Dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ koncertas, su įspūdingu šviesos, ugnies ir lazerių šou nepaliko nei vieno abejingo. Miestiečiai, ilgąjį savaitgalį nepasidavę pajūrio traukai ir likę Šiauliuose, džiaugėsi neįprastai atgijusiu miestu, šventine nuotaika, bičiuliavosi su miestą užplūdusiais užsienio svečiais.

Visą dieną vykę kinų, korėjiečių, vokiečių, danų, estų, suomių nacionalinių pasirodymų dalyviai, gatvės menų festivalio artistai, klounai, žonglieriai stebino ir žavėjo žiūrovus.

Tokio renginio Šiauliuose dar nebuvo. Gal ir nebebus. Tiek daug žmonių, tiek daug šalių, visi sveikinasi, domisi, kažkas nerealaus...“ - kalbėjo gatvėje pakalbintas Mantas.

Jam didžiausią įspūdį paliko iš Makao (Aomeno), autonomiją turinčio Kinijos vieneto, atvykusios delegacijos pasirodymas.

Makao pasirodymą sudaro 3 dalys: pirmiausiai suskamba tradicinė muzika, mušamųjų instrumentų pagalba demonstruojama, kaip Makao žmonės geba įsiklausyti, pajusti garsų grožį ir groti. Antrojoje programos dalyje rodomas etiudas su 3 drakonais, kurie imituoja žmonių gyvenimą: pykstasi, susitaiko. Trečiojoje dalyje pasirodo Didysis drakonas, gaudantis kamuolį – judindami šį nacionalinį atributą, pasirodymo dalyviai demonstruoja nacionalinių šokių elementus.

Pašnekiname Makao delegacijos narius. Pasirodo, jie vykdė šokėjų atranką, kas yra verčiausias vykti į 5-ąsias TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynes „Šiauliai 2012“. Atrinkta 40 geriausių šokėjų. Didžioji delegacijos dalis – vyrai. Europoje jau buvo svečiavęsi, tačiau Lietuvoje – visi pirmą kartą. Ypač stebėtasi lietuviška gamta – didžiausią įspūdį padarė niekur nematyti medžiai.

Delegacija jau surengė pasirodymus Šiauliuose bei mažesniuose aplinkiniuose miesteliuose. Pastaruosiuose Makao šokėjams pasirodyti patinka labiau. Ypatingai šiltų įspūdžių parsivežta iš Kelmės, kur jų pasirodymas sulaukė kur kas gausiau žiūrovų nei Šiauliuose. Kelmiškiai buvo labai įsitraukę, emocingai reagavo į įvairius pasirodymo momentus, audringiau palaikė.

Viešnage Šiauliuose Makao šokėjai patenkinti. Maitinimui priekaištų neturi, nors pasigenda ryžių – norėtų, kad jų visuose patiekaluose būtų kuo daugiau. Lietuviškas alus taip pat patinka. Svečiai ragavo ir šašlykų. Šis patiekalas susilaukė didelių pagyrų – vieno prisėdimo metu sudorota net 13 iešmų!

Kalbinti Indonezijos delegacijos atstovai, atvykę iš Džakartos, teigia, kad jų misija – pristatyti savo šalį, kaip būsimųjų, 2016 metais vyksiančių TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių šalį-organizatorę. Tad delegacijos atstovai yra ypač komunikalbilūs, labai entuziastingai bendrauja, fotografuojasi su visais pageidaujančiais, kviečia atvykti į Indoneziją.

Šios šalies atsovus stulbina neįprastai mažas automobilių kiekis Šiaulių gatvėse. Kasdien važinėdami maršrutu Radviliškis–Šiauliai–Radviliškis, jie negali atsižiūrėti į apytuštį plentą. Mat Džakartoje, iš kurios atvyko ir kurioje gyvena apie 9 milijonus žmonių, automobilių kiekis yra ypatingai didelis ir išvysti tuščią gatvę ar kelią – tolygu fantastinio filmo vaizdui.

Kaip ir visi žaidynių Azijos šalių atstovai, labai pasigenda ryžių. Tiesa, pasiūlytas ryžių-varškės apkepas jiems nelabai patiko.
Nacionalinių sporto šakų ir žaidimų demonstravimas į TAFISA žaidynių programą įtrauktas neatsitiktinai. Žaidynes globoja UNESCO, kuri akcentuoja šių žaidimų ir sporto šakų, kaip nematerialiojo kultūrinio paveldo, išsaugojimo svarbą.

TAFISA žaidynės – pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)