Dabar iš reklamų ir žurnalų viršelių žvelgiančios moterys dažniau puikuojasi švedišku įdegiu, nei Karibų saulės garantuojamu rudumu. Tai nekenkia odai ir gražu mums, nes galima suderinti odos apsaugą su mėgavimusi saulės spinduliais. Štai naujausi ekspertų patarimai, padėsiantys jūsų odai be streso įgauti taip trokštamą atostogų įdegį, neprarandant elastingumo ir grožio bei neįgyjant pigmentinių dėmių ir raukšlių.

Dermatologai individualų jautrumą ultravioletiniams spinduliams nustato pagal vadinamąjį apsaugos laiką – tai laikotarpis, kurį galime būti saulėje be jokių apsaugos priemonių. Pagal tai skiriami keturi odos tipai:

Pirmasis tipas: šviesi oda, strazdanos, šviesūs arba rausvi plaukai, mėlynos arba žalios akys. Tokie žmones labai jautriai reaguoja į saulės spindulius. Jiems pakanka penkių ar dešimties minučių vidurdienio kaitroje, kad nudegtų. Todėl jiems patariama būti pavėsyje ir naudoti intensyvios apsaugos nuo saulės priemones. Jums nereikėtų vaikytis rudo įdegio, pakaks sveiko atostogų rustelėjimo.

Antrasis tipas: šviesi oda, šviesūs plaukai, mėlynos ar žalios akys. Tai taip pat saulei jautrūs žmonės, nors ir mažiau nei pirmieji. Prigimtis lemia, kad jų oda gali tik lengvai nurusti, o jeigu saulėje kaitinsis pernelyg ilgai, oda paraudonuos. Be apsaugos priemonių saule mėgautis galima nuo dešimties iki dvidešimties minučių.

Trečiasis tipas: tamsūs plaukai, rudos akys, ne itin jautri ir greitai įdeganti oda. Šie žmonės drąsiai gali kaitintis saulėje iki pusvalandžio – įdegs be nudegimų.

Ketvirtasis tipas: tamsūs plaukai, tamsios akys, oda iš prigimties rusva. Visa tai užtikrina, kad saulėje galima be problemų degintis iki keturiasdešimties minučių.

Turbūt savaime suprantama, kad šios taisyklės galioja ne didžiausios kaitros valandoms. Vasarą nuo 11 iki 15 valandos skelbiama siesta pavėsyje!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)