Alternatyva bankomatams

Pasak banko atstovės, galimybė pasiimti grynųjų pinigų parduotuvės kasoje ypač praverčia tuomet, kai neįmanoma pasinaudoti bankomatu – kai jo tiesiog nėra netoliese arba kai jis laikinai neveikia.

„Tai iš tikrųjų yra privalumas nuo didžiųjų miestų nutolusiose vietovėse, kur nėra bankomato arba reikia iki jo keliauti kelis kilometrus. Be to, patogu, kai vienu kartu gali ir apsipirkti, ir išsiimti pinigų kasdienėms reikmėms, nebereikia papildomai eiti iki bankomato. Dėl šios paslaugos mūsų klientams teikimo esame sudarę sutartis tiek su didžiaisiais prekybos tinklais „Maxima“, „Iki“, tiek su smulkesniais prekybos tinklais ir atskiromis parduotuvėmis įvairiuose šalies regionuose“,– sako banko atstovė.

Keičia naudojimosi kortele įpročius

Banko atstovė sako, kad šia paslauga taip pat siekiama keisti gyventojų įpročius – skatinti juos dažniau atsiskaitinėti mokėjimo kortele ir tuo pačiu patogiai ir nemokamai išsiimti tam tikrą sumą grynųjų pinigų.

„Turbūt dažnas iš mūsų yra taip pasielgęs – pirmiausia iš bankomato prie prekybos centro pasiimame grynųjų pinigų, o tuomet jais parduotuvėje atsiskaitome už pirkinius. Arba parduotuvėje atsiskaitome kortele, o po to užsukame prie bankomato pasiimti grynųjų. Ši paslauga leidžia šiuos du veiksmus – atsiskaitymą už prekes ir grynųjų pinigų pasiėmimą – patogiai atlikti vienu metu parduotuvės kasoje“, – pabrėžė M. Rimkūnaitė-Bložė.

Pasak banko atstovės, pasinaudoti paslauga yra paprasta. „Atsiskaitant kortele už prekes tereikia kasininkui pasakyti, kad norėsite grynųjų pinigų. Šiuo metu vienu kartu iš kortelės sąskaitos parduotuvės kasoje galima pasiimti iki 200 litų“, – aiškino banko atstovė.

Tiesa, išsiimti pinigų leidžiama tuo atveju, kai už pirkinius mokama suma nėra mažesnė kaip 10 litų. Kai kuriose parduotuvėse norint pasinaudoti tokia paslauga pirkinių suma turėtų būti ne mažesnė nei 20 litų. Apie konkrečioje parduotuvėje teikiamą pinigų išdavimo kasose paslaugą informuoja specialūs lipdukai.

Nemokama paslauga padeda sutaupyti

SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorė taip pat pabrėžė, kad, skirtingai nei bankomatuose, pasiimti grynųjų iš savo kortelės parduotuvės kasoje visi banko klientai gali nemokamai.

„Imant grynuosius pinigus parduotuvėje jokio mokesčio nėra – vadinasi, kai kuriais atvejais tai labiau apsimoka nei imti grynuosius iš bankomato. Be to, tokiu būdu paimti pinigai neįskaičiuojami į banko nustatomą nemokamo pinigų paėmimo iš bankomatų mėnesio limitą. Tarkime, jeigu jūsų nemokamo pinigų paėmimo iš bankomato mėnesio limitas yra 3,5 tūkst. litų, vadinasi, norėdami tą patį mėnesį pasiimti daugiau pinigų iš bankomato, už tai turėsite mokėti banko nustatytą mokestį. Tuo tarpu pasiimant grynųjų parduotuvėje, tokio mokesčio mokėti nereikės. Apribojimo, kiek kartų per dieną ar mėnesį galite išsiimti pinigų prekybos centre, bankas netaiko“, – pinigų išdavimo prekybos centre ypatumus aiškino M. Rimkūnaitė-Bložė.

SEB banko atstovai pastebi, kad naudojimasis šia paslauga Lietuvoje sparčiai auga. Lyginant šių ir praėjusių metų pirmųjų pusmečių duomenis, grynųjų pasiėmimo parduotuvėse operacijų skaičius ir pasiimama grynųjų pinigų suma šiemet išaugo dvigubai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)