Antradienį sakęs, kad vardan koalicijos pasiryžęs atsistatydinti Seimo vicepirmininkas A.Pekeliūnas koalicijos partnerių jam palankų sprendimą komentavo kukliai. Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos narys sako pasiryžęs mokytis ir skaitys tą, ką reikės.

Beje, po koalicinės daugumos lyderių susitikimo Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas žurnalistams minėjo, kad jis susitikimo metu toliau laikėsi savos nuomonės.

"Likau vienas", - po trečiadienį vykusio koalicijos lyderių pasitarimo žurnalistams prisipažino A.Paulauskas.

DELFI primena, antradienį Seimo vadovas, susitikęs su Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininke Kazimira Prunskiene bei A.Pekeliūnu, žurnalistams sakė, kad jis savam pavaduotojui siūlęs patį „griežčiausią sprendimą“ – atsistatydinti.

Trijų iš keturių valdančiąją koaliciją sudarančių partijų lyderiai nusprendė, jog "valstiečių" atstovas A.Pekeliūnas gali likti Seimo pirmininko pavaduotojo ir Europos reikalų komiteto pirmininko postuose, bet jam reikia "pasimokyti".

Kaip po susitikimo žurnalistams teigė Socialdemokratų partijos vadovas, premjeras Algirdas Brazauskas, kol Seime nevyksta plenariniai posėdžiai, parlamento vicepirmininkas galės "gerokai patobulėti politologijos srityje, daugiau įsigilinti į organizacinius klausimus". "Jei jam pasiseks, o manau, kad gali pasisekti, jis galėtų dirbti tose pareigose", - pažymėjo premjeras.

"Žmogus suaugęs, subrendęs, patyręs, negali sakyti, kad jis gyvenimo reikalų neišmano. Tačiau jis pateko į visiškai kitą aplinką, kitą sferą, kur reikalingos papildomos žinios, tam tikra patirtis, todėl žmogui sunkiau", - koalicijos lyderių sprendimą motyvavo A. Brazauskas.

Kokiu būdu Seimo vicepirmininkas turės gilinti savo žinias ir kaip bus įvertinta, ar jis patobulėjo, premjeras nenurodė.

Anot A. Pekeliūną delegavusios Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos lyderės Kazimiros Prunskienės, parlamento vicepirmininkas "per anksti pradėjo imti aukštas politines natas", todėl jam teks išlavinti kalbėjimą. "Manau, kad tai nėra beviltiškas dalykas. Daugybė politikų panašių klaidų yra darę savo pirmaisiais darbo mėnesiais. Šie dalykai nesusiję su žala valstybei ar asmeniui arba klaidomis, kurios yra esminės jo tiesioginėms funkcijoms", - kalbėjo "valstiečių" lyderė.

K. Prunskienės teigimu, Seimo vicepirmininko elgesys ir pasisakymai bus kritiškai apsvarstyti trečiadienį po pietų rengiamame Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos posėdyje. Kartu "valstiečiai" ketina nurodyti A. Pekeliūnui atsargiau reikšti savo mintis.

"Kai daug dėmesio skiriama vienam asmeniui, ir patyręs politikas gali pasimesti. O jis (A. Pekeliūnas - ELTA) šiame vaidmenyje nėra patyręs. Leiskime jam padirbėti, nedarykime išvadų per anksti. Nepataisomų klaidų jis nėra padaręs", - partijos kolegą teisino K. Prunskienė.

Darbo partijos, parėmusios A.Pekeliūną, lyderis Viktoras Uspaskichas po pasitarimo trečiadienį žurnalistams teigė, jog "jokių nesutarimų tarp koalicijos partnerių nėra".

"Politinė taryba pasiūlė jam pasitobulinti", - sakė DP lyderis.

A.Pekeliūnas praeityje yra vadovavęs "Krekenavos agrofirmai", kurios akcijų turi ir V.Uspaskicho šeima.

A.Pekeliūno likimą svarstyti siūlęs Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas, Europos reikalų komiteto narys Andrius Kubilius abejoja, ar Seimo opozicija galėtų kaip nors pasipriešinti koalicijos lyderių priimtam sprendimui.

„Mums sunku ką nors daryti, nes daugumos balsų, kurie pritartų mūsų siūlymams, mes nesulauksime“, - kalbėjo A.Kubilius.

Kita vertus, konservatorius sutinka, kad mokytis iš tiesų niekada ne vėlu.

„Tik nežinau, kas čia tie mokytojai bus. Ir nežinau, ar Seimas ir Europos reikalų komiteto pirmininko vieta yra geriausia vieta mokytis“, - komentavo A.Kubilius.

Jis taip pat pastebėjo, kad šiais metais Europos reikalų komiteto vadovo laukia daug darbų, nes šiemet laukiama didelės Europos Sąjungos struktūrų fondų paramos.