekvieną jų žindytų po dvejus metus, kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, tai sulaukus 50 metų jos svoris būtų 3 kg mažesnis.

Viena iš tyrimo autorių, Oksfordo universiteto profesorė Valerie Beral teigė: „Mūsų tyrimas rodo, kad vos pusė metų žindymo gali padėti išvengti nutukimo vėlesniais metais. Atrodo, kad 1 proc. mažesnis KMI yra nereikšmingas skirtumas, tačiau pažvelgus visų Didžiosios Britanijos gyventojų mastu, pamatytume, kad tai gali padėti išvengti maždaug 10 tūkst. pirmalaikių mirčių nuo tokių antsvorio sukeliamų ligų kaip diabetas, širdies ligos ir kai kurios vėžio rūšys“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)