Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo transporto prekių ir paslaugų, drabužių ir avalynės bei maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų atpigimas ir alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių, sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų pabrangimas.

Vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį sumažėjo 0,2 procento, paslaugų kainos – 0,5 procento padidėjo.

Birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia atpigo benzinas ir dyzeliniai degalai – po 3,9 procento, suskystintos automobilinės dujos – 1,2, vairavimo mokymo paslaugos – 0,7 procento, o pabrango keleivinio oro transporto paslaugos – 8,4 procento, dviračiai – 3,5 procento.

Per tą patį laikotarpį dėl sezoninių nuolaidų avalynės kainos sumažėjo 3 procentais, drabužių – 0,7 procento.

Per birželio mėn. iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia – 5,8 procento – atpigo daržovės ir bulvės, 1,6 – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 1,3 – cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai, 1 procentu – sviestas, aliejus ir riebalai bei 5,9 procento pabrango vaisiai ir uogos, 1,5 – kava, arbatžolės ir kakava, 0,7 procento – mėsa ir jos produktai.

Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių daugiausia pabrango cigaretės – 2 procentais, vynas – 0,8, alus – 0,5 procento.

Iš sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų 8,9 procento pabrango sanatorijų paslaugos, 0,6 procento – farmacijos gaminiai.

2012 m. birželio mėn. metinė infliacija sudarė 2,5 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, transporto prekių ir paslaugų, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pabrangimas bei drabužių ir avalynės atpigimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)